Nasal septumperforation: Årsager, symptomer og behandling

Forbrug af kokain er en betydelig risiko for nasal septumperforation. Nedenstående vil vi forklare alt, hvad du skal vide om denne lidelse.
Nasal septumperforation: Årsager, symptomer og behandling

Sidste ændring: 08 april, 2021

Nasal septumperforation er en lidelse, der rammer næsen. I nogle tilfælde forårsager det ikke nogen symptomer. Det er dog også forbundet med en høj risiko for komplikationer.

Nogle af dets årsager, såsom forbrug af kokain og bestemte kirurgiske procedurer såsom plastikkirurgi, øger forekomsten af det. Begge disse årsager er mere gængse nutildags.

Nasal septumperforation kan kræve medicinsk eller kirurgisk behandling. I denne artikel vil vi forklare alt, hvad du bør vide om denne lidelse, og hvordan man behandler den.

Hvad er nasal septumperforation?

Næsen er en kompleks struktur, som er essentiel for, at vejrtrækningen finder sted korrekt. Den har to hulrum, der kaldes næsehuler, som er ansvarlige for at filtrere luften, der åndes ind. På den måde kan luft nå lungerne renere, vådere og varmere, hvilket forhindrer infektion og skade.

Næsehulerne er adskilt fra hinanden af næseskillevæggen. Det er en struktur, som består af brusk og knogler og opdeler knoglen vertikalt. Det består af den indre væg i næseborene. Det hjælper dermed med at facilitere strømmen af luft.

Nasal septumperforation består af udviklingen af et hul. Det får dermed begge næsehuler til at kommunikere, og afhængig af hvor stort hullet er, kan symptomerne være mere eller mindre alvorlige.

Årsager til nasal septumperforation

Etiologien af nasal septumperforation er meget varieret. Det er på grund af det faktum, at eftersom det er en struktur, der delvist består af brusk, er det følsomt over for bestemte substanser, der kan beskadige væv.

En af de mest gængse årsager til dette problem er at have gennemgået en kirurgisk proces i næseområdet. Det kan opstå som en komplikation ved plastikkirgurgi, især når det udføres for at behandle et problem med vejrtrækningen. 

Plastikkirurgi er en operation, der ændrer formen på næsen, både af æstetiske årsager og for at forbedre vejrtrækningen.

På den anden side kan det ifølge MSD manualen også være sekundært for en infektion eller skade. Vedvarende næsepilleri og næsepiercinger (dem, som går igennem næseskillevæggen) kan faktisk forårsage det.

Mand har gennemgået operation som følge af nasal septumperforation

Andre årsager til dette problem

En anden af de mest relevante årsager er anvendelse af substanser i næsen. Mere specifikt er kokain det stof, der er mest relateret til det. Som et studie udført på Hospital de la Santa Creu i Sant Pau nævner, er det på nuværende tidspunkt den primære årsag til denne lidelse.

Kokain er et stof, som får blodkar i næsen til at trække sig sammen. Eftersom vævene ikke får nok blod, bliver de dermed beskadiget og kan lide af perforation.

Mange lægemidler er dog også forbundet med dette problem.  For eksempel er det nogle næsespray med kortikosteroider. Ligeledes kan det være iltbehandling gennem en maske.

Som det sidste er en anden årsag til denne lidelse eksponering for kemikalier eller toksiner. Dette finder oftest sted for personer, der arbejder på fabrikker eller indenfor kemi.

Symptomerne, som en nasal septumperforation forårsager

Symptomerne vil afhænge af størrelsen på hullet. Det kan være meget lille, mindre end en centimeter. Eller det kan være større, endda op til 2,5 centimeter.

Det mest karakteristiske symptom i tilfælde med symptomer er hyppig næseblod. Det medicinske begreb for næseblod er epistaxis. Blødningen kan være kraftig og alarmerende, fordi næseborene indeholder mange blodkar.

I nogle tilfælde lider patienten af rhinoré i stedet for næseblod. Det er det medicinske begreb for en næse, der løber. Det er derudover gængs, at der dannes en sårskorpe omkring hullet, hvilket kan gøre det svært at trække vejret.

Det er også gængs for disse personer er opleve hovedpine eller smerte inden i næsen. Et andet karakteristisk tegn på nasal septumperforation er hvæsen. Det er, når en person udsender en skinger, hvæsende lyd, når de trækker vejret. Det er, fordi luften passerer gennem hullet, hver gang de trækker vejret ind og ud.

Som det sidste kan denne lidelse også have æstetiske konsekvenser. Ifølge Herediana Medical Journal er saddelnæse en misdannelse, som i de fleste tilfælde er forårsaget af denne lidelse. Det er kendetegnet ved, at næsen bliver lavere.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Egenskaber og fordele ved kamillete

Behandling

Der er forskellige måder at behandle denne lidelse på. Valget af behandling afhænger af patientens symptomer og størrelsen på hullet. I mange tilfælde vil en medicinsk tilgang være nok. Sundhedsfagfolk kan ordinere en salve bestående af bacitracin eller mupirocin. Denne salve reducerer dannelsen af sårskorpe i området ved hullet.

Patienten kan også bruge en saltopløsning, som de anvender som en spray. Ligesom salven hjælper den med at reducere dannelsen af sårskorpe og sår.

Nogle tilfælde kan kræve en operation. Lægen kan tage et vævimplantat fra en anden del af patientens krop. Man kan endda indsætte kunstige slimhinder for at lukke hullet.

Andre kirurgiske alternativer

Lægerne på Hospital Clinic de Barcelona udfører en alternativ kirurgisk behandling for at gendanne næseskillevæggen. Til denne operation bruger de en klap, som de får fra de fibrøse væv, der omgiver kraniet (det kaldes en perikranial klap).

Først laver de et indsnit i hovedbunden, hvor de tager vævet fra. Derefter laver de en åbning gennem den forreste knogle. Efter det placerer de vævet over hullet i næsen. På den måde gendanner de næseskillevæggen ved at dække hullet.

Fordelene ved denne teknik er, at det er smertefrit og har en hurtig bedringsproces. Det efterlader heller ikke nogen ar. Det eneste ar er bagerst i kraniet, hvilket heler af sig selv.

Illustration af nasal septumperforation i næsehuler

Diagnose

For at diagnosticere nasal septumperforation er det vigtigt for læger at kende symptomerne og tjekke næsehulen. Til det formål kan de ty til komplimentære tests, der giver dem mulighed for at se næsehulerne ordentligt.

En kikkertundersøgelse er den mest brugte test. Den består af at indføre en lille slange med et kamera gennem næseborene. Derudover kan andre værktøjer også indføres gennem denne slange for at hjælpe med at fjerne sårskorper. Læger kan endda tage vævsprøver.

Et studie udgivet i Journal of Radiology forklarer, at CT-scanninger er en af de mest gavnlige tests til diagnose, især hos forbrugere af kokain.

Nasal septumperforation kan forebygges

Det er vigtigt at bemærke og huske på, at i mange tilfælde kan nasal septumperforationer undgås. Det skyldes, at de har tendens til at opstå på grund af indånding af lægemidler eller irriterende substanser.

Af den grund er det essentielt at beskytte sine næsebor, hvis man arbejder på fabrikker eller indenfor kemi, foruden at undgå disse typer af destruktive vaner. Derudover bør du altid gå til en læge, hvis du begynder at lide af nogen af de symptomer, vi har nævnt ovenstående.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du bruge næsesprays korrekt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du bruge næsesprays korrekt

I denne artikel fortæller vi dig mere om at bruge næsesprays. Det kan være meget nemmere at administrere end andet medicin.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Medina, R., Espinós, M. A., Bartumeus, P., Tamarit, J. M., & Vilar, J. (2009). Perforación del tabique nasal en consumidores de cocaína: Importancia de la tomografía computarizada. Radiologia, 51(1), 90–92. https://doi.org/10.1016/S0033-8338(09)70411-4
  • Nariz en silla de montar. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from http://www.scielo.org.pe/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1018-130X2014000200010
  • Perforación del tabique – Trastornos otorrinolaringológicos – Manual MSD versión para público general. (n.d.). Retrieved November 9, 2020, from https://www.msdmanuals.com/es-co/hogar/trastornos-otorrinolaringológicos/trastornos-de-la-nariz-y-de-los-senos-paranasales/perforación-del-tabique
  • Neumann, Andreas, Carolina A. Morales-Minovi, and Hans-Jürgen Schultz-Coulon. “Cierre de las perforaciones del tabique nasal mediante colgajos «en puente».” Acta Otorrinolaringológica Española 62.1 (2011): 31-39.
  • Puiggrós, I. V., Olmo, A. P., Ramón Montserrat, J., Hospital De La, G., Creu, S., & Pau, S. (n.d.). Libro virtual de formación en ORL PATOLOGÍA DEL SEPTUM NASAL. SEPTOPLASTIA.
  • Molina, Purificación Contreras, et al. “Complicaciones nasales y orbitarias secundarias al abuso de cocaína inhalada.” Acta Otorrinolaringológica Española 63.3 (2012): 233-236.
  • Keskin, Duygu, Cemal Cingi, and Ibrahim Sayin. “Puesta al día de la terapia con corticoides intranasales.” Incidencia de la queratitis infecciosa y resultados de 351 712 procedimientos de cirugía refractiva con láser excimer (2014): 521.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.