10 tips til at se pensionering på en positiv måde

For at opleve pensioneringen på en positiv måde er det vigtigt at omdefinere denne fase og arbejde med dine fordomme. Få nogle tips her.
10 tips til at se pensionering på en positiv måde

Sidste ændring: 10 juli, 2022

Mange mennesker har en tendens til at opleve pensionering på en negativ måde, da de forbinder den med alderdom, passivitet og kedsomhed på grund af mangel på projekter. Dette skyldes ofte, at vi reducerer produktiviteten til dens økonomiske aspekt. Det er imidlertid muligt at se pensionering på en positiv måde.

Det er afslutningen på en fase, der tjener til at give plads til en ny fase, hvor nydelse og muligheden for at have mere fritid er i centrum. Lad os se på, hvordan man kan omdefinere dette øjeblik i livet.

Pensionering er en fase med sine egne nuancer

Først og fremmest er det vigtigt at skelne mellem pensionering og aldring. Måske er det også derfor, at mange oplever det som en så frygtet situation.

Pensionering betyder ophør af obligatorisk arbejdsaktivitet. Dette vil naturligvis afhænge meget af den enkelte persons arbejdsvilkår. De, der har egen virksomhed, kan bl.a. fortsætte med at drive den eller reducere antallet af arbejdsdage.

Selv om vi ikke alle er i samme situation, er det rigtigt, at aldring i dag sker meget senere og er en meget anderledes oplevelse end tidligere. Af denne grund kan pensionering give mulighed for kvalitetsfritid.

Det er også vigtigt at huske, at pensionering er en ny fase, og det er nødvendigt at huske, at det vil have sine op- og nedture at acceptere den. Det vil sige, at der vil være ideelle øjeblikke, hvor vi vil være glade for vores fritid, mens vi på andre tidspunkter kan føle os kede af det eller allerede være trætte.

Generelt opleves følgende faser i pensioneringen:

  1. Fortryllelse
  2. Hvad nu?
  3. Omorganisering og nyorientering
  4. Stabilitet

Hvis vi anerkender de følelser og udfordringer, der er forbundet med hver af disse faser, kan vi tilpasse os og klare dem med større succes og undgå at forblive i absolut skuffelse. På den måde kan vi finde en mere stabil mening med livet og en positiv pensionering.

Kvinde danser og har valgt at se pensionering på en positiv måde

Nydelse er ikke et spørgsmål om alder, så det at blive ældre behøver ikke at være ensbetydende med at opgive at gøre de ting, vi nyder.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Hjemmeøvelser i alderdommen: Personer over 70

De bedste tips til at se pensionering på en positiv måde

Vi giver dig nogle tips til at de pensionering på en positiv måde. De gælder måske ikke alle sammen direkte for dit liv, men du kan vælge dem, du finder mest hensigtsmæssige.

1. Arbejd med dine tanker og overbevisninger

Det er først nødvendigt at tænke over, hvad du mener om denne livsfase for at give den en positiv betydning og fjerne dine fordomme. Mange mennesker sætter lighedstegn mellem fritid og dovenskab og føler sig kun værdifulde, når de er produktive og aktive.

I den forstand er det vigtigt at genoverveje nogle idéer, især i dette samfund, hvor vi konstant bliver bedt om at producere og forbruge.

2. Find en mening med din hverdag for at kunne se pensionering på en positiv måde

Uanset hvilken aktivitet du vælger, skal den være interessant og have et formål. Det vil gøre det muligt for dig at forblive motiveret.

3. Det er en god tid til at genvinde dit rum og din tid og til at udforske og lære dig selv at kende

I mange år har du måske lagt visse idéer eller planer på hylden, fordi du ikke kunne finde plads til dem i din dagsorden. Denne livsfase er imidlertid en kickstart til at genoptage kontakten med dig selv i et andet tempo. Det er tid til at give plads til spontanitet og mindre stivhed.

4. Søg efter aktiviteter, der interesserer dig

Pensionering behøver ikke at være ensbetydende med at blive hjemme hele dagen og se fjernsyn. Det er muligt at finde aktiviteter, der giver os glæde, motiverer os og underholder os.

I dag er der mange forslag: Sprog, instrumenter, kunst, motion osv. De giver os også mulighed for at komme i kontakt med nye mennesker. I mange tilfælde er disse mennesker også i en lignende situation.

5. Identificér realistiske og konkrete mål for at se pensionering på en positiv måde

I forbindelse med det foregående punkt handler det også om at sætte specifikke og opnåelige mål på en sådan måde, at vi undgår at blive overbelastet eller give op.

6. Forbered dig på pensionering

Det er vigtigt, at du kan planlægge din pensionering. På den måde sparer du penge op, så du kan leve med mere ro i sindet og få styr på visse udgifter.

7. Skab og styrk dit eget netværk for at se pensionering på en positiv måde

Nyd aktiviteter med din familie, lav planer med dine børnebørn (hvis du har dem), og gå ud med dine venner.

8. Tænk på en behagelig rutine med et andet tempo

En rutine organiserer os, men den bør ikke gøre dig til en slave. Find øjeblikke til fysisk aktivitet, øjeblikke til hvile og øjeblikke til afslapning.

Mand drikker vand efter udendørs motion

Motion i alderdommen kan være en opdagelse af og et gensyn med din krop.

9. Udvikl en ny karriere

At gå på pension betyder ikke, at du helt skal opgive din erhvervsaktivitet. Du kan måske fortsætte med at udføre nogle opgaver, mens du integrerer din fritid med dit arbejde.

På dette tidspunkt i dit liv har du måske andre faglige styrker og endda andre interesser, som gør det muligt for dig at acceptere visse typer arbejde og ikke andre. Nogle gange er der mennesker, der dedikerer sig til deres “mislykkede erhverv” – det vil sige til andre valg, som de gerne ville have udviklet, men som de har forkastet på et tidspunkt i voksenlivet.

10. Deltag i grupper med sociale formål

Mange gange er det at være en del af en organisation eller udføre samfundsaktiviteter også med til at genopdage vores værdier og føle os nyttige. Vi får ofte mulighed for at gøre dette fra en anden tilgang.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Råd til at håndtere aldring

Hver proces er unik

Det er meget vigtigt at vide, at det ikke er alle mennesker, der når til pensionering under de samme betingelser. Der vil således være dem, der har et bedre helbred end andre eller er i en bedre økonomisk situation. Der er også dem, der går på førtidspension.

I den forstand skal vi tillade os selv at styre vores følelser, da det drejer sig om at gå fra et stadie til et andet. At føle, tænke og sørge over vores rolle forbinder os med vores nye situation og gør det muligt for os at acceptere denne nye fase.

Ellers risikerer vi at forblive forankret i en fortid med nostalgi og resignation. Det er vigtigt at fremme rum, der giver os mulighed for at se denne ændring i øjnene, så vi kan genoverveje os selv og påtage os andre roller med alle de positive aspekter, som pensionering tilbyder.

Det er nødvendigt at lære at nyde det, som hver livsfase har at byde på, i jagten på et mere afbalanceret liv.

Det kan interessere dig ...
Kvinder er mere stillesiddende efter pensionering, viser undersøgelser
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Kvinder er mere stillesiddende efter pensionering, viser undersøgelser

Vidste du, at kvinder ifølge en undersøgelse er tilbøjelige til at være mere stillesiddende efter pensionering? Læs denne artikel, og lær mere.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • García, A. J. M., & de Los Fayos, E. J. G. (2000). La preparación para la jubilación: Revisión de los factores psicológicos y sociales que inciden en un mejor ajuste emocional al final del desempeño laboral. Anales de Psicología/Annals of Psychology16(1), 87-99.
  • Guevara Estacio, María Emilia (2013). Preparación para la jubilación: diseño de un programa de acompañamiento psicológico. Visión Gerencial, (1),103-122.[fecha de Consulta 9 de Junio de 2022]. ISSN: 1317-8822. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=465545895003
  • Cabeza, Manuel Cuenca. (2009). Más allá del trabajo: el ocio de los jubilados. Revista Mal Estar e Subjetividade9(1), 13-42. Recuperado em 09 de junho de 2022, de http://pepsic.bvsalud.org/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1518-61482009000100002&lng=pt&tlng=es.
  • Chiesa, R., & Sarchielli, G. (2008). Prepararse para la jubilación: el papel del apoyo social en la gestión de la ansiedad. Revista de Psicología del Trabajo y de las Organizaciones24(3), 365-388.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.