Nacho Monreal: Hvordan påvirker pensionering atleterne?

Nacho Monreal slutter sig nu til listen over tidligere fodboldspillere. Han går ind i en livsfase, der giver nye muligheder, men som ikke altid er let.
Nacho Monreal: Hvordan påvirker pensionering atleterne?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Den tidligere spanske landsholdsspiller Nacho Monreal har meddelt, at han trækker sig tilbage fra professionel fodbold. I sidste sæson forhindrede en knæskade ham i at spille mange kampe. Nu skal han se frem til en anden fase i sit liv med flere udfordringer forude.

Monreal havde en succesfuld karriere. Han spillede i to af de vigtigste ligaer i verden: La Liga og Premier League. Der forsvarede han farverne for Osasuna, Malaga, Arsenal og Real Sociedad. Med det spanske landshold spillede han 22 kampe og blev endda indkaldt til VM i Rusland 2018.

I august 2022 besluttede forsvarsspilleren at lægge støvlerne på hylden og gå videre til en ny fase i sit liv. Et stadie, der for de fleste atleter giver visse udfordringer, som vi vil se nedenstående.

Knæskaden, der førte til Nacho Monreals pensionering

Før vi går i dybden med atleters liv efter pensionering, er det først værd at dedikere et par linjer til den knæskade, der komplicerede Monreals sidste år som fodboldspiller.

Den spanske spiller fra Navarra led af en række ubehageligheder i sit højre knæ, som han forsøgte at genoptræne først med konservativ behandling og derefter med artroskopi.

Som følge af disse komplikationer var backen ude af spillet i 325 dage. I den periode gik han glip af i alt 51 kampe med sit hold, Real Sociedad.

Sidste gang han var på banen var i finalen af Copa del Rey 2020/2021, hvor hans hold blev kåret som mester. På det tidspunkt var han allerede skadet.

Nacho Monreal for Arsenal

Pensionering: En vanskelig fase for Nacho Monreal og atleter generelt

På et tidspunkt må alle atleter forlade deres professionelle aktivitet. Hvis denne overgang ikke håndteres effektivt, kan den være meget vanskelig at håndtere.

Først og fremmest indebærer pensionering en radikal ændring af livsstilen, så længe fodboldspilleren ikke fortsat er knyttet til sporten i en anden rolle, f.eks. som træner. Når man trækker sig tilbage fra sin sport, er der ikke længere daglige træningssessioner, ture med holdet eller gunstige eller flygtige resultater.

Derudover ophører også en vigtig kilde til økonomisk indkomst. Hvis atleten ikke udførte en ordentlig økonomisk planlægning i de foregående år, kan dette aspekt også være en stor stressfaktor i hans eller hendes “nye liv”.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Hvordan bruges kunstig intelligens i fodbold?

Nogle taktikker til at tackle sportspensionering på en sund måde

Som det sker for ældre mennesker, der når den alder, hvor de kan trække sig tilbage fra deres arbejde, står sportsfolk over for en usædvanlig mængde fritid efter pensioneringen. Forskellen er, at de gør det med en del flere år at leve i. For de er normalt i 30’erne, når de går på pension.

I denne periode er det en god idé at bruge tid på hobbyer og personlige projekter, som tidligere blev udskudt på grund af deres sportslige forpligtelser. Familietid bør også prioriteres. For mange atleter har ofte været nødt til at sætte øjeblikke med deres kære til side i så mange år.

Det er også en anbefalelsesværdig strategi at opstille et langsigtet projekt og opdele det i miniprojekter. Det skal være mindre og mere konkrete handlinger i dagligdagen. Selvfølgelig skal der være plads til fritid. Men det betyder ikke, at man skal holde op med at være eller føle sig produktiv.

I den forbindelse bør det også have højeste prioritet at passe på sit helbred. Selv om det er utænkeligt at fortsætte med at være i samme fysiske form, som man var i under sin professionelle aktivitet, er det altid afgørende at holde sig sund.

Mange pensionerede atleter slapper af med deres nye rutine, og det udmønter sig ikke kun i en mindre velplejet silhuet, men også i potentielle sundhedskomplikationer.

Mand drikker vand efter løbetræning

Hvad man kan lave efter pensionering

Andre aktiviteter, der kan fremhæves efter pensionering, omfatter følgende:

  • Begynd at dyrke andre sportsgrene eller deltage i andre discipliner.
  • Styrk dit bånd til dine venner og din familie ved at tilbringe mere tid sammen med dem.
  • Afsæt tid til selvransagelse og selvindsigt.
  • Samarbejd og deltag frivilligt i samfundsinitiativer.
  • Påbegynd et nyt arbejdsprojekt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Hvad bliver temperaturen ved VM, og hvordan vil det påvirke spillerne?

Nacho Monreal: Endnu en professionel atlet, der står over for pensionering

Der er dem, der måske tolker denne nye virkelighed som en afgrund eller et skræmmende punkt i en persons liv, hvor det bliver svært at komme videre eller endda se fremad. Men det er faktisk mere en mulighed.

Efter så mange år med det samme er det at forlade professionel sport en mulighed for at ændre sit fokus. Efter sin pensionering vil Nacho Monreal ikke længere skulle håndtere de skader, der gav ham så meget hovedpine i slutningen af sin karriere. Som så mange andre har gjort før ham, kan han begynde en lige så produktiv og lykkelig æra i sit liv.

Det kan interessere dig ...
Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året, og hvilke risici er der?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvor mange kampe spiller fodboldspillere om året, og hvilke risici er der?

Fodboldspillere spiller mange kampe om året, hvilket har konsekvenser for deres præstationer og helbred. Få mere at vide her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.