Normale prolaktinniveauer og hvorfor de kan ændre sig

Prolaktin er et meget vigtigt hormon for graviditet og amning. Her vil vi forklare, hvad normale prolaktinniveauer er, og hvorfor de kan ændre sig.
Normale prolaktinniveauer og hvorfor de kan ændre sig
Leonardo Biolatto

Skrevet og kontrolleret af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Prolaktin er et peptidhormon, hvilket betyder, at det har strukturen af et protein. Gennem foreningen af forskellige aminosyrer danner det et mere komplekst hormon. Faktisk har det evner til at forårsage ændringer i kroppen. Her vil vi undersøge, hvad normale prolaktinniveauer er.

Prolaktin fremstilles i hypofysen hos mennesker. I hypofysen er der to forskellige dele: Den forreste hypofyse og den bagerste. Prolaktin dannes i den forreste hypofyse, ligesom andre hormoner som thyrotropin eller lutropin.

De celler, der danner det, kaldes laktotrofer, fordi prolaktin primært stimulerer mælkeproduktionen i mælkekirtlerne. Derudover spiller det en rolle i den månedlige menstruationscyklus.

Faktisk var dette hormon ikke kendt i den medicinske verden før 1928. Det anses dog for at være det ældste hormonelle stof i dyreriget . Det skyldes, at det findes i flere arter som insekter og fisk.

Mængden af dette hormon reguleres med en positiv feedback-mekanisme. Med andre ord, jo mere stimulus der er, jo mere danner cellerne det. Når en mor f.eks. ammer, sender nerverne signaler til hypofysen om at lave mere prolaktin.

Hvad er prolaktin til?

Hos kvinder er prolaktin forbundet med produktionen af mælk i mælkekirtlerne. Derefter instruerer hormonet brysterne om at lave laktose, kasein og laktalbumin. Det er de proteiner, der udgør modermælken.

Prolaktin begynder at stige i mængde i den gravide kvindes krop før fødslen. Andre hormoner, som f.eks. progesteron, forhindrer dog mælken i at komme ud. Efter fødslen falder progesteronniveauet så, og prolaktin kan virke frit til amning.

Hos mænd virker prolaktin derimod på binyrerne. Det er ikke en særlig mærkbar effekt ud fra det, vi nu ved i videnskaben. Det kan dog være involveret i refraktærperioden hos mænd efter at have haft sex.

Baby ammer, hvilket påvirker prolaktinniveauer

Normale prolaktinniveauer

Som alle stoffer, der cirkulerer i menneskekroppen, ved vi, at prolaktin har optimale funktionsværdier for at gøre det, det skal gøre. Disse værdier varierer:

  • Mænd: Den normale værdi er mindre end 20 ng/mL i blodet.
  • Ikke-gravide kvinder: Prolaktinniveauet bør ligge mellem 2 og 29 ng/mL.
  • Gravide kvinder: Den forventede værdi er højere, op til 209 ng/mL.
  • Kvinder efter overgangsalderen: Hos disse kvinder er margenen mindre, mellem 2 og 20 ng/mL.

Hos ikke-gravide kvinder kræver prolaktin på over 100 ng/mL intensiv testning for at finde årsagen til det overdrevne niveau. Generelt er de hyppigste årsager at bruge visse lægemidler og at have små godartede tumorer i hypofysen.

Den biokemiske test for at kende prolaktinniveauerne foregår gennem en blodprøve, så det er ikke særlig kompliceret. Det er dog ikke alle, der har brug for at kontrollere dette hormon. Til gengæld ved vi, at disse mennesker bør gøre det:

Kvinde med menstruationssmerter

Sygdomme, der forårsager forhøjet prolaktinniveau

Den mest almindelige ændring i prolaktinniveauet er øget prolaktin i blodet. Dette kaldes hyperprolaktinæmi. Hvis det sker hos en ikke-gravid person, kommer det næsten helt sikkert fra en lille tumor i hypofysen.

Disse tumorer er kendt som prolaktinomer. Langt de fleste er godartede og ændrer ikke størrelse over tid. En lille del er store eller har en tendens til at vokse og kræver kirurgisk indgreb.

Der er også hyperprolaktinæmi, når kvinder udøver meget anstrengende fysiske aktiviteter, eller når de gennemgår stressfaser. Nogle lægemidler har også den negative virkning, at de øger hormonet, herunder antidepressive midler. Desuden kan hypothyreose forårsage stigninger i prolaktin, som ikke har nogen anden årsag.

Nyere undersøgelser forbinder fedme med høje prolaktinniveauer. Det kan vise sig, at høje prolaktinniveauer hos nogle mennesker fører til øget appetit.

Læger, der tager sig af kvinder med hyperprolaktinæmi, kan heller ikke udelukke polycystisk ovariesyndrom. De vil bede om gynækologiske og andre laboratorieundersøgelser for at bekræfte det.

Afslutningsvis er prolaktin et grundlæggende hormon, især for kvinder, som kan ændre sig. Det er vigtigt at tale med din læge, hvis du har gynækologiske symptomer eller symptomer forbundet med amning. Så kan de udelukke hyperprolaktinæmi og behandle det om nødvendigt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Pérez, J. “Fisiología de la prolactina.” Fisiología Humana. 3ª ed. Madrid: McGraw-Hill (2005): 871-9.
  • Cariño, Cecilia, et al. “Conceptos actuales sobre fisiología de la prolactina: variantes moleculares y mecanismos de acción.” Revista Investigación Clínica 45.4 (1993): 375-86.
  • Guber, Rosa Silvina, et al. “Niveles de Prolactina circulante en patologías mamarias.” Acta bioquím. clín. latinoam 37.2 (2003): 137-143.
  • Gill-Sharma MK. Prolactin and male fertility: the long and short feedback regulation. Int J Endocrinol. 2009;2009:687259. doi:10.1155/2009/687259
  • Majumdar A, Mangal NS. Hyperprolactinemia. J Hum Reprod Sci. 2013;6(3):168–175. doi:10.4103/0974-1208.121400

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.