Muskelforstrækning: Symptomer og behandlinger

En muskelforstrækning opstår, når der sker en overbelastning af en muskel. Det skyldes ofte overdreven anstrengelse under fysisk aktivitet. Symptomer og behandling afhænger af skadesomfanget.
Muskelforstrækning: Symptomer og behandlinger
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 26 juni, 2023

En muskelforstrækning, ofte kaldet fibersprængning, er den delvise eller komplette overrivning i den myotendinøse krydsning, som er overgangszonen mellem musklen og senen. Når en muskel udsættes for en overdrevet strækning, resulterer det i brud på muskelfibre.

De tilstødende strukturer, såsom sener eller blodkar, kan også blive påvirket. Derefter forekommer ofte et blå mærke i det beskadigede område.

Disse skader skyldes en dynamisk overbelastning, ofte ledsaget af pludselige ændringer i intensitet og position. Dette skyldes normalt hyppig overdreven indsats i sportsgrene med høj intensitet som basketball, fodbold eller løb.

Generelt er der tre forskellige grader af muskelforstrækning afhængigt af graden af brud:

  • Mild eller førstegrads muskelforstrækning: Dette er en mikroskopisk nedbrydning af muskelfibre. Senen og de tilstødende blodkar forbliver imidlertid ubeskadigede.
  • Moderat eller andengrads muskelforstrækning: I dette tilfælde er der et delvis brud på muskelfibre og tilstødende ledbånd. Derefter forekommer et blåt mærke som et resultat af de ødelagte blodkar. Her kompromitteres mobiliteten i det berørte område.
  • Alvorlig eller tredjegrads muskelforstrækning: Dette er den komplette nedbrydning af muskelfibre og ledbånd med totalt eller næsten totalt tab af funktion. Af denne grund vil et synligt blåt mærke og inflammatorisk reaktion opstå.

Læs også: Muskelsmerte: Hvad sker der, når du træner for meget?

Forstrækning af muskler

Der er mange brudte fibre i en forstrukket muskel

Symptomerne på en muskelforstrækning afhænger af graden af ​​muskelfiberbrud. Derfor klassificerer vi dem nedenfor i henhold til graden af brud:

  • Første grad: I dette tilfælde er der intet tab af funktionalitet, og der opretholdes fuld mobilitet i det skadede område. Der er kun let betændelse ledsaget af noget ubehag. Muligvis opdager den skadede person det først, når han er færdig med sin fysiske aktivitet eller endda først næste dag.
  • Anden grad: I dette tilfælde påvirkes funktionen delvist, og der er tab af mobilitet. Der er også smerter, når du rører ved det berørte område og også betændelse og hæmatom. Patienten er typisk opmærksom på skaden, så snart den opstår, og er nødt til at stoppe sin fysiske aktivitet.
  • Tredje grad: Dette er det delvise eller totale tab af mobilitet i det berørte område. Der er blå mærker og hæmatom, såvel som en masse smerter. Personen bemærker straks skaden. De kan også opdage uregelmæssigheder i muskelvævet, når de rører ved det.

Behandling

Behandlingen af ​​en muskelsforstrækning afhænger af den tid, der er gået, siden skaden opstod, samt graden af ​​muskelfiberbrud. I alle tilfælde skal du anvende is for at mindske smerten.

De vigtigste behandlinger, der anvendes i alle tilfælde, er:

Første grad

I de første dage skal du påføre is og kompressionsbind på det berørte område, og du skal også hvile, løfte den og udføre isometriske øvelser. Alle disse sætter musklen under spænding uden at skulle bevæge den.

Derefter har du brug for lidt mild til moderat fysisk aktivitet med det formål gradvist at vende tilbage til normalen. Nogle af de anbefalede aktiviteter inkluderer pooløvelser, blid udstrækning og let vægtløftning. Anvendelse af antiinflammatoriske lægemidler er normalt ikke nødvendigt, da smerten er mild.

Læs også: 5 midler til at mindske muskeludmattelse

Andengrads muskelforstrækning

Mand oplever en muskelforstrækning i knæet

Som i tilfælde af en mild forstrækning, skal du påføre is og kompressionsbind på det berørte område i løbet af de første 2-3 dage. Hvil også, og hold den hævet. Fra den fjerde dag kan du begynde at udføre isometriske øvelser. Gør det forsigtigt, og stop aktiviteten, hvis du føler smerter.

I de næste to uger anbefaler læger normalt moderat fysisk aktivitet, indtil du fuldt ud gendanner din mobilitet. De kan ordinere medicin til behandling af betændelse og smerter.

Tredjegrads muskelforstrækning

I løbet af de første dage skal du følge den samme protokol, som vi nævnte ovenfor. Du har brug for fuld hvile, og hvis du skal gå, skal du gøre det med krykker, afhængigt af sværhedsgraden af ​​din skade.

Senere kan du gradvis udføre isometriske øvelser i den anden uge. Derefter kan du gradvis indlemme fysisk aktivitet, indtil det er helet, hvilket burde ske omkring den fjerde uge. Læger vil sandsynligvis også anbefale brugen af ​​antiinflammatoriske lægemidler.

I alle tilfælde er det vigtigste at følge din læges råd.

Det kan interessere dig ...
7 løsninger til at lindre muskelkramper
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 løsninger til at lindre muskelkramper

Lavendel kan ikke kun bruges som aromaterapi til afslapning, men massage med lavendelolie er også meget effektiv til at lindre muskelkramper.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.