9 vaner der kan forårsage smerter i nakken

For at undgå at få ondt i nakken kan man prøve at identificere disse vaner og derefter undgå dem så vidt muligt. Disse vaner indebærer at ryge samt at have en dårlig kropsholdning.
9 vaner der kan forårsage smerter i nakken
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Skrevet af Okairy Zuñiga

Sidste ændring: 25 august, 2022

Smerter i nakken påvirker omkring 67% af befolkningen. Er du blandt denne store procentdel?

Smerter i nakken

Vidste du, at nogle vaner kan forårsage ondt i nakken? Hvad kan man gøre for at stoppe dette ubehag fra at fortsætte?

Smerte i nakken er ofte forårsaget af aktiviteter, som kræver gentagende bevægelser eller en længerevarende dårlig kropsholdning.

Det kan føre til øget spændinger, skade på leddene eller kramper i musklerne i nakken.

Det meste af tiden er det ens vaner, som forårsager smerten i nakken. Måske har man aldrig tænkt på dem. Eller også er man klar over, at man foretager sig aktiviteter, som er skadelige for ens helbred – man har bare aldrig forbundet dem med sin nakke.

I denne artikel vil vi fortælle dig, hvad disse ting er. Følg med og ændr det, du bliver nødt til for at få et mere behageligt og glædeligt liv.

En stillesiddende livsstil

Mand der sidder i sofaen foran tv'et

Mangel på fysisk aktivitet er skadeligt for hele ens krop.

Fysisk inaktivitet er én af de vaner, som vil skade ens nakke. Det skyldes, at det påvirker ens stofskifte i den bevægelige båndsive. Den kræver bevægelse for at bevare den vigtige balance af cellerne.

Fordi strukturen af ens rygsøjle lader en bevæge sig nemt, så fører det til skader, når man ikke bevæger sig. Resultatet af det er en smerte langs rygsøjlen, som vil blive værst omkring nakken.

Måden at undgå dette på er ved at bevæge sig. Enhver form for fysisk aktivitet kan virke:

  • At gå
  • Løbe
  • Svømme
  • Danse
  • Dyrke yoga

Man bør blot huske, at man ikke bør presse sig selv for hårdt i starten. Hvis man normalt ikke træner og lige pludselig begynder på en super intens rutine, så kan det ikke blot skade ens nakke men også ens knæ og rygsøjle.

Man har en dårlig kropsholdning

Smerte i nakken plager mange personer. Og ens computer er måske en del af problemet. Ofte støtter kontorstole ikke ens naturlige krumning af ens rygsøjle.

På grund af mangel på støtte af den nedre del af ryggen og mangel på støtte af ens arme så er personer, som arbejder ved computeren, ofte tvunget til at læne sig ind over bordet.

Denne vane skader ens nakke, fordi det danner en krumning af ens rygrad, som er formet som et “C”. Resultatet er et øget tryk på ens nakke og den lumbosakrale diskus.

Det ideelle er, at man har en arbejdsplads, som er ergonomisk tilpasset til ens kropsholdning og ikke vil påvirke ens helbred negativt. Man kan også prøve at sætte en alarm hvert 30. eller 40. minut. Det kan minde en om at ændre stilling.

Dette vil forårsage:

  • Bedre blodgennemstrøming
  • Bedre blodomløb
  • Rygsøjlen får en chance for at slappe af

Ens kropsholdning er også påvirket af andre ting. Ting såsom at anvende upassende fodtøj og bære tunge tasker eller genstande kan også give en dårlig kropsholdning.

Man bør huske, at man aldrig bør bære mere end 10% af sin kropsvægt. Selvom det er svært nogle gange, så bør man prøve at have det i baghovedet – især for børn, som ofte bærer meget tunge rygsække i skole.

Man ryger

Kvinde der ryger

Den tredje vane, som forårsager smerter i nakken, er én, som man måske ikke havde forventet. Lungekræft og diabetes er allerede forbundet med rygning. Nu kan man tilføje noget andet til den liste: kronisk ondt i nakken.

Rygning får ens båndskiver i ryggen til at blive dehydrerede. Det fremskynder også degenerationen. Dette kan føre til en diskusprolaps eller et tryk. Det kan påvirke en ordentlig funktion af ens rygrad.

Denne dårlige vane forårsager også blokader i ens blodårer. Det er et problem, fordi med tiden vil mindre ilt nå til ens rygsøjle og diskene.

Man er afhængig af en mobiltelefon

Det lægger ikke kun pres på ens tommelfingre at skrive på mobilen. Hver gang man kigger ned for at bruge sin telefon, så lægger man også meget pres på sine muskler i nakken.

Man kan forestille sig en medicinbold, som balancerer ovenpå en golf tee. Ens hoved vejer omkring 4,5 kilo. Det betyder, at det kræver en del kræfter at holde den medicinbold ovenpå en tee.

At begrænse sin tid foran skærmen og løfte sin telefon op, så den er i øjenhøjde, er to muligheder, som kan løse problemet.

Man overdriver sit indtag af alkohol

Det er ingen overraskelse, at når man sover i en mærkelig stilling, så får man ondt i nakken den efterfølgende dag. Dette kan ske engang imellem. Og hypotesen er, at der er større sandsynlighed for, at det sker, når man har drukket alkohol.

Her er årsagen: personer har tendens til at ændre stilling flere gange i løbet af natten. Men når man er beruset, så har man tendens til at bevæge sig mindre, når man sover.

Dette betyder, at ens krop kan være fanget i den samme underlige stilling, som får ens nakke til at være spændt i længere tid. For at forebygge dette bør man kun drikke den mængde alkohol, som man kan håndtere.

Hvis det er muligt, bør man fuldstændigt undgå at indtage alkoholiske drikke.

Besøg denne artikel: Har du hørt om smartphone syndrom?

Man har en dårlig madras eller hovedpude

Redt seng i et sovevaerelse

En anden ting, som kan forårsage ondt i nakken, er, at man sover med for mange puder eller puder, som er for bløde. Dette påvirker, hvordan hovedet er placeret i forhold til ryggen, hvilket forårsager et pres på ens nakke.

En blød madras er en anden fejl, som forårsager et dårligt trykpunkt på ens rygrad. En meget hård madras hjælper heller ikke, fordi ens rygrad har sin egen krumning, som madrassen bliver nødt til at tilpasse sig til.

Den bedste løsning er en fast madras med ergonomiske hovedpuder, som er designet til at lade ens hoved være på linje med rygraden.

Man bør undgå vaner, som skader ens nakke.

Har du allerede noteret dine dårlige vaner? Det er på tide, at du ændrer dem og lader din nakke hvile.

Det kan interessere dig ...
Naturlige remedier der lindrer muskelsmerter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Naturlige remedier der lindrer muskelsmerter

Muskelsmerter er almindelige, og kan involvere mere end en muskel. Vi viser dig nogle naturlige remedier, der lindrer muskelsmerter i dag.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.