Naturlige midler mod mavesår

Da den mad, du spiser, spiller en central rolle i behandlingen af mavesår, er det vigtigt, at du øger dit indtag af protein og grøntsager, herunder magert kød, og undgår de forarbejdede fødevarer.
Naturlige midler mod mavesår

Sidste ændring: 17 april, 2019

Stress, dårlig kost eller langvarig brug af visse medikamenter kan skabe en masse problemer i din krop. En af dem er kendt som mavesår. Læs mere for at lære om naturlige midler mod mavesår.

Dine smerter vil høre fortiden til.

Mavesår: hvad du behøver at vide

Disse sår er væsentlige læsioner i mavens slimforing, som kan være forårsaget af:

 • Tilstedeværelsen af en bestemt bakterie (Helicobacter pylori)
 • Nervøsitet
 • Hvis du lever en stillesiddende livsstil
 • Hvis du ikke får ikke nok motion
 • Meget krydret eller fedtet mad
 • Stress
 • Angst
 • En dårlig kost
 • Anvendelsen af visse lægemidler (især anti-inflammatoriske lægemidler eller smertestillende midler)

Mavesår kan være meget smertefulde, og patienter oplever undertiden kvalme og opkastning. Hvis dette problem ikke behandles tidligt, kan det forårsage mere alvorlige komplikationer og lidelser, der kræver kirurgi til at reparere skaden på foring af maven. Mavesår kan også øge din risiko for mavekræft.

Ild I Maven

Som vi nævnte ovenfor, er en af årsagerne til mavesår,  en dårlig kost. Derfor anbefaler vi, at du:

 • Spiser flere vegetariske fødevarer (frugt og grøntsager) og vegetabilske proteiner (bønner, nødder osv.)
 • Spiser magert kødfisk og kylling
 • Skifter til fuldkorn ris, pasta og brød, i stedet for raffinerede varianter.
 • Undgår at drikke kaffe og alkohol, eller spise forarbejdede fødevarer, pølser, stegt mad eller søde eller meget krydret mad

Se også: Mulige symptomer på mavesår

Naturlige midler mod mavesår

Udover at forbedre din kost, kan du også prøve nogle urter, der fremmer helbredelse. Men det er altid en god ide at tale med din læge først for at være sikker på du indtager den rigtige mængde og hvis du har risiko for bivirkninger eller komplikationer. Nogle af de naturlige midler mod mavesår omfatter:

Fennikel

Denne urt med anissmag bruges ofte i visse opskrifter. Du kan købe fennikel, men det anbefales ikke til folk, der har problemer med forhøjet blodtryk, fordi det kunne få det til at stige.

Den bedste mulighed er at købe glycerinfri DGL-lakrids, som ikke har nogen potentielle bivirkninger. Lakrids beskytter maven mod virkningerne af visse medikamenter. Prøv at spise lidt lakrids før hvert måltid for at skabe en “beskyttende belægning” til din maveforing.

Ginseng

Denne plante er tilgængelig i enhver helsekostforretning, og er kendt for sine antimikrobielle egenskaber. Ginsengrod hjælper med at bekæmpe infektioner forårsaget af Helicobacter pylori-bakterien og kan også hjælpe med at mindske skaden på cellerne i maveforingen.

Ondt i maven

Aloe vera

Aloe har hundredvis af udvortes og indvortes anvendelser i naturmedicin. Geleen fra aloeveraplanten kan bruges til at helbrede hudsår, men det er også meget godt for slimforingen i maven. Prøv at drikke et glas vand med noget aloeveragel hver dag (hvis det er muligt på tom mave). Nogle mennesker spiser endda stilken af planten, efter at have fjernet piggene.

Dette er en af de mere obskure naturlige mavesårsmidler, men det er også utroligt beroligende og effektivt. Vær forsigtig, hvis du vælger denne mulighed, fordi det også kan have en afførende virkning. Gentag ikke denne behandling mere end to gange om ugen.

Cayennepeber

Da dette krydderi også kan være irriterende, når man får for meget af det, har undersøgelser vist at en af de vigtigste egenskaber ved cayennepeber (capsaicin, som er det, der giver den dens smag) faktisk hjælper med til at beskytte maveslimhinden, og hæmme væksten af bakterien, der i første omgang var årsag til mavesårene.

Kål

Teknisk er det kålsaft, som du skal spise. Du kan lave det selv i en blender eller foodprocessor (men glem ikke at tilsætte lidt vand). Dette er en meget kraftfuld grøntsag når det kommer til heling af mavesår. Du kan også tilsætte kål til dine   salater og andre opskrifter, men det er bedst, når du spiser det råt.

Kvinde med ondt i maven

Blåbær

Flere og flere mennesker bliver fans af dette lille mørke bær, fordi det er fantastisk til mennesker med nyreproblemer, højt kolesteroltal, overvægtige, med højt blodtryk og også til dem, der lider af mavesår.

Det anbefales, at du drikker blåbærsaft til denne behandling. Det vil hjælpe med at forhindre sår i at opstå i mavens foring, bekæmpe betændelse, og afslappe af dit fordøjelsessystem.

Morgenfruer

Denne smukke orange blomst har gavnlige virkninger på huden, og ligesom aloevera, helende egenskaber. Det er et glimrende valg når det kommer til naturlige midler mod mavesår. Du kan indtage det som en te.

Ingredienser

 • 1 håndfuld morgenfrueblomster
 • 1 kop vand (250 ml)

Tilberedning

Bring vandet i kog og tilsæt blomsterne. Lad det simre i fem minutter, og fjern det derefter fra varmen og lad det simre i yderligere fem minutter. Si væsken og tilsæt en spiseskefuld honning (som også bekæmper bakterier) før du drikker det.

Grøn te

Faktisk kan du vælge enhver fødevare, der indeholder en masse flavonoider. For eksempel:

 • Røde druer
 • Æbler
 • Blommer
 • Persille
 • Soja
 • Linser

Det er blevet påvist at alle disse fødevarer har evnen til at reducere inflammation i fordøjelsessystemet, bekæmpe den mavesårs-bakterie, der forårsager skade på maveslimhinden. Prøv at tilføje en af disse naturlige mavesårsmidler til din daglige kost, og du vil opdage effekterne.

Se denne artikel: Hvordan ved jeg, om jeg har mavesår?

Bananer

Ifølge nyere forskning, hjælper bananer og pisang med at beskytte maveslimhinden imod fra mavesår takket være deres indhold af protease, der dræber bakterierne, før skaden er sket.

Denne gør også foringen tykkere og fremmer produktionen af slim, som er en glimrende måde at forhindre de skadelige syrer i maven i at forårsage flere problemer.

Ondt i maven

Nu har du en idé om hvad naturlige midler mod mavesår, kan gøre for dig. Hvad venter du på?

 


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.