8 fødevarer til at få kollagen gennem kosten

Fødevarer som gelatine og fisk kan give en lille mængde kollagen. Derudover kan du tilføje andre ingredienser til din kost for at hjælpe med at fremme produktionen af disse proteiner.
8 fødevarer til at få kollagen gennem kosten
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Regelmæssig indtagelse af fødevarer for at få kollagen er meget vigtigt både med hensyn til sundhed og skønhed. Selv om folk ofte forbinder denne komponent med kosmetiske produkter, er der måder, hvorpå du kan øge produktionen af den gennem maden.

Den korrekte assimilation af disse proteiner kan påvirke hudens, musklernes og leddenes tilstand. Faktisk udgør det sammen med elastin en del af kroppens vigtigste strukturer. Derfor er det vigtigt at sikre dets dannelse, især når det begynder at aftage på grund af aldring.

Hvordan kan du få det gennem din kost? Flere typer fødevarer indeholder det, og andre fremmer dets produktion. Nedenstående vil vi gerne dele de bedste muligheder, så du kan indarbejde dem i dine daglige måltider.

Hvad er kollagen?

Man kan få kollagen i form af pulver

Kollagen er det protein, der er mest af i menneskekroppen. Det spiller en meget vigtig rolle, da det fungerer som “lim” mellem cellerne i bruskagtige væv, såsom dem, der danner muskler, led, hud, sener og knogler.

Det er relateret til organisk aldring, da det er et foryngelsesmiddel for cellerne. Desuden giver det styrke, modstandsdygtighed og beskyttelse til vævene og undgår for tidlig nedbrydning af vævene. Hvorfor er det vigtigt at få det gennem kosten?

Selv om kroppen fremstiller det under normale forhold, mindskes dets kapacitet og fremskynder dets forringelse. Hvis det ikke genopfyldes gennem kosten og kosttilskud, så opstår der rynker på huden, og det kan bl.a. forårsage knoglesvaghed og inflammatoriske problemer.

Hvad er fordelene ved kollagen?

Kvinde med stram hud

På grund af den popularitet, det har fået i kosmetikindustrien, forbinder de fleste mennesker kollagen med hudforyngelse. Men ud over at give denne fordel er disse proteiner involveret i andre vigtige funktioner, som f.eks:

  • Positiv indvirkning på energiproduktionen.
  • Aktivering af muskelsystemet og forbedring af præstationen.
  • Virker muskelafslappende, fremmer hvile og mindsker kramper og kontrakturer.
  • Stabiliserer blodsukkeret og kropstemperaturen.
  • Påvirkning af hjertekarsystemets sundhed og stabilisering af blodtryk og kolesteroltal.
  • Forsinkelse af aldring af muskler, knogler og led.
  • Hjælper med at fiksere calcium i knoglerne.
  • Forbedring af hudens helingsproces.
  • Forebyggelse af for tidlig nedbrydning af brusk og ledbånd.

De bedste fødevarer til at få kollagen

Listen over fødevarer til at få kollagen er kendetegnet ved sin høje næringsværdi. Mens nogle indeholder en god mængde af disse proteiner, giver andre næringsstoffer såsom C-vitamin og magnesium, som er afgørende for produktionen af kollagen i kroppen.

1. Kød

Råt kød kan hjælpe til at få kollagen

Kød indeholder kollagen og andre varianter af proteiner. Du bør dog moderere forbruget af dem, da de indeholder kolesterol og mættede fedtstoffer. For at få en sund kost er det godt at foretrække de magre typer kød, såsom kylling, kalkun, svinekød osv.

Du er måske interesseret i: Kalkun og kyllingekød: Hvad er forskellen?

2. Fisk

Bagt fisk og tilbehør på tallerken

Selv om procentdelen af kollagen i fisk er lavere end i kød, anbefaler eksperter det i højere grad. Dette skyldes primært dets indhold af omega 3, en sund fedtsyre, der reducerer inflammation, ifølge denne undersøgelse foretaget af Chiles Universitet.

3. Gelatine bidrager til at få kollagen

Budding

Dette er en af de bedste fødevarer, du kan få kollagen fra, da det for det meste består af dette protein. Derudover er det meget kaloriefattigt og indeholder antioxidantforbindelser, der hjælper med at beskytte celler og væv mod degeneration forbundet med aldring.

4. Citrusfrugter

Appelsiner

Citrusfrugter er en vigtig kilde til C-vitamin, som ifølge denne undersøgelse foretaget af Nutrition and Health Research Centers er et vigtigt næringsstof i den kemiske proces, der hjælper med at producere kollagen i kroppen. Derfor kan det at spise appelsin, kiwi, citron eller en anden sort af citrusfrugt forbedre dannelsen af disse proteiner.

5. Ananas bidrager til at få kollagen

Ananas kan bidrage til at få kollagen

Dette er en meget anbefalelsesværdig frugt, som det fremgår af denne undersøgelse foretaget af Kragujevac University (Serbien).

6. Soja og dets biprodukter

Sojamælk

Soja og dets biprodukter (tofu, sojayoghurt, supper osv.) indeholder et kemisk stof, der kaldes genistein. Dette stof fremmer produktionen af kollagen og bidrager til at holde vævene i god stand.

7. Nødder

Nødder og tørrede frugter

På grund af deres indhold af magnesium og omega-3 fedtsyrer er nødder kollagenfremmende fødevarer, som ikke bør mangle i din kost. På grund af deres egenskaber støtter de dannelsen af disse proteiner og forhindrer nedbrydning af dem i vævene.

8. Grønne bladgrøntsager bidrager til at få kollagen

Spinat er glimrende til at få kollagen

Spinat, rødbede, grønkål og alle slags grønne grøntsager kan forbedre produktionen og bevarelsen af kollagen. De skiller sig ud ved deres betydelige bidrag af lutein og magnesium, to vigtige elementer for hudens, knoglernes og leddenes sundhed.

Det siger denne undersøgelse foretaget af OmniActive Health Technologies Inc., som fokuserer på fordelene ved førstnævnte og dets antioxidant kapacitet.

Spiser du allerede fødevarer, som du kan få kollagen fra? Husk at indarbejde dem i din kost regelmæssigt. Derudover bør du undgå dårlige vaner såsom indtagelse af sukker og forbrug af tobak, som kan fjerne kollagen fra din krop.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.