8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn

Når vi møder vores baby, ved vi ofte ikke hvad vi skal gøre med al den information, vi har samlet omkring spædbarnspleje. Informer dig selv om de ting, du ikke bør gøre med vores indlæg i dag.
8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 02 september, 2022

Når et spædbarn putter sig i hans eller hendes mors arme, er det et smukt øjeblik. Der er ingen tvivl om, at moderen vil overvældes med smukke følelser, men hun kan også være en smule nervøs, især hvis hun er en første gangs mor.

På trods af alle råd fra bedstemødre, søstre, tanter og venner, der allerede har oplevet moderskabet såvel som forældreundervisning og hundredvis af hjemmeside søgninger, kan en ny mor måske ikke vide hvad de skal gøre med al den information, når hun holder hendes baby for første gang.

Vi skal opsummere det grundlæggende for, hvornår barnet allerede er hjemme. Hovedidéen er at starte moderskab på den rigtige måde.

Nedenfor har vi otte situationer, som din baby aldrig bør opleve.

Hvad du aldrig bør gøre med et spædbarn

1. Lade et barn være alene

Baby med bamse

Først og fremmest, lad ikke din baby være alene i sengen, barnesengen, skiftebordet eller i et andet rum. På intet tidspunkt bør et spædbarn nogensinde være uovervåget eller alene.

Gråd er en form for kommunikation. Hvis din baby græder, er det fordi han eller hun har brug for noget: at blive fodret eller skiftet, noget kan gøre ondt, eller din baby kan bare have lyst til at være sammen med mor.

Nogle mennesker siger, at barnet skal lære at være selvstændigt. Men de vil lære at være selvstændige senere i livet.

Som hos alle pattedyr afhænger et spædbarn af moderen til at være tæt på og opmærksom. Efter at have været i moderens livmoder i 9 måneder, hvor der ikke var andet end mors stemme, vil babyer græde for at være sammen med hende.

Vil du vide mere?
Hvad er den sundeste mælk til børn?

2. Planlagt amning

Selv om det er en af de hårdere ting, hvis du har besluttet dig for at amme, så er der intet, der kan sammenlignes med det øjeblik, hvor din baby drikker, mens han eller hun kigger på dig. Tillykke!

Amning bør ikke have en tidsplan, men det skal være påkrævet. Et spædbarn behøver ikke bare sin mors modermælk, når han eller hun føler sig sulten eller tørstig. Med mælkeformler skal babyer fodres hver 3. time.

Tiden, hvor man ammer eller giver flaske, er også et glimrende øjeblik for barnet til at skabe kontakt med mor eller far for at finde komfort og mærke deres kærlighed.

3. Lade et spædbarn græde alene

Spaedbarn med mor

Der vil altid være en bedstemor eller tante, der fortæller dig at lade din baby græde alene i krybben som træning. De, der mere frittalende, kan endda sige, at dit barn græder for at manipulere dig.

Manipulation er et koncept, der gælder for voksne, ikke hos et spædbarn. Det centrale spørgsmål at stille dig selv er: efter at have ventet i 9 måneder, vil jeg efterlade min baby alene for at græde færdig?

En grædende baby, der ikke er under opsyn, vil i sidste ende holde op med at græde, fordi han eller hun vil komme til at forstå noget: du er ligeglad med hvad der sker med dem.

Græd er en babyens eneste form for udtryk; når en baby græder, fortæller han eller hun noget.

4. Efterlade et spædbørn til at sove alene

Et spædbarn sover ikke som en voksen gør. Hver anden eller tredje time vågner barnet for at lede efter mor for at sove igen. Du kan ikke lære en baby at sove, men en baby vil naturligvis sove på egen hånd.

At falde i søvn alene er en proces der sker over tid, når de vokser op. Hvis du er usikker på at sove i samme seng med din baby, skal du holde vuggen i nærheden, så du kan være ved deres side så hurtigt som muligt. Det vil også hjælpe dig med at minimere de gange, du bliver nødt til at stå op om natten.

5. Ryste spædbørn aggressivt

Lille fredelig baby

Vi bliver nødt til at sige det: Efter en hård aften, hvor din baby ikke holder op med at græde, og ingen ved hvad de skal gøre eller hvad der er galt, kan det virkelig få dig til at føle håbløshed. Forældrene, der siger, at de aldrig har været fristet til at ryste deres baby for at stoppe gråden, lyver sandsynligvis.

En aggressiv rystelse hjælper ikke din baby med at blive beroliget. Det vil nok kun skræmme dem og få dem til at græde endnu mere.

Derudover kan du skade deres sarte lille krop. Kærlige og hyppige omfavnelser vil give dem den fred og ro, som de har brug for til at falde til ro.

6. Ikke at holde dem

Sikkerheden i en mors arme afslapper spædbørn. Hvis en baby ikke slapper af regelmæssigt i mors arme, vil barnet have svært ved at berolige sig selv senere hen i livet.

Efter 3 timers fysisk adskillelse fra mor aktiverer en barns smerte respons. Resultatet er stress og på lang sigt følelsesmæssige ar.

Spædbørn kan ikke klare sig selv. De har brug for så meget kontakt som muligt med deres mor. De skal passe på, beskyttes og gives de ting, de har brug for. Begrænsning af kontakt med barnet fra starten svækker hormonreceptorerne for lykke (serotonin, endogene opioider og oxytocin).

Anbefalet læsning efter “8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn”:

Berolig din babys kolik med disse fire hjemmemidler

7. Straffe dem

Nyfoedt baby

En smæk lærer en baby at skabe mistillid til den person, der tager sig af dem. Derudover lærer babyer at holde deres behov tilbage, miste deres motivation på grund af verden omkring dem, mister tilliden til sig selv, fordi de devaluerer deres impulser og endelig accepterer smerte og stress som en norm.

For at opdrage glade babyer, der vil vide, at deres behov bliver opfyldt, skal du være tålmodig. Det er dog nemt at opleve håbløshed nogle gange. At tage vare på et spædbarn er en rodet forretning! Men babyer har brug for den pleje, der kommer fra en voksens tålmodighed.

Husk: Når de fleste kærlige mennesker kan styre deres negative følelser, garanterer de mere empatiske og samarbejdsvillige voksne i fremtiden.

Læs også denne artikel efter “8 ting du aldrig bør gøre med et spædbarn”:

Mor, lad dine instinkter guide dig

8. Manglende tillid til dine instinkter

Der er mange meninger derude, der varierer fra hvad eksperterne siger til, hvad andre mødre vil fortælle dig. Mens et fællesskab af andre kvinder og mødre kan være en stor hjælp i starten, når dit hjerte fortæller dig at gå en anden vej, så skal du stole på det.

Graviditet forbinder en kvinde med hendes natur og hendes reneste instinkt.

Det kan interessere dig ...
Lav din egen hjemmelavede chimichurri
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lav din egen hjemmelavede chimichurri

Chimichurri er et krydderi fundet i Sydamerika, der serveres med grill mad, primært i Argentina. Hvordan kan du lave din egen hjemmelavede chimichu...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.