Naturlige kollageninducerende stoffer: Anvendelse og fordele

Der injiceres naturlige kollageninducerende stoffer for at stimulere produktionen af dette protein. Læs videre for at få mere at vide om deres fordele og mulige bivirkninger.
Naturlige kollageninducerende stoffer: Anvendelse og fordele

Sidste ændring: 26 august, 2022

Naturlige kollageninducerende stoffer er stoffer, der injiceres i huden for at aktivere produktionen af dette protein. Det er det, der giver volumen, elasticitet og fasthed i ungdommens glatte hud.

Kroppen syntetiserer naturligt kollagen. Med alderen kan dets genopfyldning dog falde, eller nedbrydningen kan accelerere. På grund af dette begynder forskellige tegn på ældning at vise sig: Rynker, slaphed og tab af fugt.

På baggrund heraf anvendes forskellige æstetiske procedurer for at genopbygge eller modvirke de synlige virkninger. Blandt disse behandlinger er naturlige kollageninducerende stoffer.

Vigtigheden af kollagen

Selv om vi forbinder det mere med huden, er kollagen et protein, der også findes i muskler og knogler samt i sener og brusk og endda i hår og hornhinde.

Det er derfor ikke overraskende, at det er det mest udbredte protein i kroppen, der udgør en fjerdedel af alle menneskelige proteiner. Generelt er dets funktion at give vævene fleksibilitet og modstandsdygtighed.

Efter en vis alder – mellem 30 og 40 år – begynder kroppens evne til at producere det dog naturligt at aftage. Og når dets tilstedeværelse falder, begynder vi at se tegn på hudens aldring.

Men ikke nok med det, der er også en række sundhedsproblemer forbundet med mangel på kollagen, såsom følgende:

Hvad er naturlige kollageninducerende stoffer, og hvad bruges de til?

Som navnet selv antyder, er naturlige kollageninducerende stoffer, der anvendes for at stimulere produktionen af proteinet. De injiceres normalt i ansigtet, men også i andre dele af kroppen.

Det er normalt kirurgiske suturtråde. Det er vigtigt at bemærke, at længden og tykkelsen af sådanne tråde, mængden af tråde samt materialet afhænger af patientens karakteristika og det område, hvor behandlingen skal anvendes.

De stoffer, der indføres i huden for at blive anvendt som naturlige kollageninducerende stoffer, er biokompatible materialer, der kan absorberes af kroppen efter et stykke tid. Blandt de mest almindeligt anvendte er følgende:

 • Polymælkesyre.
 • Polycaprolacton.
 • Calciumhydroxyapatit.
 • Tricalcium-beta-fosfat.

Nu er formålet med brugen af disse stoffer at inducere fibrose (selve kollagensyntesen), hvorfra man kan reducere slaphed eller opstramme huden.

Botox

Kollageninducerende stoffer injiceres normalt i ansigtet for at stimulere kollagensyntesen.

Hvordan udføres behandlingen med naturlige kollageninducerende stoffer?

Først og fremmest skal lægen, der er specialiseret i denne teknik, foretage en evaluering for at identificere det område, der skal behandles, og den mest hensigtsmæssige naturlige kollageninducerende faktor i henhold til patientens karakteristika.

Som en del af forberedelsen til behandlingen foretages en rensning af området. Derefter anvendes lokal bedøvelse for at mindske ubehaget ved injektionerne.

Injektionerne påføres de områder, der viser slaphed. Som nævnt kan vi anvende dem i ansigtet, men også på armene, maven, lårene og balderne.

I ansigtet er de hyppigst behandlede områder følgende:

 • Nasolabialfolderne (almindeligvis kendt som smilerynker).
 • Omkring hagen.
 • Den submandibulære linje.
 • Under kindbenene.
 • På kindbenene.

På den anden side er der normalt behov for mere end én behandling, selv om det afhænger af stoffet og det ønskede mål. Hver behandling tager ca. 20 minutter. Der må gå en måned mellem hver session.

Efter behandling med naturlige kollageninducerende stoffer anbefales det at undgå motion og meget varmt vand, i hvert fald i de første 24 timer. Ligeledes bør der tages forholdsregler med hensyn til udsættelse for intenst sollys i en uge.

Hvem anbefales det til?

Naturlige kollageninducerende stoffer anbefales til personer, der begynder at bemærke slaphed eller manglende glathed i huden. De kan også anvendes, når der er et tab af volumen i ansigtet af forskellige årsager (f.eks. på grund af en slankekur).

Det kan foretages hos patienter fra 35 årsalderen. De anses dog ikke for at være nyttige hos meget ældre mennesker, som har ringe kapacitet til at regenerere kollagen.

Hvornår begynder man at mærke resultaterne?

Behandlede personer kan mærke en øjeblikkelig forbedring af ansigtsvolumen. Men det er en forbigående effekt, som forsvinder efter 48 timer.

Normalt begynder de naturlige kollageninducerende stoffer efter 15-20 dage at virke og stimulerer produktionen af proteinet. Det endelige resultat af behandlingen kan ses efter 3 til 4 uger. Afhængigt af dette kan det være nødvendigt med en behandling mere eller ej. Det skal bemærkes, at trådene i løbet af denne periode vil blive reabsorberet.

Virkningerne kan vare i 6 måneder til 1 år. Dette kan variere afhængigt af personen eller af, hvor påvirket området er. Der er også måder at forlænge resultaterne på, f.eks. god ernæring og hydrering, beskyttelse mod UV-stråler og ikke at ryge.

Naturlige kollageninducerende stoffer siges at give flere fordele:

 • De stimulerer produktionen af kollagen type 1 og 3.
 • De er kompatible med forskellige hudtyper.
 • De påvirker ikke dit naturlige udtryk.
 • De hjælper med at definere ansigtets kontur.
 • De forhindrer tab af fasthed.
 • De reducerer slaphed.
Kvinde ser sig selv i spejl

Resultaterne kan vare fra 6 måneder til 1 år. Dette afgør, om der skal foretages efterfølgende behandlinger.

Eventuelle bivirkninger og kontraindikationer

Eksperter forsikrer, at behandling med naturlige kollageninducerende midler kun fremkalder få bivirkninger eller reaktioner. Nogle undersøgelser har dog rapporteret om fremkomsten af subkutane knuder efter påføring af calciumhydroxyapatit.

På den anden side kan der være nogle bivirkninger, herunder smerte, rødme, hævelse og blå mærker i det behandlede område. Disse forekommer sjældent og er ikke alvorlige reaktioner, der forhindrer den behandlede person i at udføre sine daglige aktiviteter.

Hvad angår kontraindikationer, anbefales det ikke at anvende naturlige kollageninducerende midler i tilfælde, hvor hudens slaphed skyldes fedtophobning, hos patienter med overvægt eller sygelig fedme. I langt de fleste tilfælde betragtes det dog som en sikker behandling, forudsat at den udføres af en specialiseret læge med de rette sanitære forhold.

Det kan interessere dig ...
Hvad er hydrolyseret kollagen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er hydrolyseret kollagen?

Hydrolyseret kollagen er et kosttilskud med positive virkninger på menneskers sundhed. Det kan være et muligt antiinflammatorisk middel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Alcalá D, Martínez G. Rellenos faciales: efectos adversos. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2013; 11(1): 36-41.
 • Borstein P, Sage H. Structurally distinct collagen types.  Annual Review of Biochemistry. 1980; 49: 957-1003. https://doi.org/10.1146/annurev.bi.49.070180.004521.
 • Bravo Jaime F. Síndrome de Ehlers-Danlos con especial énfasis en el síndrome de hiperlaxitud articular. Rev. méd. Chile. 2009; 137(11): 1488-1497.
 • Sandhu S, Gupta S, Bansal H, Singla K. Collagen in Health and Disease. Journal of Orofacial Research. 2012; 2(3): 153-159.
 • Tamayo C, Cuastumal F, García B, et al. Rejuvenecimiento facial por reposición volumétrica con sustancias de relleno. Cuba y Salud. 2021; 16(1): 87-95.
 • Villegas Fernández C, Burón Álvarez I, Fernández-Tresguerres A, Alfageme Roldán F. Ecografía cutánea y rellenos dermatológicos. Actas Dermo-Sifiliográficas. 2015; 106(S1); 87-95.
 • Wahl D, Czernuszka J. Collagen-hydroxyapatite composites for hard tissue repair. European Cells and Materials. 2006; 11: 43-56.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.