Nogle gange er det ikke nok at være positiv

Udover at være positiv, har vi også brug for tålmodighed og styrke for at få gode ting til at ske. Alt hvad der er godt, er trods alt noget ventetid og arbejde værd.
Nogle gange er det ikke nok at være positiv

Sidste ændring: 03 april, 2019

Udover at være positiv, har vi også brug for tålmodighed og styrke for at få gode ting til at ske. Alt hvad der er godt, er trods alt noget ventetid og arbejde værd.

De fleste af os har hørt om positiv psykologi. Måske bruger vi allerede denne positive tilgang i vores dagligdag, for at opnå lykke.

Siden psykologen Martin Seligman skrev sin bog Learned optimism i 1990, har denne tilgang opnået bemærkelsesværdig udbredelse og relevans på redaktionsmøder og i branchen for personlighedsudvikling.

Det mest interessante bidrag som positiv psykologi kom med i sin tid, var at ændre vores fokus fra vores patologiske problemer overtil vores indre styrke.

Derfra er begreber som modstandskraft, motivation, taknemmelighed og følelsesmæssig intelligens blevet utroligt velkendte og brugbare.

Men alt dette, der i en periode helt bestemt havde indflydelse og relevans, synes efterhånden at miste netop dette.

Det sker af en simpel årsag: I den nuværende krisetid, hvor det går op og ned både socialt og økonomisk, mangler teorien om positivitet den glans den havde førhen.

Det er sket i en sådan grad, at mange psykologer og sociologer nu mener at der er på tide at stande positivitetens “herredømme”, når det drejer sig om personlig udvikling.

Men det handler ikke om at skifte det ud, snarere om at redefinere det. Samtidig skal vi indse at det ikke altid er nok at være positiv, hvis tingene skal blive bedre.

En positiv tilgang kan ikke altid garantere for gode resultater

Gode tanker er ikke nok til gode resultater

I lang tid var positiv tænkning strategien der skulle lære os at være glade. At forstå, at ting som tilgivelse, venlighed og altruisme hjælper os til at bekæmpe negative følelser som vrede, hidsighed, sorg…

Mange af disse tanker stammer fra det det kendte princip om at “ændre en tanke for at ændre en følelse.”

Når vi ændrer svingningerne i vores følelser, så kan vi forbedre vores virkelighed.

Læs også: Ingen kan stoppe dig, når først du finder din indre styrke

Så selvom denne tilgang virker inspirerende, er virkeligheden altså meget mere kompleks. Livet har mange små nuancer, og nogle af dem har vi alle oplevet på et eller andet tidspunkt:

  • Når jeg går til en jobsamtale, så tænker jeg positivt. Jeg stoler på mig selv, og giver mit bedste. Positive tanker garanterer ikke et job.
  • Jeg har altid gjort mit bedste for min partner. Jeg troede hele tiden på vores livsprojekt. Jeg var positiv, modig, betænksom og åben. Men intet af dette var nok til at få forholdet til at fungere.
  • Jeg har en god uddannelse, fået gode karakterer, og har altid ligget øverst i klassen….men intet af dette har skaffet mig et godt job.

Noget vi må forstå er altså, at det at være positiv er, og altid vil være, nødvendigt.

Men det er også nødvendigt, at vi lærer at håndtere de mere vanskelige og komplekse aspekter af vores daglige liv.

Lykke har altid en lille “fælde” som du må acceptere og være positiv omkring

Det er vigtigt at danne modstandskraft

Gode ting sker ikke altid for de mennesker der fortjener det mest. Og være endnu, nogle gange er det venner og familie som er allermest venlige og ædelmodige der ender i de mest modbydelige situationer.

Hvorfor sker det?

Det er vigtigt at påpege, at tiltrækningens lov ikke altid virker. Det er ikke nok at ønske, at tænke, og nogle gange ikke engang at handle på en bestemt måde, for at få det vi vil have til at ske.

Mere end positiv tænkning, skal vi lære at udvikle en stærk, fleksibel, modig og modstandsdygtig attitude.

Bøger som “Lykkefælden” af Russ Harris forklarer dette på en simpel og forståelig måde:

  • Samfundet vi lever i “sælger” os ideen om at vi altid skal være positive. At vi skal omgive os med positive følelser og tanker, og lykke.
  • Hvis vi lader os lede af denne tankegang, vil vi blive så besat af at være lykkelige, at vi ikke kan håndtere frustrationer, ubehag eller ubehagelige følelser.

Vi kan ikke fornægte den sidste pointe. Slet ikke når man tænker på kompleksiteten i vores nuværende virkelighed. Konkurrenceprægede, omskiftelige og krævende omstændigheder hører med til livet. Vi må klare modgang næsten hver dag.

Jeg accepterer og forstår mine negative følelser, så jeg kan forstærke de positive

Det kræver styrke at leve, udover at være positiv

Jeg ved der vil komme dødsyge dage hvor intet går som det skal. Dage hvor vi føler os afvist. Vi gør tingene forkert. Dage hvor vi mister noget. Vi mister det hele. Hvor vi selv, eller andre, siger “farvel”.

Dage hvor vi er tvunget til at være stærke, ikke kun positive.

  • At vide og forstå dette, er nødvendigt for vores personlige udvikling.
  • Alle som er besatte af lykke, men ikke kan tåle tab, skuffelse eller sorg, vil have svært ved at vokse, udvikle sig, og opnå indre ro og velvære.

Det handler ikke om at dyrke pessimisme. Men om at blive i stand til at tåle de negative udsving der opstår i livet, og se dem i øjnene. Vi må få det bedste ud af de øjeblikke med tomhed, og overkomme dem.

Vi bliver nødt til at kæmpe for glæden, på en mere moden, realistisk og objektiv måde.

Nogle gange er det ikke nok at være positiv, for at dejlige ting skal træde ind i vores liv.

Det der kommer, er ikke altid godt. Men vi er nødt til at acceptere det, og håndtere det, så det vi virkelig ønsker kan blive virkeligt senere hen.

 

 

Udvalgt billede venligst fra WikiHow.com

 

 

 

 

 

 

 

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.