Hjælper lucerne med at øge produktionen af modermælk?

Lucerne er blevet populært som et supplement til at øge produktionen af modermælk. Virker det? Hvad siger videnskaben? Her får du svarene.
Hjælper lucerne med at øge produktionen af modermælk?

Sidste ændring: 26 august, 2022

I traditionel medicin er lucerne (Medicago sativa) blevet klassificeret som et naturligt middel med evnen til at øge produktionen af modermælk. Ifølge dens fortalere står de fytoøstrogener, der er i planten, bag disse egenskaber. Dette er dog stadig under udredning.

Indtil videre er beviserne i denne henseende stadig begrænsede. Faktisk er der blevet observeret nogle bivirkninger og interaktioner, som bør overvejes, før man bruger denne type kosttilskud. Vil du vide mere om det? Læs videre!

Hvad er lucerne?

Lucerne (Medicago sativa) er en flerårig bælgplante, der hører til familien Fabaceae. Den har i årevis været anvendt i traditionel medicin, da den er en kilde til bioaktive forbindelser, herunder fedtsyrer, fytoøstrogener, antioxidanter, vitaminer, mineraler og proteiner.

Især dens blade og rødder anvendes til fremstilling af urtetilskud. Ligeledes anvendes dens frø som fødevare. Og som det fremgår af en gennemgang i Pharmaceutical Biology, giver dens plantekemikalier den følgende egenskaber:

 • Østrogen.
 • Antioxidant.
 • Fremmer sårheling.
 • Antimikrobiel.
 • Kolesterolsænkende.
 • Antiinflammatorisk.
 • Neuroprotektiv.

Det er disse egenskaber, der er forbundet med dens evne til at øge produktionen af modermælk. Og selv om denne traditionelle anvendelse fortsætter og er blevet undersøgt, er der stadig tvivl. Lad os se nærmere på emnet.

Baby ammer for at øge produktionen af modermælk

For mange mødre er produktionen af modermælk en bekymring, da de ønsker at have nok til deres børn.

Hvorfor siges lucerne at hjælpe med at øge mælkeproduktionen?

Brugen af lucerne som stimulerende middel til modermælk går langt tilbage i tiden. I folkemedicinen er kosttilskud afledt af denne plante blevet brugt blandt ammende mødre, der af forskellige årsager havde brug for øget mælkeproduktion.

Dens indhold af fytoøstrogener menes at stå bag den virkning, det har på mælkeproduktionen. Disse plantestoffer ligner østrogener og kan binde sig til deres receptorer i kroppen. På trods af dette er beviserne begrænsede og ufyldestgørende.

Oplysninger delt gennem Database over lægemidler og amning bemærker, at selv om forbrug af lucerne er blevet omtalt som et middel til at øge mælkeproduktionen og indgår i proprietære blandinger, der har til formål at øge mælkeproduktionen, er der ingen videnskabeligt gyldige kliniske forsøg til støtte en sådan anvendelse.

Selv om det er en vigtig kilde til saponiner, østrogene isoflavonoider, K-vitamin og L-canavanin (en aminosyre), har undersøgelser ikke kunnet bekræfte, at det kan fremme mælkeproduktionen.

På grund af dette anfører samme kilde, at disse kosttilskud ikke bør erstatte evaluering og rådgivning om de modificerbare faktorer, der indikerer mælkeproduktion. I lyset af dette problem foreslås ofte kost- og livsstilsændringer, der kan hjælpe.

Er det risikabelt at indtage lucerne for at øge produktionen af modermælk?

Den amerikanske Food and Drug Administration (FDA) anser lucerne for at være sikker i de fleste tilfælde. Men den advarer om, at stofferne i denne plante, såsom L-canavanin, stimulerer immunsystemet og har en tendens til at være skadelige for patienter med systemisk lupus erythematosus.

Andre advarsler vedrørende indtagelse er som følger:

 • Lucerne-tilskud kan resultere i episoder med diarré hos mor og barn.
 • På trods af manglende beviser for dets potentiale som middel til at øge mælkeproduktionen, anbefales det ikke til kvinder, der har en overdreven produktion af modermælk.
 • På grund af dets indhold af K-vitamin er dets samtidige indtagelse sammen med antikoagulerende lægemidler ikke godkendt.
 • Indtagelse bør undgås, hvis der er en diagnosticeret autoimmun sygdom.
 • Det bør heller ikke tages, hvis der er hormonelle forstyrrelser. Hvis det er tilfældet, bør en læge konsulteres først.
 • Lucerne-tilskud i form af te, kapsler og tabletter er ikke reguleret af enheder som FDA. Derfor er der ingen godkendelse af kvalitet og renhed. Det er vigtigt at købe dem fra en pålidelig kilde.
Diagnose af lupus

Hvis moderen har en autoimmun lidelse som f.eks. lupus, bør hun ikke indtage disse kosttilskud.

Præsentationsformer og indtagelsesmåde af lucerne

Hvis du gerne vil prøve lucerne som en del af din kost under amning, er det bedst at konsultere din læge først. Generelt fås planten som mad, te og i tabletform. Den bedste måde at drage fordel af dens egenskaber på er i dens naturlige form.

Både spirer og frø kan indgå i salater, supper, gryderetter og andre tilberedninger. Det anbefales at indtage det tilberedt for at undgå risikoen for forgiftning med E. coli. Hvad angår te og tabletter, bør de indtages i henhold til producentens anvisninger, uden at overskride den anbefalede dosis.

Du er måske interesseret i: Sådan kan man opbevare modermælk

Er der andre måder til at stimulere produktionen af modermælk naturligt?

En lav mælkeproduktion er ofte en kilde til bekymring. Det er tords alt bevist, at det er den bedste føde til en god udvikling af spædbørn.

Så hvad skal man gøre ved det? Der er flere forslag:

 • Begynd at amme så hurtigt som muligt, helst en time efter fødslen.
 • Giv ofte mælk. Jo mere stimulation brysterne får fra barnets sutning, jo bedre.
 • Brug en brystpumpe. Det er også med til at stimulere kanalerne.
 • Følg en sund og afbalanceret kost. Drik desuden rigeligt med vand.
 • Am på begge bryster, og skift mellem dem.

I sidste ende er det en god idé at søge ammevejledning hos din jordemoder eller sundhedsplejerske. De kan kontrollere, om ammeteknikken er hensigtsmæssig, eller om du tager medicin, der kan nedsætte mælkeproduktionen.

Ligeledes vil de kunne hjælpe dig med at løse alle dine bekymringer vedrørende kosttilskud, kost og andre faktorer, der påvirker en vellykket amning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Bora, K. S., & Sharma, A. (2010). Phytochemical and pharmacological potential ofMedicago sativa: A review. In Pharmaceutical Biology (Vol. 49, Issue 2, pp. 211–220). Informa UK Limited. https://doi.org/10.3109/13880209.2010.504732
 • Budzynska K, Gardner ZE, Low Dog T, Gardiner P. Complementary, holistic, and integrative medicine: advice for clinicians on herbs and breastfeeding. Pediatr Rev. 2013;34(8):343-353. doi:10.1542/pir.34-8-343
 • Drugs and Lactation Database (LactMed) [Internet]. Bethesda (MD): National Library of Medicine (US); 2006-. Alfalfa. [Updated 2021 Jun 21]. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK501830/
 • Kalarikkal SM, Pfleghaar JL. Breastfeeding. [Updated 2021 Jul 26]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2022 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534767/
 • Shamir R. The Benefits of Breast Feeding. Nestle Nutr Inst Workshop Ser. 2016;86:67-76. doi: 10.1159/000442724. Epub 2016 Jun 23. PMID: 27336781.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.