Find ud af, hvorfor babyer stirrer

Babyer stirrer på noget for at forstå det. Deres hukommelse arbejder for senere at kunne internalisere information i hjernen. Lær mere i denne artikel!
Find ud af, hvorfor babyer stirrer

Sidste ændring: 09 august, 2022

Verden er fuldstændig ny for nyfødte, og de opdager den gennem deres sanser. Babyer stirrer på en person eller en genstand, fordi det bevæger sig, fordi det danser, fordi det er farverigt, eller fordi det ændrer sig for øjnene af dem.

De fanger det med deres øjne, indtil en ny iøjnefaldende genstand dukker op foran dem. Genstande, der er almindelige for voksne, er fascinerende for babyer.

Når en skygge eller et lys krydser deres opmærksomme blik, stirrer de blot på det. Voksne har allerede inkorporeret de omtalte sensationer i vores repertoire, hvilket betyder, at få ting overrasker os. Alt er bekendt og trivielt for os. Men for babyer er for eksempel den farverige uro over deres tremmeseng et helt univers.

Babyer er som svampe. De “absorberer” virkeligheden og laver forbindelser. Et utal af sensationer former følelsesmæssige, kropslige og motoriske reaktioner, de bruger til at interagere med andre fra fødslen. Practical Guide for Parents, der er udgivet af det spanske forbund for børnelæger, kan være nyttige i dette stadie med intens læring.

Sådan udvikler en babys syn sig

Babyers hjerner er meget plastiske. Eksperter forstod for nylig nervecellers evne til at tilpasse sig til deres omgivelser. Ved at forbinde sig til andre neuroner, genkender de det gennem deres sanser uden at ty til anvendelsen af ord.

Babyer er født med en ekstraordinær evne til at lære. Deres syns udvikling går hånd i hånd med motorisk og neurologisk udvikling. I de første tre måneder af livet vil babyer lede efter, stirre på og følge lys eller genstande, som kommer ind i deres synsfelt.

Fra den tredje til den femte måned i deres liv, ser de deres hænder, leger med dem og leger også med legetøjet omkring dem. Fra den niende til den tolvte måned i deres liv rører de ved genstande, som de genkender, og leger med dem. Nethinden modnes mellem den sjette og ellevte måned i deres liv. Fra tre til seks års alderen modnes børns visuelle evne.

Baby på legetæppe

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sådan plejer du en nyfødt babys navle

Grundene til, at babyer stirrer på noget eller nogen

Babyer stirrer på noget, fordi bevægelse fanger deres opmærksomhed. Den neurale dynamik hos babyer er kun sammenlignelig med plasticiteten af den verden, som kan ses for øjnene af dem.

Genstande i bevægelse

Genstande i bevægelse er ret interessante for babyer. Uroer er blandt de primære ting, som eksperter anbefaler at bruge til at stimulere babyer.

Vær sikker på, at genstandene, du placerer foran og tæt på din baby, glider gennem luften i en halvcirkel, men ikke hurtigt. Idéen er at engagere deres syn ved at bidrage til bevægelighed af øjnene, hvilket er essentielt i udviklingen af synet.

Skinnende genstande eller dem, der lyser

Lys og skygger er også meget iøjnefaldende for babyer. De fokuserer deres blik på omridser og silhuetter, eftersom de ikke forårsager visuelt ubehag eller irritation.

Babyer elsker detaljer, som de undersøger med interesse, og mærker også med deres hænder og fingre. For eksempel kan en fars skæg gøre en baby meget nysgerrig.

Babyer er tiltrukket af farver

Livlige farver og kontraster af sort og hvid er iøjnefaldende for babyer. Vær dog sikker på, at du ikke overstimulerer din baby, eftersom det kan udmatte dem.

Et tegn på, at din babys øjne er trætte, er, at de pludselig skifter blik. Hvis man spiller blid musik i værelset, kan det ledsage synæstesien af farver, teksturer og former.

Babyer stirrer, når genstande og ansiger har harmoniske karaktertræk

Eksperter mener, at babyer stirrer på “smukke” ansigter. Man bliver dog nødt til at have i baghovedet, at de ikke er klar over socialt accepterede skønhedsstandarder. Dermed mener vi, at de er tiltrukket til bløde, harmoniske, runde og fyldige ansigter.

Bekendte ansiger, hvor de genkender dem selv, får dem til at føle sig rolige, beskyttede og tilpas.

Hvornår bør man blive bekymret?

Problemet er egentlig ikke, når babyer stirrer på noget, men når de har et blankt blik og ikke interagerer med deres omsorgsgivere. Selvom alle babyer udvikler sig ved forskellige hastigheder, skal man dog holde øje med de følgende tegn:

  • Hvis din to måneder gamle baby ikke ser på den person, der kigger på dem. Studier har vist, at det er et tidligt tegn på autisme.
  • Hvis din tre-fire måneder gamle baby ikke visuelt følger genstande, som bevæger sig ved siden af dem, og ikke smiler til personer, som søger deres øjne.
  • Som det sidste hvis din seks måneder gamle baby ikke prøver at gribe fat i genstande indenfor deres rækkevidde eller ikke viser omsorg over for deres omsorgsgivere.

Disse tegn vil helt sikkert manifestere sig sammen med andre såsom psykomotoriske udviklingsproblemer, sprogproblemer og neurologiske lidelser.

Sådan kan man hjælpe en babys visuelle udvikling

Smilende mor med baby i armene

Visuel stimulering involverer at understrege, hvad man ønsker, at ens baby skal se, føle og huske. Farver, bevægelser og former fremmer babyers udvikling af evnen til at opfatte ting samt deres tilpasning til miljøet.

Babyer udforsker aktivt. Associerende mekanismer giver dem mulighed for at forbinde genstande, sensationer eller personer til forskellige koncepter. For eksempel kan det være pleje, mad, beskyttelse, kærtegn, hvile, komfort og tilfredshed.

Du skal vide, at spejlneuroner er en grundlæggende neurofysiologisk mekanisme i udviklingen af synet hos babyer. De er essentielle for handling, forståelse og imitation. Omkring syv timer efter, at de er blevet født, viser babyer faktisk interesse i deres moders ansigt og vil snart begynde at imitere ansigtsudtrykkene hos deres omsorgsgivere.

Af den grund mener babyer, at det er dem, der udfører en handling, når de stirrer på nogen foran dem.

En anden proces, vi ikke må overse, er udviklingen af implicit hukommelse, hvilket opstår, når babyer er omkring halvandet år gamle. Dette giver dem mulighed for ubevidst at indsamle og opbevare information.

De opbevarer oplevelsen af deres adfærd og følelserne, som deres omsorgsgivere udtrykker eller fremprovokerer under leg eller en særlig situation.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Hvordan man bader en nyfødt

Det er meget spændende, når babyer stirrer på en!

Når din baby kigger på dig, er det sikkert en fantastisk følelse. I det mirakuløse øjeblik mødes jeres blikke, og der bliver overført intentioner og informationer. I kommunikerer.

Fra det øjeblik af kan omsorgsgiverne finde ud af, at de kan vise deres babyer mange ting. Det hjælper babyer med at opbygge deres personlighed.

Det kan interessere dig ...
Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Alt om at opstarte på rigtig mad til babyer

Når en baby er seks måneder gammel, sker der en vigtig ændring i deres kost: Det er tid til, at de kan opstarte på rigtig mad. Læs alt om det her.