Er det normalt at svede om natten?

Visse former for medicin kan øge vores hjertefrekvens og få blodkarrene i huden til at udvide sig. Som følge heraf kan der opstå sved om natten.
Er det normalt at svede om natten?

Skrevet af Ekhiñe Graell

Sidste ændring: 26 august, 2022

Sveden er kroppens naturlige kølemekanisme og aktiveres normalt i varmt vejr eller under træning. Der er dog en tid og et sted for det. Hvis du oplever at svede om natten, kan det være både ubehageligt og alarmerende.

Der kan være mange årsager til nattesved, men hvis du lærer at genkende symptomerne og årsagerne, vil det hjælpe dig med at forstå denne tilstand. Så er det normalt at svede om natten? Vi vil se på årsagerne til dette fænomen nedenstående.

Hvorfor begynder man at svede om natten?

Ingen kan lide at vågne op i en svedpøl midt om natten. For at finde ud af den mulige årsag til nattesved er det vigtigt at overveje alle de faktorer, der har indflydelse på dette.

Den første og mest indlysende at overveje er temperaturen og den generelle komfort i omgivelserne. Varme er ikke den eneste miljøfaktor, der kan forårsage nattesved. Luftfugtighed kan også spille en væsentlig rolle.

Andre mulige årsager til nattesved kan omfatte tykke tæpper eller pyjamas, et generelt ubehag forårsaget af en gammel madras eller et støjende miljø.

Det næste, der skal tages i betragtning, er dit generelle helbred. Har du ændret din kost? Har du følt dig træt? Nogle influenzasymptomer omfatter feber, som er en normal reaktion på infektion.

Nattesved kan være resultatet af feber, hvis du mærker forkølelsessymptomer eller selve influenza inden for en nat eller to. Men ud over dette kan det være noget mere alvorligt.

Kvinde med feber

Du er måske interesseret i: 11 grunde til, at dine fødder sveder meget

En af de mest almindelige årsager til nattesved er hedeture i forbindelse med overgangsalderen, som skyldes hormonelle ændringer i kroppen. Et pludseligt fald i østrogenproduktionen kan skabe forvirring i hypothalamus, hvilket får en kvindes hudtemperatur til at stige med op til 6 grader næsten øjeblikkeligt.

Selv mænd er ikke undtaget. De mænd, der har testosteronmangel, eller som tager medicin, der blokerer dette hormon, kan også opleve lignende virkninger. De fleste mænd vil ikke indrømme, at de oplever hedeture, men androgen deprivation kan forårsage nattesved.

Hvad kan ellers være årsag til, at jeg sveder?

Svimmel mand døjer også med at svede om natten

1. Medicin

Mange receptpligtige lægemidler kan øge din hjertefrekvens og få blodkarrene i huden til at udvide sig, hvilket kan føre til overdreven svedtendens. Feberstillende medicin er den mest almindelige.

Mange mennesker tager aspirin eller lignende midler, når de oplever influenzasymptomer. Selv om disse midler ofte er effektive til at sænke feberen, kan de også forårsage nattesved. Andre lægemidler, der kan forårsage nattesved, omfatter også antidepressiva.

2. Sundhedsproblemer

Infektionssygdomme, såsom tuberkulose og AIDS, er også kendt for at forårsage nattesved. Vedvarende feber, som ofte ledsages af nattesved, er almindelig blandt personer, der er testet positive for HIV.

På den anden side er Hodgkins sygdom, en type lymfekræft, en anden smitsom sygdom, som ofte forårsager feber og nattesved hos patienterne.

3. Usunde kostvaner som årsag til at svede om natten

Alkoholmisbrug om aftenen  er også skyld i nogle menneskers nattesved. Selv om et glas vin før sengetid kan hjælpe dig med at falde i søvn, er virkningerne af alkohol i søvnen mindre genoprettende. Disse mennesker er mere tilbøjelige til at opleve hovedpine og nattesved.

En anden mulig faktor, der kan forårsage nattesved, er krydret mad. Selv om det måske ikke giver dig umiddelbart ubehag, mens du spiser, kan det øge din hudtemperatur, når du fordøjer disse fødevarer.

På den anden side har læger også konstateret, at for meget koffein kan forværre sveden hos personer, der allerede sveder overdrevet meget naturligt.

4. Hyperhidrose

Nogle mennesker lider af en tilstand kaldet hyperhidrose, som forårsager hyppig og overdreven svedtendens i løbet af dagen og om natten. Hvis du har udelukket alle andre mulige årsager til nattesved, lider du måske af hyperhidrose. Du bør aftale en tid hos din læge for at drøfte det.

Naturlige løsninger på at svede om natten

Den første og mest indlysende ting er at se på din termostat. Selv om de fleste læger anbefaler en temperatur på 18-22 °C til søvn, er alle mennesker forskellige. Du bør eksperimentere for at finde ud af, hvad der er bedst for dig.

Kvinde sover

Hvis du sover sammen med din partner, og han eller hun foretrækker en varmere eller køligere temperatur, så prøv at bruge flere lette lag sengetøj.

Det er også en god idé at fjerne de sandsynlige årsager til stress og angst. Nervøsitet og angst er almindelige årsager, der kan få os til at svede.

Hvis du skal giftes eller skal til jobsamtale, skal du af ovennævnte grund forvente at svede lidt mere end normalt. Men hvis nattesved fortsætter i flere uger efter den store dag, bør du nok søge læge.

Læs en anden god artikel her: Hænger sved og vægttab sammen?

Rødkløver er en lægeurt, der tages for at lindre sværhedsgraden af hedeture og natlige svedeture.

Med alt dette har du måske allerede en idé om, hvorfor du sveder, mens du sover. Husk, at hvis du foretager ændringer, og intet virker, bør du gå til lægen for at udelukke mere alvorlige problemer.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.