Mycoplasma genitalium: Årsager, symptomer og behandling

Mycoplasma genitalium er en seksuelt overført bakterie, der blev opdaget for relativt nylig. I denne artikel kan du lære alt om den, herunder hvordan man kan forhindre den infektion, den forårsager.
Mycoplasma genitalium: Årsager, symptomer og behandling

Sidste ændring: 24 december, 2020

Mycoplasma genitalium er en type bakterier. Du har sandsynligvis aldrig hørt navnet Mycoplasma genitalium før, for det er et meget teknisk og videnskabeligt navn. Det er ikke så forfærdeligt længe siden, at forskere opdagede det.

Hvad er Mycoplasma genitalium?

Mycoplasma genitalium blev opdaget i 1981. Det år blev det identificeret hos to patienter, der led af en lidelse ved navn urethritis (urinrørsbetændelse). Tilstanden skyldtes imidlertid ikke den mest almindelige bakterie, der forårsager den, gonokokker.

For nylig bekræftede de, at det er en bakterie, der forårsager seksuelt overførte sygdomme. En undersøgelse, der blev offentliggjort i 2015 i International Journal of Epidemiology, bekræftede dette.

Generelt er Mycoplasma genitalium en bakterie, der hører til en familie af bakterier ved navn ”mycoplasma”.

Mycoplasma lungebetændelse og Mycoplasma hominis hører også til denne familie. Det er den mindste kendte bakterie, der kan leve uafhængigt. Det er også den anden mindste af alle bakterier, vi kender til i dag.

Læs også: Vaginale infektioner: Typer og årsager

Generelt opfører denne bakterie sig som en parasit i menneskers celler. Den hæmmer celler i luftvejene og forplantningsorganerne. Derfor er det vanskeligt at diagnosticere en infektion, der stammer fra denne bakterie.

Dette skyldes, at den ikke vises i konventionelle mikroskoper til diagnostiske test. Desuden kan de kun dyrke den i højt specialiserede laboratorier.

Mycoplasma genitalium forårsager en seksuelt overført infektion

Årsagerne til Mycoplasma genitalium

Inden for denne familie af mycoplasma beboer Mycoplasma genitalium cellerne i menneskers forplantningsorganer. Derfor kan det betragtes som en seksuelt overført sygdom. Den spreder sig gennem seksuelle aktiviteter og forhold. Således overfører et menneske, der bærer bakterierne, det til et andet.

Bakterien kan sprede sig fra en vært til en anden gennem de væsker, der udveksles ved vaginal, anal eller oralsex. Dette sker dog kun, hvis to betingelser er opfyldt: En af de seksuelle partnere er inficeret med Mycoplasma genitalium.

Derefter spreder det sig, hvis de passende beskyttelsesmekanismer ikke bruges under sex (som f.eks. kondom).

Generelt har nogle mennesker højere risiko for infektion end andre. Som vi sagde ovenfor, dem, der ikke bruger kondomer under sex. De, der ikke renser det sexlegetøj, de bruger under sex, er i højere risiko.

Brug af kondom er den mest effektive metode til at forhindre infektion fra en bakterie

Symptomerne på en Mycoplasma genitalium-infektion

Typisk har denne bakterie en tendens til at skjule sig, fordi den er lille og opfører sig som en parasit. Den inficerede person har muligvis ikke symptomer indledningsvist. Generelt er bakterierne en til tre uger om at manifestere sig.

Det er dog vigtigt at differentiere symptomerne, der manifesteres i mænd, fra dem, der manifesteres hos kvinder. Hos mænd er den mest almindelige manifestation den tilstand, der kaldes “urethritis”.

Dette er betændelse i urinrøret, som er det rør, der fører urin fra blæren til ydersiden af ​​kroppen. Hos kvinder er den mest almindelige manifestation cervicitis. Dette er betændelse i livmoderhalsen.

Typisk kan inficerede mænd lide af:

 • Smertefuld eller sviende vandladning.
 • Kløe.
 • Urethrale sekretioner, der er meget forskellige fra urin.

På den anden side kan inficerede kvinder lide af:

 • Vaginal kløe.
 • Smerter i bækkenområdet.
 • Blødning under sex.
 • Forøget vaginalt udflåd med lugtændringer.
 • Ubehag ved urinering.

Nye videnskabelige studier forbinder Mycoplasma genitalium-infektion med infertilitet, hvis det ikke behandles i tide. Hos gravide kan det også forårsage for tidlig fødsel eller spontan abort.

Læs også: Vira og bakterier: Hvad er forskellen mellem dem?

Behandling

Fordi det er svært at diagnosticere, indikerer medicinske protokoller en empirisk behandling for patienter med symptomer på seksuelt overførte sygdomme. Med andre ord skal læger ordinere antibiotika, inden de får de diagnostiske testresultater. Typisk gør de dette med medikamenter, der dræber de mest almindelige patogener i seksuelt overførte sygdomme.

En person med de ovenstående symptomer vil sandsynligvis modtage antibiotika af to forskellige sorter. Dette involverer typisk et behandlingsregime, der kan variere fra en enkelt dosis til op til syv dage. Hvis symptomerne fortsætter efter denne første behandling, vil lægen imidlertid ordinere en anden runde med forskellige antibiotika.

Foruden antibiotika er en væsentlig del af behandlingen suspension af seksuel aktivitet. Patienter bør ikke have sex, før deres læger bekræfter, at infektionen er væk. Det er også vigtigt at sikre, at den seksuelle partner eller partnere til den inficerede person får behandling. Dette hjælper med at forhindre reinfektion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Sethi S, Zaman K, Jain N. (2017). Mycoplasma genitalium infections: current treatment options and resistance issues. Infect Drug Resist. 2017 Sep 1;10:283-292. doi: 10.2147/IDR.S105469. PMID: 28979150; PMCID: PMC5589104.
 • Short VL, Totten PA, Ness RB, Astete SG, Kelsey SF, Haggerty CL. Clinical presentation of Mycoplasma genitalium Infection versus Neisseria gonorrhoeae infection among women with pelvic inflammatory disease. Clin Infect Dis 48:41-47, 2009.
 • Mayer G. (2012). Mycoplasma y Ureaplasma. University of South Carolina School of Medicine. Microbiology and Inmunology. Bacteriology. Chapt 19. Disponible en: http://pathmicro.med.sc.edu/mayer/myco. htm. Acceso: 4 de diciembre de 2012.
 • Taylor-Robinson D, Ainsworth JG, McCormack WM. Genital mycoplasmas. In: Holmes KK, Sparling, PF, Mardh P-A, et al. Sexually transmitted diseases. McGraw-Hill, Nueva York, pp. 533-548, 2004.
 • Sonnenberg, P., Ison, CA, Clifton, S., Field, N., Tanton, C., Soldan, K., Beddows, S., Alexander, S., Khanom, R., Saunders, P., Copas , AJ, Wellings, K., Mercer, CH y Johnson, AM. (2015). Epidemiología de Mycoplasma genitalium en hombres y mujeres británicos de 16 a 44 años: evidencia de la tercera Encuesta Nacional de Actitudes Sexuales y Estilos de Vida (Natsal-3). Revista Internacional de Epidemiología, 44 (6), 1982–1994. https://doi.org/10.1093/ije/dyv194

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.