Simple sukkerarter: Hvad er glukoses funktion?

Glukose er en af de simple sukkerarter, der gør det muligt for vores kropsceller at udføre alle deres funktioner, såsom at formere sig. Imidlertid kan et overskud af glukose føre til kroniske sygdomme som diabetes, når det ophobes i blodet.
Simple sukkerarter: Hvad er glukoses funktion?

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alle har hørt om glukose, en af ​​de vigtigste simple sukkerarter, selv hvis det kun er i forbindelse med diabetes. Imidlertid kender meget få mennesker egenskaberne ved dette molekyle og dets rolle i menneskekroppen.

Glukose er den vigtigste energikilde for vores kropsceller, så det er livsvigtigt. Det er det næringsstof, der giver cellerne den energi, de har brug for, til at udføre alle deres funktioner.

Denne simple sukkerart forekommer naturligt i frugt og grønsager, og det forekommer også som en del af større molekyler eller polysakkarider. De bedst kendte er stivelse og glykogen, der normalt findes i ris, kød og så videre.

Glukose er en del af alle processer i den menneskelige forbrænding. I dagens artikel forklarer vi, hvad det er til, og de almindelige problemer omkring det.

Simple sukkerarter: Glukose

Glukosemåler og frugter

Som nævnt ovenfor, er glukose et næringsstof, vi får gennem fødevarer. Fordøjelsesprocessen omdanner mad til glukose for at opretholde alle celler i vores krop.

Når vi spiser, går næringsstofferne i blodet og når leveren, hvad enten der er tale om fedtsyrer, proteiner eller kulhydrater. Dette organ udfører en række komplekse procedurer, og de omdanner de nævnte næringsstoffer til glukose. Derefter bevæger glukose sig ind i blodet, og derfra går det ind i alle dele af kroppen.

Hver celle bruger dette molekyle som energi. De gør det gennem en række reaktioner – grundlaget for vores stofskifte. Denne simple sukkerart deltager således i celleproduktion, vævsreparation, muskelbevægelse, nervefunktion osv.

Læs også: Fødevarer, der er gode at spise før træning

Hvilke sundhedsmæssige problemer stammer fra glukose?

Som vi sagde før, kan mennesker ikke leve uden glukose. Der er faktisk mange sygdomme, der er relateret til dette stof på en eller anden måde.

Diabetes er for eksempel en. Dette er en sygdom, hvor kroppen enten ikke kan producere insulin eller har udviklet resistens mod det. Insulin er det stof, der tillader glukose at passere ind i cellerne. Det fungerer som en “nøgle” for at få adgang til dem.

Når vores krop ikke er i stand til at producere insulin eller bruger det hurtigere end den burde, forbliver meget af glukosen i blodet. Som en konsekvens får cellerne ikke nok af dette molekyle. Det kan også forårsage skade på mange kropsvæv. De mest berørte er normalt blodkarene, hjertet og nyrerne.

Desværre er diabetes en multifaktoriel sygdom, der hurtigt er ved at blive epidemisk. Dette skyldes faktorer som en stillesiddende livsstil og at den mad, vi spiser nu til dags, er af dårlig kvalitet.

For at forhindre alle de risici, denne sygdom medfører, skal du opretholde en streng kontrol over dine blodsukkerniveauer. Vær også opmærksom på dine usunde levevaner og prøv at ændre dem til fordel for dit velbefindende.

Glukosemåling

Du kan måle dit blodsukker med en enhed, der er kendt som et glukometer

Der er mange metoder til at holde øje med dit blodsukkerniveau i disse dage. Det er normalt, at det er under 100 mg/dl, når du faster. Så når niveauerne stiger over disse værdier, kan der være et problem med passage af den energi, der går ind i cellerne.

Glukometre er enheder, der måler dette stof. De gør det fra en dråbe blod, der er taget, efter at du har stukket dig i fingeren, og det leverer resultaterne på få sekunder. Man kan også finde ud af, hvor meget glukose der udvises af nyrerne, gennem en blod- eller urinprøve.

Læs også: 7 måder at kontrollere højt blodsukker niveau

Konklusion om simple sukkerarter

Glukose er et vigtigt molekyle. Både meget høje og meget lave glukoseniveauer kan sætte vores sundhed i fare. Derfor er det vigtigt at måle dine glukoseniveauer fra tid til anden og gøre det flere gange om dagen, hvis du er diabetiker eller er i høj risiko for at blive det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Kharroubi AT, Darwish HM. Diabetes mellitus: The epidemic of the century. World J Diabetes. 2015;6(6):850–867. doi:10.4239/wjd.v6.i6.850
  • McMillin JM. Blood Glucose. In: Walker HK, Hall WD, Hurst JW, editors. Clinical Methods: The History, Physical, and Laboratory Examinations. 3rd edition. Boston: Butterworths; 1990. Chapter 141. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK248/
  • Pickering D, Marsden J. How to measure blood glucose. Community Eye Health. 2014;27(87):56–57.
  • Hantzidiamantis PJ, Lappin SL. Physiology, Glucose. [Updated 2019 Aug 13]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2019 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK545201/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.