Ni fødevarer der kan lette gastritis

Hvis en læge bekræfter, at du lider af gastritis eller har en ven eller en i familien, der har det, så kan denne information være meget nyttig. Nedenunder deler vi nogle af de bedste fødevarer, der kan lette gastritis.
Ni fødevarer der kan lette gastritis
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 25 august, 2022

For at lette gastritis er det meget vigtigt at spise så ofte som muligt, fordi du vil kunne føle flere smerter, hvis din mave er helt tom.

Betændelse i maven, bedre kendt som gastritis, er en kronisk sygdom, som kan komme af mange årsager. Heldigvis er der måder at lette gastritis på naturligt.

I dag vil vi give dig en række naturlige råd, der vil kunne hjælpe dig en masse.

Nogle mulige årsager til gastritis

Først og fremmest er en af de hyppigste årsager til at gastritis opstår, at det hænger sammen med indtag af smertestillende medicin som panodil og aspirin. Det er fordi de har en negativ indvirkning på mavens indhold.

For det andet kan for meget og/eller for hyppig indtagelse af alkohol også stærkt påvirke fremkomsten af gastritis.

Desuden kan et konstant indtag af te, kaffe og juice før måltider irritere maven. Dette kan føre til kronisk eller langvarig gastritis.

Endelig, selvom det ikke er en trigger, kan det at spise meget varm eller meget kold mad forværre gastritis. Det kan skabe irritation og smerter ved kontakt med mavesækken.

Symptomer

Hvis du lider at en kombination af disse symptomer, som er nævnt her nedenunder, så bør du omgående søge hjælp hos din læge, fordi du kan lide af en akut gastritis:

 • Mangel på appetit, især om morgenen.
 • Brændende fornemmelse eller halsbrand.
 • Smerter i maven eller ribbenene.
 • Opkast (måske nogle gange med blod.)
 • Blod i afføringen.

Ni fødevarer der kan lette gastritis

Hvis en læge bekræfter, at du lider af gastritis eller har en ven eller en i familien, der har det, så kan denne information være meget nyttig. Nedenunder deler vi nogle af de bedste fødevarer, der kan lette gastritis.

1. Honning til at lette gastritis

Honning er meget sundt

Honning indeholder mange antioxidanter, som kan hjælpe dig med at forbedre din mave. Derfor kan det hjælpe med at nedsætte risikoen for eller lette gastritis.

 • For at gøre dette drik en kop varmt vand med to teskefulde honning hver dag på en tom mave.
 • Du vil opdage, at det markant letter halsbrand på ingen tid.

Læs også: Bekæmp forkølelser med honning og ingefærsirup

2. Olivenolie

Olivenolie kan også hjælpe med at lette mavens betændelse takket være dets anti-inflammatoriske egenskaber.

 • For at udnytte dette skal du hælde en spiseskefuld af denne olie i en kop varmt vand eller varm mælk.
 • Drik det hver dag på en tom mave. Det vil hjælpe med at lette irritation.

3. Løg til at lette gastritis

Løg kan også hjælpe med at lette gastritis. Ifølge visse undersøgelser kan det hjælpe med at fjerne Helicobater pylori. Det er en af de bakterier, som er ansvarlig for starten på gastritis.

Men du bør ikke spise for meget af det, da det er en ret stærk grøntsag. Desuden kan løg forårsage svimmelhed, opkast og prutter hos visse folk. Du bør således altid spørge din læge, inden du begynder at spise dem.

 • For at få de gavnlige virkninger frem, skal du spise en kvart teskefuld løg.
 • Hvis du kan finde dem, så vælg sorte løg, fordi de indeholder flere vitaminer og mineraler.

Læs også: 5 genstande i dit hjem, der samler bakterier

4. Havregrød

Havregrød indeholder mange gode ting

Dette er en anden glimrende mulighed for at lette gastritis takket være det antioxidanter, som hjælper med at rense kroppen.

Du kan spise det sødet med honning hver dag som morgenmad.

5. Papaya

Vidste du, at papayaens frø kan være en god kilde til din maves sundhed? Det skyldes, at de indeholde papain, et enzym som hjælper med at nedbryde proteiner fra mad og neutralisere mavesyren. Derfor kan de hjælpe med at lette gastritis.

For at udnytte deres gavnlige virkninger skal du først udtage frøene fra papayaen og tørre dem i solen. Når de er tørrede, knuser du dem bare til pulver. Så anvender du en smule af dette pulver på nogle ananasskiver og spiser dem til morgenmaden. Du vil føle en øjeblikkelig lettelse.

6. Frø

 • Først laver du en blanding af lide dele fennikel, grøn kardemomme og kanel. Alle disse frø har vitaminer og mineraler, der hjælper med fordøjelsen.
 • Så rister du dem på en stegepande i 30 sekunder.
 • Derefter knuser du dem til en pulver. Du kan bruge en teskefuld af dette pulver efter dine måltider.
 • Men du må ikke overdrive indtaget af dette, fordi al overdrivelse kan være skadeligt.

7. Sort salt

Gennem to måneder kan du spise to eller tre teskefulde sort salt efter hvert måltid.

Det indeholder mindre jod end almindeligt salt og har også betændelsesdæmpende egenskaber. Derfor kan det markant nedsætte symptomerne på gastritis.

8. Persille til at lette gastritis

Persille er en anden god mulighed for at lette gastritis. Det skyldes dets urindrivende egenskaber og de mineraler, såsom kalium, kalk eller fosfor, som det indeholder.

 • For at udnytte dets gavnlige egenskaber kan du presse noget persillejuice.
 • Så tilføjer du noget sort salt og sort peber.
 • Tag tre spiseskeer af denne sirup efter hvert måltid.

9. Ingefær

Ingefær kan hjælpe med at lette alle smerter i maven og ubehag. Det skyldes det antioxidantiske egenskaber, som hjælper med at rense maven.

Mod gastritis og mavesår kan du lave en opløsning af ingefær og løg. Det kan nedsætte betændelsen og svimmelheden.

Men det er vigtigt ikke at bruge det for meget, da begge komponenter er ret stærke.

En diæt for folk med gastritis

Hvis du lider af gastritis, bør du følge en diæt, som komplementerer de ovennævnte metoder.

Ellers vil de ikke have nogen virkning eller i hvert fald ikke som forventet. Ydermere kan du også tilføje mager yogurt, frugt, kokosvand og fødevarer med lavt fedtindhold i din diæt.

Hvad du ikke bør spise hvis du vil lette gastritis

Mad til at lette gastritis

Der findes mange fødevarer, der er skadelige for folk med gastritis, fordi de kan forværre betændelsen. Hvis du derfor lider af gastritis, bør du undgå disse fødevarer:

 • Alkohol
 • Kaffe og te
 • Sodavand eller pasteuriserede drikke
 • Kakaoprodukter
 • Citrusjuice
 • Rødt kød
 • Krydret mad

Andre anbefalinger

Selvom du ikke er sulten, så må du ikke vente for længe med at spise. Hvis din mave er tom, vil den blive mere irriteret, og så vil din gastritis kun blive værre. Du bør prøve at spise et godt morgenmåltid, også selvom du ikke er sulten.

På den anden side må du ikke glemme at drikke mindst otte glas vand i løbet af dagen. Det vil hjælpe med at eliminere de bakterier, der lever i maven, som kun kan forværre gastritis.

Endelig må du huske at det at følge en god diæt ikke er nok, især hvis du har akut gastritis. Selvom det kan lette symptomerne, så er det altid bedst at søge råd hos lægen. Denne diæt kan perfekt komplementere den behandling, som specialisterne vælger.

Det kan interessere dig ...
Er det godt at bruge glutenfri produkter i din diæt?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Er det godt at bruge glutenfri produkter i din diæt?

Hvis du ikke lider af glutenallergi, kan det være skadeligt at fjerne det fra din diæt, da glutenfri produkter indeholder mere sukker og transfedts...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.