6 fantastiske fordele ved kram, som du aldrig har hørt om

Vidste du, at kram ikke kun er trøstende, men også kan sænke dine stress- og angstniveauer og understøtte god kardiovaskulær sundhed?
6 fantastiske fordele ved kram, som du aldrig har hørt om

Sidste ændring: 01 december, 2020

Læs videre og lær om vigtigheden og fordele ved kram. Der er ingen tvivl om, at det er en af de mest anvendte metoder for at vise kærlighed, over hele verden gennem tiderne.

Mennesker har et afgørende behov for at give og modtage kærlighed. Det starter, når vi er babyer og vi kigger efter vores forældres kærlighed og deres beskyttende omfavnelse.

Fordele ved kram

1. Forbedre selvværd

To personer der krammer

Fysisk kontakt giver folk mere sikkerhed og selvtillid. Et kram tvinger os til at tillade en anden person at komme ind i vores personlige rum. Med denne direkte kontakt mellem to kroppe åbner vi symbolisk vores tillid til en anden person.

Man kan sige, at kram menneskeliggører os. Når vi omfavner nogen, giver vi en klar besked af kærlighed, taknemmelighed og empati. Denne enkle gestus løfter vores humør og giver os styrke.

2. Det lærer os at kommunikere på en anden måde

Kropssprog er en sand afspejling af vores følelsesmæssige tilstand. Vores fysiske bevægelser er også kommunikation, selvom det ikke er verbalt. I et knus er der en besked, som begge parter intuitivt modtager og forstår.

Vi kan omfavne nogen, når vi er rørt af glæden ved en genforening. Vi kan give et kram for at trøste eller sige “jeg elsker dig”, om det er kærlighed hos et par, mellem søskende eller blandt venner. Kram er kropssprog og hjælper i sidste ende med at forbedre kommunikationen mellem mennesker.

3. Reducerer stress og angst

Reducerer stress og angst

Få ting kan berolige en persons angst eller panik, ligesom et kram kan. I en følelsesmæssig krise er kram utroligt trøstende. Fysisk kontakt reducerer stress og spredes roligt.

Derfor kan vi sige, at en af fordelene ved kram er bedre følelsesmæssig sundhed. Ved at reducere stress giver de os mere fred, lykke og bedre velvære.

Kram hjælper i hårde tider, når vi er overvældet af arbejde, eller når vi bare tror, at vi ikke kan fortsætte. Ingen er så uovervindelig, at man ikke behøver et kram fra tid til anden.

4. Gør hjertet sundere

Kram er også en del af en fysisk manifestation af kærlighed. Ligesom at kysse, at kramme en du elsker har også virkelige effekter på din krop. Især er der en stigning i oxytocinniveauer.

Oxytocin er en kraftfuld neurotransmitter, der giver en følelse af fornøjelse og reducerer fysisk og psykisk ubehag. Derudover understøtter den også dit kardiovaskulære system og hjerte. Alt i alt er kram den mest behagelige og naturlige måde at forebygge eller forbedre hjertesygdomme på.

5. Hjælp med frygt for tab

To maend der krammer

Kram og andre former for kærlighed eller venlig fysisk kontakt trøster os. Faktisk kan de mindske en persons frygt for at dø. At holde en person eller et dyr – selv et træ – hjælper os med at møde det med mere fred. Det gør det også lettere at acceptere det uundgåelige øjeblik, når vores liv slutter.

 

Læs også: 6 øvelser til at hjælpe børn med sprogproblemer

 

6. Øge serotonin niveauer

Serotonin er et kemikalie, som vores krop udskiller, og det virker som en neurotransmitter. Når vi krammer vores elskede, øger vi vores serotoninniveauer og føler glæde.

En person i en deprimeret tilstand eller med høje stressniveauer, har serotoninniveauer, der er under det normale.  Derfor er en af fordelene ved at kramme, at serotoninniveauet bliver afbalanceret, serotonin er også ansvarlig for regulering af sex drive. Nu kan du aktivt gøre brug af fordele ved kram, kram din partner eller dit barn og vis dem at du elsker dem.

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.