De sundhedsmæssige fordele ved hundetandsgræs og dets kontraindikationer

Hundetandsgræs bruges ofte i naturmedicin på grund af dets antiinflammatoriske, vanddrivende og antioxidant egenskaber. Hvad er dets anvendelsesmuligheder? Lær om dem her!
De sundhedsmæssige fordele ved hundetandsgræs og dets kontraindikationer
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 09 december, 2022

Hundetandsgræs, hvis videnskabelige navn er Cynodon dactylon, er en plante, der hører til græsfamilien, som omfatter hvede, havre og majs. Den kan blive 40 centimeter høj og er kendetegnet ved rhizomatøse stængler, stive, flade og lidt behårede blade samt lilla blomsterstande.

Den vokser ofte på europæiske jorde, selv om den også er udbredt i Afrika, Mellemøsten og dele af Sydamerika. Den er meget værdsat i haver, da den dækker græsplæner med sin grønne farve og er ret modstandsdygtig.

Men ud over dette anvendes dens rhizomer i naturmedicin på grund af deres sammensætning og egenskaber. De udmærker sig især ved deres indhold af mineralsalte samt fedtsyrer og antioxidanter. Nedenstående beskrives de vigtigste anvendelser og nogle kontraindikationer.

Vigtigste aktive stoffer i hundetandsgræs

Der er dem, der ikke kender hundetandsgræs ud over deres anvendelse som pyntegræs. Sandheden er, at dens rhizomer høstes til at udarbejde hjemmemidler og kosttilskud i kombination med andre planter. Årsagen? De indeholder aktive stoffer med farmakologiske egenskaber.

Som det fremgår af en artikel i Journal of Food Science and Technology, er de vigtigste forbindelser følgende:

 • Palmitinsyre.
 • Linolsyre.
 • Methylestere (ethylpalmitat, ethyllinoleat og ethyloleat).
 • Dihomo-γ-linolsyre.
 • 5-hydroxymethylfurfural.
 • Maltol.
 • Retinol.
 • Phytol.

Desuden indeholder den glykosider, kaliumsalte og fruktaner, som har indflydelse på dens sundhedsegenskaber. Mere præcist tilskrives den antiinflammatorisk, diuretisk, udrensende, antioxidant og hypoglykæmisk aktivitet.

Mange af disse egenskaber er dog endnu ikke videnskabeligt dokumenteret. Og selv om mange bruger det som naturmedicin, bør det bruges med forsigtighed, især hvis der er underliggende sygdomme.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: 6 astringerende infusioner til diarré

Fordelene ved hundetandsgræs for helbredet

I traditionel medicin er hundetandsgræs blevet brugt som et supplement til at forbedre nyre- og stofskiftesundheden. Indtil nu er der dog ikke foretaget tilstrækkelig forskning til at understøtte dens egenskaber.

Nogle af de tilgængelige undersøgelser blev udført i laboratoriet og på dyr, så der er behov for at undersøge dens virkninger på menneskers sundhed. Vi gennemgår dog de vigtigste medicinske anvendelser.

Nyresundhed

Nyresygdomme bør i betragtning af deres kompleksitet behandles af en læge eller specialist. Hundetandsgræs er ikke et alternativ eller førstevalg til behandling af disse problemer. Dens antioxidant og vanddrivende virkninger er dog gavnlige på en supplerende måde.

En undersøgelse på rotter, der blev delt i Avicenna Journal of Phytomedicine fandt frem til, at en minimumsdosis på 200 mg/kg af hundetandsgræs var nyttig til at reducere nyrestensdannelse.

Dette blev også påvist i en tidligere undersøgelse, også udført på rotter, hvor det blev konkluderet, at et ekstrakt af hundetandsgræs hjalp med at forebygge nyresten samt stimulere udskillelsen af calciumoxalatsten i nyrerne.

Andre sundhedsmæssige fordele for nyrerne tilskrives den i den populære litteratur, men disse er ikke evalueret af videnskaben. Det menes at fremme uddrivelsen af overskydende urinsyre og reducere risikoen for uretritis, blærebetændelse og prostatitis.

Illustration af nyresten

Væskeophobning

En undersøgelse foretaget på rotter, der er rapporteret i Research Journal of Pharmacy and Technology, taler om det vanddrivende potentiale af hundetandsgræs. Planten er blevet brugt i hundreder af år som et stimulerende middel til udskillelse af tilbageholdte væsker i kroppen.

I ovennævnte forsøg observerede forskerne, at oral indgivelse af et vandigt ekstrakt af Cynodon dactylon-roden i doser på 100 mg, 250 mg, 500 mg og 750 mg/kg kropsvægt havde en vanddrivende virkning.

Det menes således, at den kan støtte behandlingen af ødematøse lidelser eller ikke-ødematøse sygdomme, der forværres af overskydende væske. I sig selv styrker vanddrivende midler vand- og elektrolyt-homøostase for at kontrollere eller forebygge sådanne sundhedsproblemer.

Højt blodtryk og diabetes

Som et supplerende middel er hundetandsgræs blevet brugt til at forebygge diabetes og højt blodtryk. For det første tilskrives det hypoglykæmiske egenskaber, der støtter sænkningen af høje blodsukkerværdier. På den anden side hjælper dens vanddrivende virkning og antioxidanter med at kontrollere blodtrykket.

I forbindelse hermed viste en undersøgelse af rotter med type 2-diabetes, at ekstrakter af Cynodon dactylon-blade (200 mg/kg/dag) og Phyllanthus niruri (600 mg/kg/dag), der blev indtaget oralt, gav mulighed for at kontrollere samtidig eksisterende diabetes og forhøjet blodtryk.

Foreløbig er der behov for undersøgelser på mennesker for at verificere disse virkninger.

Andre mulige sundhedsmæssige anvendelser af hundetandsgræs

 • På grund af dets vanddrivende og antiinflammatoriske egenskaber anvendes hundetandsgræs-midler til at reducere symptomerne på gigt og ledbetændelse.
 • De phenoliske syrer og flavonoider, der findes i C. dactylon, fremmer kollagenese, hvilket giver den potentiale som et middel til sårheling.
 • Den hjælper med at genoprette musklerne, lindre træthed og reducere kramper på grund af dens kaliumindhold.
 • Dens antiinflammatoriske og udrensende egenskaber er forbundet med leverbeskyttelse. Til dette formål anvendes den ofte i formler sammen med andre planter som f.eks. marietidsel, jordrøg og tusindgylden.
 • Dens infusion bruges ofte til at rehydrere kroppen og genopbygge mineraler.

Risici og kontraindikationer ved hundetandsgræs

For de fleste raske voksne er midler med hundetandsgræs sikre og tolereres godt.

Dog anbefales et forsigtigt og rettidigt forbrug, da for meget kan være skadeligt. Der er tilfælde, hvor det er bedre at undgå indtagelse. Disse omfatter følgende:

 • Hjertesygdomme og forhøjet blodtryk. Selv om hundetandsgræs har vist antihypertensive virkninger, bør man rådføre sig med en læge, før man prøver det som tilskud. Faktisk bør man undgå at bruge det samtidig med medicin mod denne lidelse.
 • Graviditet og amning. Der findes ingen undersøgelser, der taler om sikkerhed under disse forhold. Derfor er det bedst at undgå det.
 • Behandlinger med bl.a. blodfortyndende medicin, antidepressiva og diabetesmedicin. Det bør ikke overses, at planten kan forårsage interaktioner med disse lægemidler, hvilket forstærker eller reducerer deres virkning.
 • Leversygdomme. Selv om der er tale om en vis fordel af hundetandsgræs for leverens sundhed, skal man være forsigtig, hvis der allerede er underliggende leversygdomme. Både planter og kosttilskud kan føre til komplikationer.
Fod undersøges for ødem

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: De 15 bedste medicinske urter

Dosering og indtagsmåde

Plantens luftdele indeholder cyanogene heterosider, der kan forårsage forgiftning. Derfor anvendes kun rhizomet.

Doseringerne kan variere alt efter præsentationen. Ofte anbefales ved flydende ekstrakter eller tinkturer, at man tager 30 dråber om dagen, fortyndet i vand eller saft. Det fås også i pulverform til te. Der indtages således 3 gram pr. kop på 250 milliliter.

Afkog kan indtages alene eller i kombination med andre vanddrivende planter. Det gentages normalt 2 eller 3 gange om dagen. Under alle omstændigheder er det tilrådeligt at spørge urtehandleren om mængderne og den maksimale indtagsperiode.

Nogle urtekombinationer med hundetandsgræs er følgende:

 • For at reducere forhøjet blodtryk: Rhizom af hundetandsgræs, majssilke, lind, agerpadderokke og fennikel. Bland 10 til 20 gram af hver plante. Tag derefter en skefuld af blandingen og tilsæt den til en kop kogende vand. Efter 10 minutter kan det indtages.
 • Middel mod nyresten: For at øge plantens vanddrivende evne kombineres dens rhizom med sandhjælme, mælkebøtte, mjødurt, havre og fennikel for at øge dens vanddrivende evne. Først laves en infusion med 20 g hundetandsgræs og mælkebøtte. Når den er færdig, kombineres den med de andre planter. En kop indtages efter hvert hovedmåltid.

Hvad skal man huske på om hundetandsgræs?

Hundetandsgræs (Cynodon dactylon) – især dets rhizom – har interessante medicinske anvendelser som vanddrivende, antiinflammatorisk, antihypertensivt og remineraliserende middel. Der er dog endnu ikke foretaget tilstrækkeligt mange undersøgelser på mennesker til at bekræfte de egenskaber, der tilskrives det.

Det er derfor et naturlægemiddel, der skal anvendes sparsomt og kun rettidigt og som supplement. Det kan på ingen måde erstatte de terapeutiske foranstaltninger, som lægen har givet. Det bør heller ikke være en behandling af første valg.

Hvis der er allerede eksisterende sygdomme, eller hvis man tager medicin, er det sundhedspersonalet, der afgør, om det er sikkert at indtage det. Husk på dette!

Det kan interessere dig ...
Disse 10 bunddækkeplanter kan erstatte en græsplæne i din have eller gård
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Disse 10 bunddækkeplanter kan erstatte en græsplæne i din have eller gård

Bunddækkeplanter er et godt og enkelt alternativ til at dekorere dele af din have eller gårdsplads. Udnyt dem og deres mange fordele!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Mozafari AA, Vafaee Y, Shahyad M. Phytochemical composition and in vitro antioxidant potential of Cynodon dactylon leaf and rhizome extracts as affected by drying methods and temperatures. J Food Sci Technol. 2018 Jun;55(6):2220-2229. doi: 10.1007/s13197-018-3139-5. Epub 2018 Apr 25. PMID: 29892123; PMCID: PMC5976607.
 • Golshan A, Hayatdavoudi P, Hadjzadeh MA, Khajavi Rad A, Mohamadian Roshan N, Abbasnezhad A, Mousavi SM, Pakdel R, Zarei B, Aghaee A. Kidney stone formation and antioxidant effects of Cynodon dactylon decoction in male Wistar rats. Avicenna J Phytomed. 2017 Mar-Apr;7(2):180-190. PMID: 28348973; PMCID: PMC5355823.
 • Atmani F, Sadki C, Aziz M, Mimouni M, Hacht B. Cynodon dactylon extract as a preventive and curative agent in experimentally induced nephrolithiasis. Urol Res. 2009 Apr;37(2):75-82. doi: 10.1007/s00240-009-0174-8. Epub 2009 Jan 29. PMID: 19183977.
 • S., Satish. (2008). Study on the Diuretic Activity of Cynodon dactylon root stalk Extract in Albino Rats. Research Journal of Pharmacy and Technology. 2. 338-340.
 • Arumugham VB, Shahin MH. Therapeutic Uses Of Diuretic Agents. [Updated 2022 Jun 5]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK557838/
 • Sadki, C., Hacht, B., Souliman, A., & Atmani, F. (2010). Acute diuretic activity of aqueous Erica multiflora flowers and Cynodon dactylon rhizomes extracts in rats. In Journal of Ethnopharmacology (Vol. 128, Issue 2, pp. 352–356). Elsevier BV. https://doi.org/10.1016/j.jep.2010.01.048
 • Bharati, Deepak. (2016). Comparative evaluation of antidiabetic antihypertensive activity of Cynodon dactylon L. and Phyllanthus niruri L in ratswith simultaneous type 2 diabetic and hypertension. Der Pharmacia Lettre. 8. 255-263.
 • Sindhu G, Ratheesh M, Shyni GL, Helen A. Inhibitory effects of Cynodon dactylon L. on inflammation and oxidative stress in adjuvant treated rats. Immunopharmacol Immunotoxicol. 2009;31(4):647-53. doi: 10.3109/08923970902947325. PMID: 19874236.
 • Biswas TK, Pandit S, Chakrabarti S, Banerjee S, Poyra N, Seal T. Evaluation of Cynodon dactylon for wound healing activity. J Ethnopharmacol. 2017 Feb 2;197:128-137. doi: 10.1016/j.jep.2016.07.065. Epub 2016 Jul 22. PMID: 27457694.
 • Singh SK, Rai PK, Mehta S, Singh RK, Watal G. Curative effect of Cynodon dactylon against STZ induced hepatic injury in diabetic rats. Indian J Clin Biochem. 2009 Oct;24(4):410-3. doi: 10.1007/s12291-009-0073-3. Epub 2009 Dec 30. PMID: 23105869; PMCID: PMC3453047.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.