Tab af synet: Årsager og symptomer

Pludseligt tab af synet er et stort problem, som ikke bør blive ignoreret under nogen omstændiger. Her er nogle af de mest gængse årsager og symptomer.
Tab af synet: Årsager og symptomer

Sidste ændring: 23 marts, 2021

Der er ingen tvivl om, at synet er en af de sanser, vi er mest afhængige af. Tab af synet repræsenterer derfor et alvorligt problem, som ændrer vores liv dramatisk. Ønsker du at opdage årsagerne og symptomerne på dette problem? Læs med, for vi vil forklare det hele!

For det første skal mindst en af enhederne involveret i synet være påvirket, før der er tale om en reducering af synsevnen. I den forstand vil delvis eller total blindhed opstå, når der er et problem med hornhinden, nethinden eller den optiske nerve.

Årsager til delvist tab af synet

Når vi taler om delvis blindhed, taler vi om de personer, som stadig er i stand til at skelne mellem bestemte former, lys og skygger, selvom de har et betydeligt svækket syn. Der er derfor stadig ikke noget fuldkomment tab af evnen, men personerne kan ikke længere afhænge af deres syn, som de fleste personer gør det.

Afhængig af årsagen kan denne type blindhed være enten kronisk eller akut. Lad os se på de mest hyppige årsager til delvist tab af synet.

Blindt øje illustrerer tab af synet

Skader på hornhinden

Enhver skade på overfladen af et væv vil skabe et ar, og hornhinden er ingen undtagelse. Dette ar eliminerer horhindens gennemsigtighed, hvilket forhindrer lys i at nå nethinden. Dette producerer en større reducering af synet.

Skader på hornhinden kan have forskellige årsager, lige fra alvorlige infektioner til direkte slag. Andre stimuli, som kan beskadige cellerne i hornhinden til en betydelig dybde, vil være i stand til at skabe delvis blindhed.

Det berørte synsfelt vil variere baseret på placeringen og størrelsen af arret. I den forstand er der intet specifikt præsentationsmønster. De følgende symptomer kan dog opstå:

 • Sløret syn: Eller et område med sort eller uigennemsigtigt syn.
 • Smerte: Det berørte øje klør.
 • Øjne, der løber i vand.
 • Røde pletter.
 • Grynet fornemmelse: Følelsen af at have noget i øjet.

Grå stær

En anden af de mest gængse årsager til delvis blindhed er stær. Det er pletter på linsen, som er det primære middel til lysbrydning i øjet. Denne plet forhindrer lys i at nå nethinden korrekt, hvilket forårsager et tab af synet.

I de fleste tilfælde dukker det op på grund af en forringelse af linsen eller en læsion. Ifølge forskellige studier repræsenterer stær årsagen til 47,9% af tilfældene af blindhed hos ældre personer.

Blandt de primære symptomer rapporteret af personer med stær er sløret eller plettet syn, falmede farver og mangel på evne til at se godt om aftenen. Det kan også være lys, der ser meget klare ud eller har en glorie omkring sig, samt dobbeltsyn.

Læs også denne artikel: Skærmes indvirkning på synet

Problemer med nethinden

Nethinden er den del af øjet, der er ansvarlig for at overføre lyssignaler rettet mod linsen til hjernen, så det kan blive bearbejdet. Enhver skade på den kan dermed skabe et tab af synet.

I de fleste tilfælde forårsager defekte kapillærer problemer med nethinden. Disse defekte kapillærer filtrerer væske i vævene. Blandt de mest gængse årsager kan vi dermed finde det følgende:

 • Diabetisk retinopati.
 • Blokering af arterier eller vener i øjet.
 • En bristning i nethinden.
 • Delvis løsrivelse af nethinden.
 • Hypertensiv retinopati.

På den anden side er der en anden type læsion på nethinden, som ikke er relateret til tilstedeværelsen af væske. Et eksempel på det er makuladegeneration, hvor midten af nethinden begynder at forringes, hvilket skaber et sløret syn eller et blindt punk i synsfeltet.

Som det sidste kan adskillige infektioner af svamp, parasitter eller bakterier skade det alvorligt.  Det er tilfældet med okulær toxoplasmose, hvilket er meget gængs hos personer med svækket immunsystem.

Problemer med den optiske nerve

Den optiske nerve er ansvarlig for at overføre al information, der fanges af nethinden, til hjernen. Det er derfor også en vigtig del af vores krops evne til at se. Problemer relateret til denne struktur påvirker som regel et eller flere synsfelter.

I de fleste tilfælde er de produceret af grøn stær. Det er en gængs sygdom, som skaber et øget tryk i øjet, der påvirker nerven. I den forstand er den ikke i stand til at overføre signaler ordentligt, hvilket gør det svært at se.

Der er dog en anden række lidelser, som kan skabe delvis blindhed, der påvirker den optiske nerve, såsom tilfældet med optisk neuritis eller betændelse i nerven. Indirekte effekter af cerebrovaskulære sygdomme eller tumorer i det centrale nervesystem kan derudover også påvirke synet.

Det er vigtigt at slå fast, at symptomerne på skader på den optiske nerve kan variere afhængig af deres etiologi. Personer viser dog som regel et hurtigt tab af synet, rødlig mætning i et eller flere synsfelter, dobbeltsyn og smerte i øjet.

Mand får lavet en øjenundersøgelse for at tjekke for tab af synet

Årsager til totalt tab af synet

På den anden side lider nogle personer også af total blindhed. Det opstår, når en person er ude af stand til at skelne mellem lys og mørke. Situationerne, som kan forårsage totalt tab af synet, kan være de samme, som forårsager delvis blindhed. I denne situation er de dog i deres sidste stadie.

Slag eller alvorlige skader

Når slaget er meget alvorligt og påvirker hele hornhinden, kan personen opleve et fuldstændigt tab af synet. En af de mest hyppige årsager til denne type skade er kemiske forbrændinger.

ikke alle skader på hornhinden er dog i stand til at påvirke synet. En skade i hovedet eller øjeæblet, hvad end det er gennemtrængende eller ej, kan skade den optiske nerve og nethinden.

Fuldkommen løsrivelse af nethinden

Vi har nævnt delvis løsrivelse af nethinden som en årsag til delvis blindhed. Hvis det ikke bliver behandlet i tide, kan det dog udvikle sig og blive en total løsrivelse, hvilket ville forhindre enhver form for synsevne.

I de fleste tilfælde sker det på grund af væske i den bagerste del af nethinden. Dette adskiller vævet i øjeæblet, hvilket forstyrrer forsyningen af blod, og det kan forårsage iskæmi, og at området dør.

Selvom det kan være uden symptomer og smertefrit i starten, kan nogle personer opleve de følgende symptomer:

 • Forekomsten af pletter i øjet.
 • Pludselige lys i alle synsfelter.
 • Sløret syn.
 • Pludseligt tab af perifært syn og derefter det centrale syn.

Proliferativ diabetisk retinopati

Diabetisk retinopati er en af komplikationerne ved diabetes. Det påvirker kapillærerne i nethinden, som filtrerer væske i nethinden og fremmer aflejring af substanser. Det kan derudover blokere nogle sunde blodkar.

I de indledende stadier af denne sygdom kan delvis blindhed opstå. Hvis intet bliver gjort for at forhindre det i at udvikle sig, forårsager det dog et tab af synet.

Det skyldes, at i det sidste stadie bliver nye blodkar med meget tynde vægge skabt for at prøve at forsyne vævet ordentligt med væske. Disse nye blodkar er modtagelige for at briste spontant og forårsage en blødning i nethinden.

Betændelse i øjet

En sjælden årsag til tab af synet er betændelse indeni øjet. Det bør altid blive anset som en medicinsk nødsituation.

Eksterne mikroorganismer kan trænge ind i øjet under en øjenoperation eller skade og forårsage denne infektion. Det kan dog også være forårsaget af en infektion i blodet, som har påvirket øjet.

Symptomer for personer med denne type betændelse inkluderer voldsom smerte i øjet med rødme og forekomsten af en gul eller hvid udflåd i øjeæblet. Øjenlågene bliver også betændte.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Okulære melanomer; er fregner i øjnene farlige?

Vaskulær okklusion kan forårsage totalt tab af synet

Alle blodkar i kroppen er modtagelige for blokader. Når blokader opstår i blodkar i nethinden eller den optiske nerve, oplever personen et smertefrit tab af synet.

Hvis det ramte blodkar er centralarterien i den optiske nerve, vil der være utilstrækkelig forsyning af blod til vævet. Det vil resultere i en utilstrækellig forsyning af ilt, hvilket kan få det til at hæve op og blive permanent beskadiget.

Når det rammer centralvenen i nethinden, vil der på den anden side ikke være tilstrækkelig dræning af blod. Det vil forårsage for stor ophobning af væske i vævet, hvilket vil føre til blindhed.

Øjenmigræne, også kaldet oftalmisk migræne, henviser til en tilstand, der manifesterer sig med en midlertidig og smertefri synsforstyrrelse.

Hvornår bør man gå til en læge på grund af tab af synet?

Tab af synet, uanset om det er delvist eller totalt, bør altid ses som en medicinsk nødsituation. I mange tilfælde kan det være smertefrit og midlertidigt. Smerten indikerer dog ikke, om det er alvorligt eller ej, og derfor må det aldrig blive ignoreret.

Af den grund er det vigtigt at gå til lægen så hurtigt som muligt, så de kan udføre de nødvendige tests og stille en korrekt diagnose. Mange af årsagerne har kun en kort tidsperiode, før skaden er uoprettelig.

Det er vigtigt at slå fast, at når tabet af synes ikke kan genoprettes, er en ændring i livsstilen nødvendig. I dag er der heldigvis mange måder, hvorpå personer med hæmmet synsevne kan udføre deres daglige aktiviteter uden nogen problemer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Boid K, Gudgel D. First Aid for Eye Scratches [Internet]. American Academy of Ophthalmology. 2019. Available from: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/first-aid-eye-scratches.
 • Stuart A. When It’s Not Glaucoma [Internet]. American Academy of Ophthalmology. 2018. Available from: https://www.aao.org/eyenet/article/when-its-not-glaucoma?november-2018.
 • Jiménez, Pamela Maroto. “Degeneración macular relacionada con la edad.” Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica 73.618 (2016): 49-51.
 • Welch Ruiz G, Cruz Blanco M, Hernández Fernández Y. Ruptura del globo ocular. Revista Cubana de Medicina Militar. 2018;47(4).
 • Mehta S. Desprendimiento de retina – Trastornos oftálmicos – Manual MSD versión para público general [Internet]. Manual MSD versión para público general. 2019.
 • La retinopatía diabética | National Eye Institute [Internet]. National Eye Institute. 2019 [cited 8 October 2020]. Available from: https://www.nei.nih.gov/learn-about-eye-health/en-espanol/la-retinopatia-diabetica.
 • Jürgens I. Obstrucciones u oclusiones arteriales y venosas de retina | ICR [Internet]. Centro Oftamológico de Barcelona – Institut Català de Retina. 2020.
 • Rivera-Garcia, Víctor H. “Característica clínico epidemiológica de las lesiones corneales por traumatismo en pacientes que acudieron a la consulta oftalmológica.” Polo del Conocimiento 2.5 (2017): 1362-1372.
 • Ortega, A. García, et al. “Neuritis ópticas desmielinizantes y autoinmunes.” Archivos de la Sociedad Española de Oftalmología (2020).
 • Lopez, Hans Israel Morales, Juan Carlos Sanchez Garcia, and Jose Alejandro Diaz Mendez. “Cataract detection techniques: A review.” IEEE Latin America Transactions 14.7 (2016): 3074-3079.
 • Sarabia, César Pineda, Xóchitl Josefina Zarco Vite, and María Luisa Ruiz Morales. “Retinopatía diabética, una complicación descuidada.” Atención Familiar 25.2 (2018): 83-85.
 • Gallardo, Diana Florencia Medina, et al. “Oclusión de la vena central de la retina en paciente con diabetes mellitus tipo 2. Reporte de caso.” Lux Médica 13.38 (2018): 37-42.
 • Nossa, Simona, Joaquin Barraquer, and Miguel Castilla Cespedes. Endoftalmitis: Diagnóstico y tratamiento en la cirugía ocular. Universitat Autònoma de Barcelona,, 2016.
 • Freire, Gabriela Mishel Bravo, Glenda Elisa Espinosa Vallejo, and Karina Marisol Vargas Bosquez. “Actualización sobre patogenia, clínica y diagnóstico del desprendimiento de retina.” Journal of America health 3.2 (2020): 117-128.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.