En naturlig hjemmelavet balsam til at stimulere skægvækst

Ved at kombinere nogle få naturlige ingredienser kan du få en hjemmelavet balsam til at stimulere skægvækst. Er du klar til at prøve det? Få opskriften her!
En naturlig hjemmelavet balsam til at stimulere skægvækst

Sidste ændring: 26 august, 2022

Den hjemmelavede naturlige balsam til at stimulere skægvækst er blevet populær som et supplement til plejen af skæg. Specifikt er det et oliebaseret produkt, der lover at give næring til hårsækkene for at fremme væksten af ansigtshår. Anekdotiske beviser tyder på, at hyppig brug giver gunstige resultater.

Alligevel er der delte meninger om dets effektivitet. Mens nogle støtter det, sætter andre spørgsmålstegn ved dets påståede fordele.

Under alle omstændigheder er det let at lave, og ingredienserne er generelt sikre for de fleste mennesker. Er du klar til at prøve det? Her er alle detaljerne.

Hvad du bør vide om skægvækst

Før du får  opskriften på balsam til at stimulere skægvækst, er det vigtigt at foretage nogle præciseringer om det. Først og fremmest er det nyttigt at vide, at vækst af ansigtshår i høj grad er bestemt af genetik og hormonel aktivitet.

Især tyder hypoteser på, at testosteronniveauet – især dihydrotestosteron (DHT) – spiller en rolle i denne proces. Dette kønshormon er forbundet med udviklingen af mange mandlige kendetegn, herunder skægget. Hvis niveauet er lavt, er det vanskeligere at få skæg.

Det er dog en kendsgerning, at genetik er den største påvirkningsfaktor. Når forældre eller bedsteforældre havde problemer med vækst af ansigtshår, er chancerne for at have samme ulempe store. Selv hvis dette er tilfældet, vil det ikke være en let opgave at dyrke skæg med kosttilskud og produkter.

Generelt kan det dog være en god idé at praktisere nogle sunde vaner, som kan hjælpe med at opretholde et stabilt testosteronniveau og derfor kan påvirke skægvæksten positivt.

Vaner, der kan påvirke skægvækst

 • Regelmæssig fysisk træning. Især vægtløftning og styrketræning, da de er forbundet med en midlertidig stigning i testosteron.
 • Vedligehold en sund kost. Et optimalt indtag af protein, zink, vitamin A, B, C, D og E er gavnligt. Frugt, grøntsager, magert kød, fisk og fuldkornsprodukter bør ikke mangle i kosten.
 • Sov godt. Undersøgelser tyder på, at daglig søvnbegrænsning kan spille en rolle i forbindelse med at sænke testosteronniveauet hos mænd. Derfor er det tilrådeligt at sikre optimal hvile.
 • Vask og fugt. American Academy of Dermatology anbefaler, at skægområdet vaskes grundigt hver dag for at forhindre, at snavs ophobes i porerne, og for at hjælpe med at fjerne døde hudceller. Husk også vigtigheden af at fugte for at holde hårene i vækst på en sund måde.
Mand styrketræker med vægt

Det kan f.eks. være: Styrketræning er forbundet med en momentan stigning i testosteron, hvilket kan påvirke væksten af kropsbehåring.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan man kan behandle alopecia naturligt

Sådan laver du en hjemmelavet naturlig balsam til at stimulere skægvækst

Mange mænds interesse for at stimulere skægvækst har ført til udvikling af en lang række naturlige og kemiske produkter til dette formål. Hjemmelavet naturlig balsam er en af de mange muligheder, der findes. Den er kendt for sin kombination af skånsomme ingredienser til de fleste hudtyper.

Det er dog vigtigt at overveje, at der ikke er videnskabelig dokumentation for dens effektivitet. Påstande om dens fordele kommer fra anekdotiske data eller vidnesbyrd på nettet.

Derfor kan den ikke kategoriseres som et mirakelprodukt eller lignende. Hvis du beslutter dig for at prøve det, skal du sørge for at være konsekvent med anvendelsen.

Ingredienser

 • 20 gram jojobaolie
 • 15 gram kokosolie
 • 4 dråber cedertræolie
 • 4 dråber sandeltræolie
 • 15 gram sød mandelolie

Bemærk: Du skal også bruge en glaskrukke med låg eller en flaske med en dråbetæller.

Fremgangsmåde

 1. Til at begynde med blander du jojobaolien med mandelolie og kokosolie.
 2. Tilsæt derefter de æteriske olier.
 3. Luk krukken og ryst den godt, så alt bliver blandet.
 4. Lad det stå på et køligt og tørt sted for at holde det i god stand.

Anvendelse

Fordel en lille mængde af produktet på skægområdet og massér det i 2 til 3 minutter. Det er ikke nødvendigt at skylle efter.

Opskrift på balsam til at stimulere skægvækst med sheasmør

En anden hjemmelavet balsam til at stimulere skægvækst er lavet med sheasmør som hovedingrediens. Ifølge oplysninger delt i American Journal of Life Sciences har lokal brug af dette produkt blødgørende, fugtgivende og beskyttende virkninger.

Det menes endda, at det på lang sigt virker mod ældning. Så ud over at fremme hårvækst i ansigtet er dette produkt nyttigt som supplement til ansigtspleje.

Ingredienser

 • 10 gram bivoks
 • 15 gram kokosolie
 • 20 gram sheasmør
 • 15 gram mandelolie
 • 5 dråber æterisk tea tree olie

Som i det foregående tilfælde skal du bruge en steriliseret og lufttæt glaskrukke til at opbevare produktet.

Fremgangsmåde

 1. Kom ingredienserne (undtagen tea tree olien) i en varmebestandig beholder og placér den i en dobbeltkoger.
 2. Når det er smeltet, blandes det godt, indtil der opnås et homogent produkt.
 3. Fjern fra varmen, og lad det stå i et par minutter.
 4. Før det bliver til en fast pasta, tilsættes dråberne af tea tree olie.

Anvendelse

Tag en lille mængde balsam og gnid den på skægget med blide cirkulære massagebevægelser. Lad det virke i 20 minutter og skyl efter med lunkent vand.

Balsam til at stimulere skægvækst

Sheasmør har gavnlige egenskaber for huden, så hvis du bruger det på skægområdet, vil det hjælpe på huden.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 9 fødevarer, du bør spise for at fremme hårvækst

Anbefalinger for sikker brug af balsam til at stimulere skægvækst

Generelt er opskrifter på balsam til at stimulere skægvækst sikre. På trods af dette er det bedst at lave en lille lappetest for at udelukke uønskede reaktioner, før du anvender produktet.

Hvad betyder det? Jo, det betyder, at man anvender produktet på et lille område af huden. Hvis der efter 12 timer ikke er nogen reaktioner, kan det bruges uden problemer.

For fedtet hud eller hud med en tendens til akne anbefales det at kigge efter andre alternativer. Dette skyldes, at balsam indeholder ingredienser, der har en tendens til at være komedogene, hvilket kan forværre problemet.

Hvad skal du huske om balsam til at stimulere skægvækst?

Selv om naturlige balsamopskrifter er blevet populære som et supplement til stimulering af skægvækst, er der ingen beviser for deres effektivitet. Der er dog nogen, der hævder, at anvendelsen af det giver fordele, når det bruges konsekvent.

Husk under alle omstændigheder, at genetik og hormonel aktivitet spiller en stor rolle i denne proces. Og selv om det er svært at gøre noget ved det, er det positivt at have sunde vaner.

I sidste ende er det tilrådeligt at konsultere en læge eller dermatolog for alternativer. Nogle kommercielle formler som f.eks. topisk minoxidil 5% og topisk melatonin har vist gunstige resultater. Men deres sikre anvendelse og mulige bivirkninger bør undersøges.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan du stimulere skægvækst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan du stimulere skægvækst

Skægvækst er forbundet med genetiske og hormonelle faktorer. Nogle tricks fremskynder dog væksten af ansigtshår. • Randall VA, Thornton MJ, Hamada K, Messenger AG. Androgen action in cultured dermal papilla cells from human hair follicles. Skin Pharmacol. 1994;7(1-2):20-6. doi: 10.1159/000211269. PMID: 8003318.
 • Vingren JL, Kraemer WJ, Ratamess NA, Anderson JM, Volek JS, Maresh CM. Testosterone physiology in resistance exercise and training: the up-stream regulatory elements. Sports Med. 2010 Dec 1;40(12):1037-53. doi: 10.2165/11536910-000000000-00000. PMID: 21058750.
 • Prasad AS, Mantzoros CS, Beck FW, Hess JW, Brewer GJ. Zinc status and serum testosterone levels of healthy adults. Nutrition. 1996 May;12(5):344-8. doi: 10.1016/s0899-9007(96)80058-x. PMID: 8875519.
 • Leproult R, Van Cauter E. Effect of 1 week of sleep restriction on testosterone levels in young healthy men. JAMA. 2011;305(21):2173-2174. doi:10.1001/jama.2011.710
 • A dermatologist’s top tips for a healthy beard. (2021). American Academy of Dermatology.
  Available in https://www.aad.org/public/everyday-care/skin-care-secrets/face/healthy-beard
 • Israel, M. O. (2014). Effects of Topical and Dietary Use of Shea Butter on Animals. In American Journal of Life Sciences (Vol. 2, Issue 5, p. 303). Science Publishing Group. https://doi.org/10.11648/j.ajls.20140205.18
 • Suchonwanit P, Thammarucha S, Leerunyakul K. Minoxidil and its use in hair disorders: a review [published correction appears in Drug Des Devel Ther. 2020 Feb 10;14:575]. Drug Des Devel Ther. 2019;13:2777-2786. Published 2019 Aug 9. doi:10.2147/DDDT.S214907
 • Fischer TW, Slominski A, Tobin DJ, Paus R. Melatonin and the hair follicle. J Pineal Res. 2008 Jan;44(1):1-15. doi: 10.1111/j.1600-079X.2007.00512.x. PMID: 18078443.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.