Nifedipin - Egenskaber og indikationer

Inden du begynder behandling med Nifedipin, skal du tage højde for, at det til tider er kontraindikeret til brug på grund af nogle bivirkninger. Vi fortæller dig mere om dette lægemiddel i dagens artikel.
Nifedipin - Egenskaber og indikationer

Sidste ændring: 22 december, 2022

Nifedipin er en calciumantagonist, der hører til lægemiddelgruppen, dihydropyridiner. Derudover er det en perifer, hypotensiv vasodilator og har også en lav negativ inotropisk virkning.

På grund af disse virkninger ordinerer læger denne medicin til behandling af  hjertekrampe (angina pectoris) og forhøjet blodtryk. Der findes også kapsler med hurtig frigivelse. De er nyttige til behandling af Raynauds syndrom.

Administrationsveje for denne medicin er oralt og sublingualt. Patienter, der ikke kan synke, vælger den anden metode – f.eks. i en krise med forhøjet blodtryk.

Imidlertid kan den sublinguale rute være farlig og anbefales derfor sjældent. Dette skyldes, at den hypotensive reaktion, den inducerer, er intens og ofte vanskelig at kontrollere.

Derudover skal du bemærke, at det ikke er en god idé at drikke grapefrugtjuice, mens du gennemgår behandling med nifedipin. Det samme gælder at tage det, når du også tager andet medicin, der hæmmer levermetabolismen. Dette skyldes, at de kan øge koncentrationen af ​​lægemidlet betydeligt og føre til toksicitet.

Hvad er Raynauds syndrom?

Dette er en sjælden sygdom, der påvirker blodkarrene i dine fingre og tæer. De indsnævres, når en person er kold eller under stress.

Når dette sker, kan blodet ikke cirkulere ordentligt på grund af den nævnte vasokonstriktion. Som et resultat bliver de berørte dele hvidlige og blålige.

Når en person er kommet sig efter det, bliver huden rød, og patienten kan føle prikken og hjertebanken. Men når det forværres, kan det føre til hudsår og endda til nekrose.

Læs også: Kolde hænder: Mulige årsager du bør kende

Årsagerne til Raynauds er stadig ukendte. Derudover skal du vide, hvordan du skelner mellem primær og sekundær Raynaud. Dette skyldes, at den primære er den hyppigste form og ikke årsagen til tilknyttede sygdom.

Hvad angår sekundær Raynaud, skyldes det et udiagnostiseret problem. Det er normalt mere alvorligt end det primære, på trods af at det er mindre hyppigt. Nogle af de sygdomme, der kan udløse dette syndrom, er:

 • Forstyrrelser i forbindelse med væv
 • Arterielle sygdomme
 • Karpaltunnelsyndrom
 • Rygning
 • Skader på hænder og fødder

Handlingsmekanisme – hvordan udøver Nifedipin sin virkning?

Nifedipin hører til calciumantagonist lægemidlerne. Denne gruppe reducerer absorptionen af ​​calcium i myocardiale celler og blodkar - alt sammen som et resultat af blokering af spændingsafhængige calciumkanaler

Nifedipin hører som nævnt ovenfor til calciumantagonist lægemidlerne. Denne gruppe reducerer absorptionen af ​​calcium i myocardiale celler og blodkar – alt sammen som et resultat af blokering af spændingsafhængige calciumkanaler.

Derudover hører Nifedipin specifikt til dihydropyridin-gruppen. Det virker hovedsageligt på den perifere cirkulation ved at lempe den vaskulære glatte muskel og frembringer vasodilation af arterierne på to niveauer:

 • Perifer vasodilatation. Her reducerer medikamentet modstand mod belastning. Dette er grunden til, at Nifedipin er nyttigt for patienter med højt blodtryk og Raynauds syndrom.
 • Koronar vasodilatation. I dette tilfælde øger medikamentet koronar blodgennemstrømning og myokardiel iltning. Dette er grunden til, at denne medicin er effektiv til behandling af hjertekrampe (angina pectoris).

Ligeledes kan det også reducere kardial overledning og kontraktilitet, dog i mindre grad.

Læs også: Sådan holder du dine arterier sunde

Kontraindikationer og bivirkninger af Nifedipin

Læge med medicin i hånden

Inden du begynder behandling med denne medicin, skal du tage højde for en række kontraindikationer på grund af dens mulige bivirkninger. Det vigtigste er, at en patient ikke bør tage Nifedipin, hvis de er allergiske over for det.

Til gengæld bør gravide eller ammende kvinder undgå brugen af ​​dette lægemiddel, da det kan påvirke babyen. Som det sidste, og baseret på de tilgængelige data for andre lægemidler i denne familie, bør personer, der gennemgår behandling med Rifampicin, også undgå det.

På samme måde kan Nifedipin som de fleste lægemidler på markedet udløse nogle bivirkninger, som du skal tage højde for. Blandt dem:

 • Vaskulære problemer relateret til vasodilatation såsom svimmelhed, hovedpine og perifere ødemer
 • Hjertesygdomme såsom hjertebanken, hypotension og hjertesvigt
 • Fordøjelsesændringer
 • Ændringer i nervesystemet, såsom angst og søvnløshed

Konklusion

Nifedipin er et lægemiddel, der primært bruges til behandling af hypertension, Raynauds syndrom og hjertekramper. Du skal være særlig forsigtig med det på grund af dets styrke.

Kontakt din læge eller farmaceut med spørgsmål, du måtte have om dette lægemiddel, og følg altid deres instruktioner.

Det kan interessere dig ...
5 naturlige fødevarer der behandler hypertension
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 naturlige fødevarer der behandler hypertension

Hypertension er en sygdom, der påvirker dit hjertes helbred. Her er nogle naturlige fødevarer der behandler hypertension.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • José Sandoval, M. S. (2003). Nifedipino versus ritodrina en la amenaza de parto pretermino.pdf. Revista Peruana Ginecología y Obstetricia.
 • Puigventós Latorre, F., Carrillo Guivernau, L., Ramis Barceló, M., Galán Ramos, N., González González, L., & Usandizaga Calparsoro, M. (2014). Estudio observacional de la efectividad y seguridad de nifedipino en la amenaza de parto prematuro. Progresos de Obstetricia y Ginecologia. https://doi.org/10.1016/j.pog.2014.07.003
 • Montes Santiago, J., Inaraja Bobo, M. T., & del Campo Fernández, V. (2003). Nifedipino oral o sublingual: Utilidad y efectividad a largo plazo de la educacin médica para disminuir su uso en la hipertensión. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1157/13042182

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.