Røde pletter på huden: Skal du være bekymret?

Røde pletter er ikke nødvendigvis forbundet med helbredsproblemer, medmindre de også klør eller bløder. Hvis det er tilfældet kan det være en god ide at snakke med din læge.
Røde pletter på huden: Skal du være bekymret?
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Du har garanteret prøvet at have røde pletter på din hud før. De kommer og går hos nogle mennesker, tilsyneladende helt tilfældigt.

Det er almindeligt at være bekymret, især når de kommer og forsvinder fra den ene dag til den anden.

Røde pletter er ikke farlige. De er genetisk betingede og skyldes som regel, at huden ældes.

De er som regel ikke tegn på kræft eller solskader, men det betyder ikke, at du ikke bør holde øje med dem eller tjekke op på dem engang imellem.

Her er nogle ting, du skal vide om røde pletter. Vi håber det vil være brugbart for dig.

5 ting du skal vide om røde pletter på huden

Røde pletter på huden kommer oftere, hvis du er i 40-45 års alderen. Men det betyder ikke, at børn eller unge ikke kan få dem.

De tiltrækker nemt vores opmærksomhed med deres røde farve. De er synlige, og mange synes, de er grimme.

Mange synes så dårligt om dem, at de tyr til behandlinger for at fjerne de røde pletter, selvom de er genetiske, og vi har arvet dem fra vores forældre.

Lad os tage et kig på nogle flere fakta.

Kvinde med røde pletter.

Hvad er røde pletter på huden?

Røde pletter på huden skyldes små bristninger i det vaskulære system. De fremtræder oftest på armene og brystet.

 • Eksperter fortæller os, at de svarer til åreknuder, men lodret på huden, i stedet for parallelt.
 • De er godartede tumorer. De er simpelthen ophobninger af melanocytter, der ofte ikke bliver ondartede i modsætning til modersmærker.

Røde pletter og mærker på huden

Vi skal huske på, at vi kan have både røde pletter og røde mærker på vores hud. Lad os gå over nogle vigtige detaljer:

 • Couperose manifesterer sig også som dilatation af kapillærerne, men ligner ofte karsprængninger af udseende. De fremkommer som følge af ændringer i temperatur eller under graviditet.
 • Den gode nyhed er, at de kan forsvinde med tiden.
 • Hæmangiomer er navnet på de klassiske modermærker, som mange mennesker har. De kan have en rød eller lilla farvetone.
 • De er små kapillære misdannelser, der fremtræder næsten udelukkende på kroppen og nogle gange på børns ansigter. De kan forsvinde med tiden eller blive der hele livet.

Skal jeg være bekymret?

Disse røde pletter på huden er ikke kræft. De er godartede tumorer, men det er stadig en god ide at være opmærksomme på, om de ændrer sig.

Meget rødt modersmærke.
 • Du bør tale med lægen, hvis du får mange røde pletter på det samme område.
 • Røde pletter på huden bør ikke give ubehag. Hvis de gør ondt, klør eller på anden måde generer dig, så se din læge.
 • Røde pletter på huden bør ikke bløde. Hvis de gør det, så se en hudlæge.
 • Vær opmærksom på farve og form. Hvis farven nogensinde bliver mørkere eller kanterne blive ru eller uregelmæssige, så er det tid til at snakke med din læge.

Hvad kan jeg gøre for at fjerne dem?

Til trods for at de ikke udgør eventuelle risici for dit helbred, bryder mange sig ikke om, hvordan pletterne ser ud, især hvis de gerne vil have en tanktop eller skjorte med en lav halsudskæring på.

Kvinde bliver tjekket af sin læge.
 • Forsøg aldrig at fjerne dem derhjemme, da det kan være farligt.
 • Røde pletter på huden er 6 og 7 mm store. Da de er kapillærer, bør vi aldrig forsøge at fjerne dem selv. En hudlæge vil være i stand til at forklare de bedste og sikreste metoder til at fjerne dem.
 • En laser eller elektrisk skalpel bruges normalt til at brænde den røde plet væk og forhindre dem i at dukke op igen. Denne teknik er fuldstændig sikker.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Luba, M. C., Bangs, S. A., Mohler, A. M., & Stulberg, D. L. (2003, February 15). Common benign skin tumors. American Family Physician.
 • Arnáiz-García, M. E., Arnáiz-García, A. M., Alonso-Peña, D., García-Martín, A., González-Santos, J. M., & Arnáiz, J. (2016). Puntos de Campbell de Morgan, hemangioma capilar o angioma senil. Medicina General y de Familia5(3), 107–109. https://doi.org/10.1016/j.mgyf.2016.01.005
 • Kim JH, Park HY, Ahn SK. Cherry Angiomas on the Scalp. Case Rep Dermatol. 2009;1(1):82–86. Published 2009 Nov 11. doi:10.1159/000251395

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.