Nomofobi: Når du er totalt afhængig af din mobiltelefon

26. maj 2019
Er du afhængig af din mobiltelefon? Selv om du måske tror at du er mere forbundet end nogensinde, så er sandheden, at den gør dig mere isoleret. Dette skyldes, at du erstatter faktiske samtaler med de mennesker tæt på dig med fokus på din mobiltelefon.

Er du afhængig af din mobiltelefon? Bliver du ængstelig, når den løber tør for strøm? Har du altid en oplader med dig, hvis den dør? Hvis du svarer ja til disse, kan du lide af Nomofobi.

Det er ubestrideligt, at de nyeste teknologier har gjort livet lettere. Men hvis du bruger dem forkert, kan du få noget, der engang var en positiv ting, til at blive et problem.

Selv om mange mennesker ikke lider af en afhængighed af deres telefoner, er det rigtigt, at vi har visse usunde vaner, der kan føre til nomofobi i fremtiden.

Hvordan ved jeg, om jeg lider af nomofobi?

Kvinde der kigger paa sin mobiltelefon

Nomofobi viser sig kun i løbet af natten.

Du ser typisk på din mobiltelefon, hver gang du befinder dig i en ubehagelig situation.

I nogle tilfælde bliver vores telefoner en følgesvend, der hjælper os til at føle os mindre ensomme. Det kan være, når vi er med bussen, eller vi skal vente på nogen på en restaurant.

Dette kan dog forværre og gøre os afhængige af vores telefoner for at lindre følelsesmæssig stress. Det kan få os til at kontrollere vores meddelelser og e-mails, når vi ikke har modtaget noget, og gør det umuligt for os ikke at svare på meddelelser, som vi får.

Anbefalet læsning:

Bør du slukke mobilen om natten? Find svaret i denne artikel

Med disse forudsætninger kan vi oprette nogle parametre, der kan hjælpe dig med at indse, om du lider af det, der hedder Nomofobi:

  • Du tjekker konstant og impulsivt for at se, om nogen har sms’et eller sendt noget til dig.
  • Hvis din telefon slukker, fordi den er tør for strøm, eller du ikke har internetforbindelse, er det meget dramatisk for dig, fordi du automatisk føler dig isoleret.
  • Du er den første person til at skrive om, hvad du tænker, hvad du laver, og hvad du har lavet på der seneste.
  • Du er også opmærksom på antallet af synes godt om, som dine publikationer modtager. Dette øger dit behov for at skrive mere om dine oplevelser.
  • Nogle gange tror du, du har hørt din telefon sige, at du har en besked, når du i virkeligheden ikke har modtaget noget.
  • Når du er sammen med dine venner, har du altid din telefon i hånden. Nogle gange kan du ikke følge samtalen, fordi du allerede taler med nogen på din telefon.

Vi er mere forbundet, men også mere alene

Ung mand der sidder med sin mobil

Grunden til, at du lider af Nomofobi, er, at du føler behovet for at deltage i den forbindelse, teknologien har givet dig.

Nu er det ligegyldigt, om din familie og venner er på den anden side af verden. Med bare en simpel besked, opkald eller videochat kan du kommunikere med dem uden problemer, fordi der ikke er nogen barrierer!

Men uanset hvad, selvom vi er mere forbundet end nogensinde, så føler vi os også mere alene.

I dag er det ikke nødvendigt at forlade huset for at finde en partner eller endda at shoppe. Endnu mere hvis du arbejder hjemmefra… så behøver du ikke engang at bekymre dig om at forlade huset for at gå på arbejde.

Men er livet endda virkeligt, hvis du bare lever det gennem teknologi? Er din telefon virkelig erstattet med en ansigt til ansigt samtale?

Læs også:

4 negative bivirkninger ved mobiltelefoner, som du ikke kendte til

Vi lever et liv, der er langt væk fra virkeligheden

Mand der ligger med sin mobil - Nomofobi

Folk med nomofobi poster altid om deres liv på sociale medier og er meget afhængige af dem omkring dem.

Men hvad du kan se er ikke altid, hvad der er rigtigt.

  • Mange par, der poster billeder, der overfyldes med lykke, går faktisk igennem en hård periode i deres forhold.
  • Den ven, der aldrig gør andet end at poste positive citater, kunne faktisk lide af alvorlig depression.

Alt vi ser på sociale medier er, hvad andre mennesker vil have os til at se. Men hvad er virkeligheden bag deres opslag?

Når en person lider af nomofobi, vil de altid sammenligne deres liv med andres. De vil føle sig dårlig tilpas, fordi – mens andre er ude med at tage weekendture eller besøger New York City – så er de hjemme på sofaen og kigger på deres telefon.

Selvom det, de ser på, helt sikkert kunne være rigtige, kunne billederne også fotograferes, taget fra internettet eller fra år siden.

Nogen med nomofobi lider meget, og hvis de ikke løser deres mobiltelefonafhængighed, kan de ende med at lide af episoder med alvorlig angst og stress, der kan føre til depression.

Vi bør stoppe med at være afhængige af vores mobiltelefoner. Du kan ikke fuldt ud opleve livet via en elektronisk enhed.

Yildirim, C., & Correia, A. P. (2015). Exploring the dimensions of nomophobia: Development and validation of a self-reported questionnaire. Computers in Human Behavior. https://doi.org/10.1016/j.chb.2015.02.059

King, A. L. S., Valença, A. M., Silva, A. C. O., Baczynski, T., Carvalho, M. R., & Nardi, A. E. (2013). Nomophobia: Dependency on virtual environments or social phobia? Computers in Human Behavior. https://doi.org/10.1016/j.chb.2012.07.025