Familiens livscyklus: Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

For at forstå familiens livscyklus er det nødvendigt at erkende kontekstens indflydelse. Lær alt om dette fascinerende emne i denne artikel!
Familiens livscyklus: Hvad er det, og hvorfor er det vigtigt?

Sidste ændring: 08 april, 2022

Hver familie er en verden i sig selv. Der er dog en vis fællesnævner, som alle familier har til fælles, og det er kendt som familiens livscyklus. Dette er et redskab til at forstå de udfordringer, som denne grundlæggende enhed i samfundet står over for.

Familiens livscyklus er naturligvis ikke nødvendigvis kendetegnet ved lineære ændringer, og de opleves på en meget unik måde i hver gruppe. Men de inviterer os til at overvinde fælles udfordringer for at undgå stagnation. Lad os se, hvad denne teori går ud på.

Hvad består familiens livscyklus af?

Forandringer fra et stadium til det næste indebærer visse evolutionære kriser, som giver anledning til spændinger, som vi skal løse. De bryder med status quo og kræver derfor en ny balance. Selv om der findes mange modeller til at forstå familiens livscyklus, er den generelt set karakteriseret ved følgende faser.

  • Tiltrækning: Et partnerskab dannes, og parret begynder at lære hinanden at kende. De gennemgår en fase med forelskelse.
  • Samliv og ægteskab: Her er udfordringen at forhandle om reglerne for forholdet, da hver partner kommer fra et familiesystem med sin egen unikke kultur. Der fastlægges grænser mellem parret og den udvidede familie.
  • Ankomsten af det første barn og opdragelse: Forholdet opretholdes, men det træder i baggrunden. Indsatsen er fokuseret på de nye forældreroller og på at tilpasse sig denne udvidede gruppe. Efterhånden som børnene vokser op, opstår der nye udfordringer, f.eks. skolegang og ungdomsårene.
  • Den tomme rede: Dette indebærer, at børnene forlader huset, og at de starter nye og anderledes projekter. Parret finder sig selv alene igen. Her er udfordringen at genkende hinanden som sådan og at gennemgå endnu en bryllupsrejse. Ellers opstår der konflikter.
  • Ankomsten af børnebørn: Nye roller kommer i spil. Forældrene er der ikke længere for at opdrage børnebørnene, men for at hygge sig.
  • Alderdom og pensionering: Dette indebærer, at gamle projekter opgives for at give plads til nye. Det kan være en tid til at genoptage forbindelsen med ens partner og genoptage det, man altid har ønsket at gøre, men som var blevet udskudt. Kroppens aldring og forringelse begynder også at ske.
  • Tiden som enkefrue/-mand: Dette indebærer at acceptere ensomhed og at se partnerens fravær i øjnene. Denne fase indebærer, sammen med den foregående, en vis sorg.

Nye tider fører til nye måder at være en familie på

Selvfølgelig varierer hver af disse faser afhængigt af personen og familien. Der er trods alt ikke én måde at være en familie på. Der er par, der beslutter sig for ikke at få børn, der er mennesker, der beslutter sig for at få børn uden en partner osv.

En familie illustrerer familiens livscyklus

Den typiske families struktur har ændret sig gennem tiden, og livscyklusen skal sigtes efter hver ny virkelighed.

Du er måske interesseret i at læse denne artikel: Hvornår er familieterapi nødvendigt?

Hvorfor er det vigtigt at overveje familiens livscyklus?

At tænke på familiens livscyklus indebærer, at man anerkender, at familier gennemgår forskellige faser. De indebærer udfordringer, der skal håndteres for at opnå tilpasning og vækst.

Der skal således forskellige færdigheder i spil for at overvinde disse udfordringer. Ligeledes er disse faser ikke lineære, men præsenteres i en spiralform, der overlapper hinanden.

Selvfølgelig skal man også erkende indflydelsen fra konteksten og eksterne faktorer, der virker fremmende eller hæmmende for den enkelte situation. En familie med økonomiske vanskeligheder før det første barns ankomst vil f.eks. ikke opleve dette øjeblik på samme måde som en anden familie, hvis materielle og økonomiske behov er opfyldt.

Sådan holder du familien sund

For at en familie kan forblive forenet over tid og også give et sundt rum for alle dens medlemmer, er det vigtigt at overveje, at forandring er en iboende faktor. Derfor er det ikke nødvendigt at forankre sig selv i en fastlåst idé eller rolle, men at lære at tilpasse sig.

Familien er en levende enhed.

Ligeledes vil hver af disse overgangskriser blive løst (med større eller mindre succes) afhængigt af den enkelte families stil og dens historie med hensyn til at finde løsninger og håndtere konflikter. Kommunikation og grænser er grundlæggende.

På den anden side er det vigtigt at lære at dele familietid. På den måde er det muligt at lære hinanden at kende, at hjælpe hinanden med at vokse og at vide, hvad hvert medlem har brug for fra hinanden.

Far og søn sidder sammen ved sø

Familiekommunikation er et redskab til at vide, hvad det andet medlem føler, ønsker og har brug for.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Giftige familier og deres egenskaber

Kriser er også muligheder

Overvejelse af familiens livscyklus har ikke til hensigt at stigmatisere de familier, der ikke oplever den på denne konventionelle måde.

Tværtimod er formålet at identificere de overgangssituationer, der kan påvirke eller destabilisere denne gruppe, og at give redskaber til at ledsage og forebygge eventuelle problemer. Det er trods alt ikke alle familier, der har de samme ressourcer og muligheder for at kunne klare kriser.

På den anden side er det også vigtigt at overveje, at kriser giver medlemmerne mulighed for at vokse, ændre sig og påtage sig nye roller. Rigiditet fordømmer familierne og deres medlemmer. Det gælder om at overvinde stadierne, samtidig med at man bevarer familiens og medlemmernes værdier og er fleksibel.

Det kan interessere dig ...
10 fordele ved at spise sammen som familie ifølge videnskaben
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
10 fordele ved at spise sammen som familie ifølge videnskaben

Videnskaben har vist, at det er meget sundt for både krop og sind at spise sammen som familie. Det kan betale sig at dyrke denne vane.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Semenova Moratto Vásquez, Nadia, & Zapata Posada, Johanna Jazmín, & Messager, Tatiana (2015). Conceptualización de ciclo vital familiar: una mirada a la producción durante el periodo comprendido entre los años 2002 a 2015. CES Psicología, 8(2),103-121.[fecha de Consulta 23 de Febrero de 2022]. ISSN: . Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=423542417006
  • Estremero, J., & Bianchi, X. G. (2004). Familia y ciclo vital familiar. Manual para la salud de la mujer19.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.