Opioidbehandling mod kræftsmerter

Opioidbehandling giver folk mulighed for at kontrollere intense kræftsmerter. Disse lægemidler kan dog føre til adskillige bivirkninger, så folk bør være påpasselige med at bruge dem. Læs med for at finde ud af mere om det.
Opioidbehandling mod kræftsmerter

Sidste ændring: 24 november, 2020

Mennesker med kræft er ofte på en form for opioidbehandling for at styre den intense smerte, sygdommen medfører. Ofte opstår smerte, der er intens og deaktiverende, på grund af trykket fra selve tumoren. Det kan, blandt andet, også skyldes visse behandlinger eller de efterfølgende ændringer af immunsystemet.

I dag er kræft et af de mest betydningsfulde helbredsproblemer. Estimater viser, at millioner af mennesker dør af denne sygdom hvert år. Cirka 40% af kræftpatienter, der gennemgår behandling, oplever også smerter.

Desværre forekommer denne type smerter i de sidste stadier af kræft, hos ca. 80% af patienterne. Det er en kompleks situation, der er vanskelig at løse. Alle reagerer på en eller anden måde på deres behandling og det inkluderer ofte stærkt potente lægemidler.

I øjeblikket gør forskere fremskridt på dette område, og lidt efter lidt kommer de med nye retningslinjer for behandling. Så i dagens artikel vil vi diskutere opioidbehandling mod kræftsmerter.

Sådan behandles kræftsmerter

Som nævnt ovenfor, skal behandlingen af ​​kræftsmerter tilpasses den enkelte. Læger skal altså tilpasse den til hver patient, fordi det afhænger af deres type kræft, dens årsag og endda af deres opfattelse af smerte.

Der er dog et generelt mønster for kræftsmerterbehandling, afhængigt af dens intensitet. Denne skala er i overensstemmelse med WHOs standarder. Følgende grupper af medikamenter er fra mindre til større smerteintensitet:

  • Enkle smertestillende midler, såsom acetaminophen og ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID), er til personer med mild smerte. De mest almindelige er ibuprofen og naproxen.
  • Det andet behandlingsniveau er svage opioider for patienter med moderat smerte. Denne gruppe bruger kodein, tramadol eller dihydrocodein.
  • Læger ordinerer stærke opioider til meget intens smerte. Morfin er den mest almindeligt anvendte, selvom behandling også kan omfatte methadon eller fentanyl. Desværre ender mere end halvdelen af ​​patienterne med at få brug for medicin til tredje trin på et tidspunkt.
Opioiders oprindelse

For at klassificere smerterne, skal læger vurdere hver enkelt patient nøje, hvilket bliver gjort med en smerteskala. Smerteskalaen scorer forskellige egenskaber, for at klassificere smerten et eller andet sted mellem mild og uudholdelig.

Generelt er smerte resultatet af mere end én mekanisme. Det kan således være nødvendigt at blande og kombinere medicin.

Hvad er opioider?

Opioidbehandling foregår med lægemidler, der fås fra opium, og som også virker på hjerneceptorer eller opioidreceptorer. De bliver fordelt over de centrale og perifere nervesystemer.

Det, som disse medikamenter gør, er at forbinde disse receptorer og bremse nervestimuli. Ved at bremse stimuleringen, annullerer de således smerteoverførslen.

Du skal dog huske, at denne type medicin har adskillige bivirkninger. Først og fremmest er det vigtigt at bemærke, at en stor del af opioider, såsom morfin, er vanedannende og kan føre til afhængighed. Tilsvarende kan de øge følelsen af ​​træthed og svaghed.

En anden risiko er, at de kan påvirke luftvejene. Så læger skal være meget forsigtige med doseringen, og folk skal kun bruge dem under medicinsk tilsyn.

Du kan være interesseret i: Tramadol: Hvad er det og hvad anvendes det til?

Opioidbehandling mod kræftsmerter

Opioidbehandling med indsprøjtning

Medicin på andet niveau: Svage opioider

Som vi har antydet ovenfor, er de mest almindelige medikamenter anvendt i dette trin tramadol og kodein. En patient kan tage dem på forskellige måder. Enten for at udsætte deres frigivelse, eller for øjeblikkelig direkte handling. De kan også bruge dem sammen med andre lægemidler, såsom ikke-steroide antiinflammatoriske lægemidler (NSAID).

For eksempel er kodein til oral indtagelse. Patienter med lever- eller nyreproblemer bør dog undgå at bruge det.

Medicin på tredje niveau: Stærke opioider

Disse lægemidler er specifikt til tilfælde, hvor kræftsmerter næsten er utålelige. Morfin er den mest almindelige, fordi dens anvendelsesmåde er meget alsidig.

Morfin har heller ikke noget ”smertestillende loft”. Således kan læger ændre dosering. Dosisgrænsen bestemmes dog af dens bivirkninger, fordi en overdosis kan føre til død.

Du vil måske også kunne lide: Hvad bruges opioider til?

Opioidbehandling: Konklusion

Opioidbehandling mod kræftsmerter er kompleks. Derfor bør læger ordinere det i henhold til hver patients behov. Som du kan se, skal det altid være en læge, der vælger det og beslutter retningslinjerne for denne form for behandling.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.