Nogle gange føler mødre sig ensomme

At balancere din identitet mellem det, at være mor og det, at være kvinde er ikke altid let, især fordi mange af os føler, at vores indsats ikke er nok til at leve op til ideen om den "ideelle mor". I denne artikel forklarer vi, hvorfor mødre nogle gange føler sig ensomme.
Nogle gange føler mødre sig ensomme

Sidste ændring: 28 april, 2019

Moderskab er et stadie af livet præget af store ændringer. Du skal bringe et nyt væsen til denne verden, og det ansvar kan fuldstændigt ændre dit liv. Nogle gange er disse transformationer overvældende, og derfor føler mødre sig ensomme nogle gange.

Det er ikke nemt at kombinere både kvindelighed og moderskab succesfuldt.

Som mødre står vi nogle gange overfor situationer såsom usikkerhed, og manglen på et støttende netværk af familie og venner. Derudover oplever vi også fysiske og hormonelle ændringer, samt andre ændringer der forårsager stress.

Føjet til denne komplekse situation er der samfundsidealer der kan virke modsatte fra det, som mange mødre oplever og føler under moderskabet. Som resultat af dette er det ikke ualmindeligt at føle frustration, uforståelighed og ensomhed som ung mor.

Ideen om den perfekte mor

I det samfund vi lever i er der ofte forskellige modeller af, hvordan det er at være mor. Se for eksempel på fjernsynsreklamer, shows og film. Har du bemærket hvordan de præsenterer mødre med babyer eller småbørn?

mor og baby

Du har sikkert oplevet dem som godt udseende, i perfekt form og med et stort smil. De er ofte slanke kvinder, der er fyldt med energi og vitalitet, der skifter bleer som om det var en af livets største glæder. Og hvad angår amning, ja så siger det sig selv.

Mødrene i reklamerne synes ikke at lide af træthed, mangel på søvn, ensomhed eller smerter. I medierne præsenteres moderskab som et naturligt stadie karakteriseret af lykke, glæde og spiritualitet.

Den ideelle mor handler om, at placere barnets behov over sit eget. Det hævder, at det er muligt at kunne det hele, som om det var virkelig nemt at tage sig af en baby der totalt er afhængig af dig.

At være mor i virkeligheden stemmer ikke overens med denne model, og det er derfor at mødre nogle gange føler sig ensomme.

Moderskab i det virkelige liv

Hvis du allerede har en baby, vil du vide, at det idealiserede moderskab er væsentligt fjernet fra virkeligheden. Dette betyder ikke, at moderskab er en oplevelse fuld af lidelse og bitterhed. Faktisk er det en smuk oplevelse, hvor der også er masser af kærlighed og glæde.

Sandheden er, at moderskab er en blandet fornøjelse: Det vil sige, at modstridende følelser eksisterer på samme tid indeni os.

For eksempel under graviditeten kan du føle dig glad, fordi der et lille liv på vej, som vokser indeni dig. Men på samme tid kan du lide af svimmelhed, kvalme og generel utilpashed.

Det bør være normalt at kunne tale om denne utilpashed, som en moder føler under graviditeten. Men samfundet dikterer, at disse følelser skal undertrykkes. Så da vi ikke føler os frie til at undertrykke vores utilfredshed eller tanker, føler mødre sig nogle gange ensomme.

Derfor føler mødre sig ensomme

At være mor i virkeligheden, betyder at være alene på mange fronter.

En af disse er, at nogle former for information ikke kommunikeres fra generation til generation. For eksempel synes det stadig at være en hemmelighed, at barnefødsel vil være smertefuldt, at det, at være mor vil tage næsten al din tid, energi og penge.

hånd og råb om hjælp

Du bliver aldrig fortalt, at du nogle gange ikke vil kunne sove, og at du bliver træt og irritabel, eller at du vil føle dig ineffektiv og skyldig over ikke at udfylde alle dine pligter osv.

På nogle måder har vi lært at leve med begrebet om en uafhængig mor, om en kvinde der kan gøre hvad som helst. Men når vi står overfor udfordringerne af moderskab, mens vi samtidig prøver at bibeholde den livsstil vi havde før fødslen, vil vi måske føle os ensomme og inkompetente.

Af denne årsag er det meget værdifuldt at gennemgå moderskabet sammen med de mennesker, vi elsker, som bør kunne opmuntre os, støtte os, og rådgive os, når vi står overfor et problem eller tvivl.

Søg følelsesmæssig støtte

Mennesker er sociale væsner. Vi er skabt til at leve i et fællesskab og oprette et supportnetværk til vanskelige tider. Moderskab er et tidspunkt der er mere end passende til at bede om denne form for hjælp.

Ting, såsom at spørge om hjælp, brokke sig, få svar fra dem der har erfaringer, forståelse og det, at spørge om tjenester er ekstremt vigtige for at du kan få afløb for den angst og stress der kommer med moderskabets ansvar.

frustreret kvinde

I nogle dele af verden, såsom i Spanien og i USA, har mødre, der har følt sig alene, skabt moderskabsgrupper. I disse foreninger samles mødre for at dele deres oplevelser, diskutere tvivl, frygt eller håb. Målet er at få afløb for følelser af ensomhed, og skabe et supportnetværk, der gør det muligt for mødre at udfylde deres rolle.

Du er ikke alene

Selvom mødre nogle gange føler sig ensomme, vil vi fortælle dig, at du ikke er alene. Det er vigtigt at huske at træthed og søvnløshed påvirker vores humør og vores fysiske og mentale formåen.

Vi er ikke, og kan heller ikke være, de ideelle, perfekte mødre. Vi er mennesker med styrker, men også med begrænsninger. Nogle gange føler mødre sig ensomme, og det er ikke noget at være bange for.

Følelserne kan på denne måde minde os om, at vi har brug for andre mennesker, og at vi skal passe på os selv i denne tid. At opretholde en balance er ikke let, men det betyder ikke, at det er umuligt.

Med det i tankerne, hvis du føler dig ensom, så prøv at opsøge en form for støtte. Moderskab er ikke let, men husk at det også giver os store øjeblikke med lykke.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.