9 fødevarer, du bør spise for at fremme hårvækst

Ligesom det er vigtigt at inkludere fødevarer i din kost, der fremmer hårets sundhed, er det også vigtigt at undgå fødevarer, der kan være skadelige for hårvæksten.
9 fødevarer, du bør spise for at fremme hårvækst
Karla Henríquez

Bedømt og godkendt af læge Karla Henríquez.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Hvis du vil have dit hår til at vokse hurtigere, og du ikke ved, hvad du skal gøre, så bliv hos os! Måske er det eneste, du skal gøre, at ændre din kost. I mange tilfælde giver den mad, vi spiser, os alt det, vi har brug for til at løse små problemer. Tag et kig på disse 9 essentielle fødevarer til at fremme hårvækst!

Regelmæssig indtagelse af en række essentielle næringsstoffer kan stimulere hårvæksten og forbedre hårkvaliteten. Derfor anbefaler vi en ændring af kostvaner for at tilpasse mønsteret til individuelle behov. Læs videre for at finde ud af mere.

Fødevarer til at fremme hårvækst

Vi vil nu nævne de fødevarer, der bedst kan hjælpe med at fremme hårvækst. Hvis du øger dit indtag af dem i din kost, så vil du mærke forskellen.

1. Laks

Laks er en fisk, der er rig på omega-3 fedtsyrer. Dette næringsstof er ansvarligt for at styrke hårsækkene og stimulere hårvæksten.

Der er undersøgelser , der viser resultaterne af at indtage disse syrer regelmæssigt i et halvt år. Dette reducerer telogenperioden, dvs. den fase med tab af hårsækkene efter katagenfasen.

 • Vi kan se, at indtagelse af fødevarer, der er rige på omega-3, vil hjælpe med at reaktivere og øge hårvæksten.
 • Derudover er laks også rig på B12-vitamin og jern, som også hjælper med denne opgave.

2. Kylling

Stegt kylling

Kylling er en kødtype, der er rig på animalsk protein, og det er vigtigt for, at vores krop kan producere keratin. Hvorfor er dette med til at fremme hårvæksten? Fordi dette stof udgør 80 % af håret.

 • Hvis vi havde mangel på dette protein i 2 eller 3 måneder, ville håret holde op med at vokse med sin sædvanlige hastighed, og hårtab ville forekomme.
 • Andre kødtyper, der også kan hjælpe os med at øge forbruget af animalsk protein, er kalkun og kanin.

3. Mandler

Denne nød er rig på E-vitamin. Dette næringsstof er med til at aktivere hårvæksten og styrke den. Nogle eksperter hævder endda, at indtagelse af dette vitamin kan stoppe hårtab, hvilket fremgår af en undersøgelse offentliggjort i Dermatology and Therapy.

 • Det er tilstrækkeligt at indtage ca. 20 mandler om dagen for at få op til 70 % af den anbefalede daglige mængde af dette vitamin.

Som om dette ikke var nok, er de også rige på andre stoffer, der stærkt anbefales til håret. For eksempel biotin, fedtsyrer og B-vitaminer.

4. Østers til at fremme hårvækst

Østers kan fremme hårvækst

Østers er ikke kun en rigtig delikatesse, men er også rigtig gode for håret. De er meget rige på zink, som hjælper håret med at vokse hurtigere og få mere glans. Du behøver kun at spise én østers for at få den anbefalede dosis af dette mineral.

Hvis du ikke kan spise østers hver dag, er der andre muligheder, der er rige på zink, som også er meget velegnede til at fremme hårvækst. For eksempel:

 • Hvede.
 • Lever.
 • Oksekød.

5. Græskarkerner

Græskarkerner er rige på B-vitaminer. Disse er ideelle til at fremme hårvækst samt til at forbedre hovedbundens tilstand.

 • For at forebygge hårtab bør du inkludere græskarolie i din kost. Takket være dets egenskaber er det et godt supplement til problemer som alopecia.

6. Linser

Tørre linser på en træske

Linser udmærker sig ved deres langsomt fordøjelige kulhydrater og proteinindhold af høj kvalitet.

Linser indeholder en stor mængde jern, et af de vigtige næringsstoffer for at sikre sund hårvækst. En portion linser indeholder omkring halvdelen af den anbefalede daglige tilførsel af dette levnedsmiddel.

Linser er også rige på zink og cholin. Disse næringsstoffer er vigtige for at normalisere blodcirkulationen i hovedbunden.

7. Æg

Æg er en af de mest proteinrige fødevarer, vi kan finde. Derudover giver de en betydelig mængde B12-vitamin.

Som om det ikke var nok, er æg også rige på biotin. Biotin er et vigtigt vitamin i dannelsen af keratin, og på grund af dette kan det gavne hår- og neglevæksten. Ifølge en undersøgelse offentliggjort i Skin appendage disorders er biotins effektivitet blevet påvist i nogle specifikke tilfælde.

Hvis du regelmæssigt indtager denne fødevare, vil dit hår vokse stærkere end nogensinde før og meget hurtigt. Prøv det og se forskellen!

8. Spinat

Dette er en grøn bladgrøntsag, der er rig på forskellige mikronæringsstoffer såsom A-vitamin, C-vitamin, folinsyre, jern og zink. Alle disse mikronæringsstoffer spiller en grundlæggende rolle i hårvæksten, selv om det stadig ikke er helt klart præcis hvordan.

Den undersøgelse, der blev offentliggjort i tidsskriftet Dermatology and Therapy, som er citeret ovenstående, viste også, at mangel på disse næringsstoffer er en risikofaktor for alopecia. Derfor kan indtagelse af spinat være meget gavnligt for hårets sundhed.

9. Avocado til at fremme hårvækst

Avocado er en af de mest gavnlige fødevarer for håret. Mens der er mange masker, der fremmer hårets sundhed, giver indtagelse af avocado også fremragende fordele for håret.

Det er en fødevare, der er rig på E-vitamin. Faktisk giver den meget af det daglige behov for dette mikronæringsstof. Som tidligere nævnt fremmer E-vitamin hårvækst og er også i stand til at bremse hårtab i nogle tilfælde.

Fødevarer, der ikke anbefales, hvis du ønsker at fremme hårvækst

Ligesom der er fødevarer, der kan stimulere hårvækst, er der andre, der bør undgås, hvis målet er at få sundt, stærkt hår, der vokser godt. Vi taler her om fødevarer med raffinerede fremstillingsprocesser og med et højt indhold af sukker og transfedt.

 • Denne type produkt forårsager hævelse, ændrer hormonniveauerne og fremmer forekomsten af svampeinfektioner. Dette kan direkte forårsage problemer som hårtab.

Sukker kan forårsage ekstremt hårtab og endda brud på hårsækkene (med efterfølgende underskud i væksten). Selv om dette ikke betyder, at indtaget af sukkerstoffer skal elimineres (da de har andre egenskaber), er det tilrådeligt at tage dette i betragtning.

Så det er op til dig at forsøge at kontrollere dit indtag af disse produkter og erstatte dem med andre sundere alternativer. Dit hår vil takke dig for det!

Det kan interessere dig ...
Rosmarin for sundt hår: Tre kure
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Rosmarin for sundt hår: Tre kure

Hvis du aldrig har brugt rosmarin for sundt hår, går du virkelig glip af et godt middel til at gendanne glans og endda behandle sygdomme i hovedbun...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Guo EL, Katta R. Diet and hair loss: effects of nutrient deficiency and supplement use. Dermatol Pract Concept. 2017 Jan 31;7(1):1-10.
 • Glynis A., A double blind, placebo controlled study evaluating the efficacy of an oral supplement in women self perceived thinning hair. J Clin Aesthet Dermatol, 2012. 5 (11): 28-34.
 • Ibrahim, I. M., Hasan, M. S., Elsabaa, K. I., & Elsaie, M. L. Pumpkin seed oil vs. minoxidil 5% topical foam for the treatment of female pattern hair loss: A randomized comparative trial. Journal of Cosmetic Dermatology. 2021; 20(9): 2867-2873.
 • Almohanna HM., Ahmed AA., Tsatalis JP., Tosti A., The role of vitamins and minerals in hair loss: a review. Dermatol Ther, 2019. 9 (1): 51-70.
 • Murphrey, M. B., Agarwal, S., & Zito, P. M. Anatomy, Hair. 2018.
 • Oh JY, Park MA, Kim YC. Peppermint Oil Promotes Hair Growth without Toxic Signs. Toxicol Res. 2014 Dec;30(4):297-304.
 • Panahi Y, Taghizadeh M, Marzony ET, Sahebkar A. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. Skinmed. 2015 Jan-Feb;13(1):15-21.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.