Nunchi-metoden: En koreansk teknik til lykke

Nunchi-metoden opfordrer os til at tage hensyn til andres følelser og behov for at forbedre vores relationer. Find ud af, hvad det er her.
Nunchi-metoden: En koreansk teknik til lykke
Elena Sanz

Skrevet og kontrolleret af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 07 juni, 2023

At opnå lykke er et universelt mål, som alle mennesker har til fælles. Der er dog ikke én enkelt vej til at nå det. Forskellige strømninger, forfattere og discipliner foreslår deres egne metoder. Men ud over dette har hvert land på et kulturelt plan også sit eget begreb om lykke. Og også sin fortolkning af, hvordan man opnår det. Udforsk det koreanske perspektiv med Nunchi-metoden.

Korea er tilsyneladende ikke en nation, der er særligt optaget af borgernes mentale sundhed. Faktisk er selvmordsraten omkring 26,7 pr. 100.000 indbyggere (et tal, der ligger langt over verdensgennemsnittet på 9,35 pr. 100.000). Derfor kan det virke overraskende, at der er et interessant koreansk kulturelt element at tilføje til vores dagligdag.

Vi taler imidlertid om et kollektivistisk samfund, der er meget fokuseret på det fælles bedste og etableringen af sociale relationer. Vores menneskelige forbindelser spiller utvivlsomt en grundlæggende rolle på vores vej til succes og tilfredsstillelse. Derfor kan det være interessant at følge nogle af dets forskrifter.

Hvad er Nunchi-metoden?

To unge mænd sidder og snakker udenfor
En dyb forståelse af andre mennesker kan hjælpe dig til at blive lykkeligere.

Udtrykket Nunchi eller Noonchi betyder “øjenkraft” eller “øjenmål”. Selv om denne bogstavelige oversættelse lyder forvirrende og ikke giver meget information, kan det faktisk forstås som “evnen til at se ud over det tilsyneladende og få en dyb forståelse af, hvad der foregår omkring dig”.

Det er specifikt rettet mod sociale relationer, så det tolkes som evnen til at intuitionere, opfatte og forstå den andens indre verden, tanker og følelser og handle derefter. Det er et begreb, der ligger meget tæt på empati og følelsesmæssig intelligens (en konstruktion foreslået og populariseret af Daniel Goleman i 1990’erne).

Nunchi-metoden er en forfædret koreansk praksis, der har været til stede siden tidernes morgen i deres kollektive fantasi. Det er en højt værdsat kvalitet, som fremmes fra den tidlige barndom, da den anses for lige så vigtig som at lære at læse og skrive.

Faktisk er det mere end et forslag eller en tendens, det er et socialt krav. Det anses for vigtigt at kunne læse andres følelsesmæssige verden for at opnå succes på arbejdspladsen og socialt. Derfor fremmes det omhyggeligt på forskellige områder.

Hvordan man anvender Nunchi-metoden

Nunchi-metoden opfordrer os til hele tiden at overveje, at andre ligesom os selv også har deres egne tanker, meninger og følelser, og at vi skal tage hensyn til dem. Den undgår individualistiske og egoistiske tilgange og opfordrer os til at se ud over os selv for at forstå andres perspektiv.

Denne evne til at udlede andres mentale tilstand er en del af den såkaldte “Theory of Mind“. Den udvikles omkring 4-årsalderen og gør det muligt for børn at forstå, at andre har et andet synspunkt end deres eget, og at tilskrive dem tanker og følelser. Det ville være noget i retning af “Jeg tror, du tænker sådan her” eller “Jeg tror, du har det sådan her”.

Sandheden er, at selv om det er en naturlig menneskelig evne, som udvikles i takt med den kognitive modning, er det vigtigt at øve sig i det. Vi tager os ikke altid tid til at træde ud af vores egen verden for at fokusere på og forstå den anden person. For at gøre det bør vi derfor primært anvende følgende to strategier.

Opmærksomhed på det nonverbale sprog

To unge kvinder puster sæbebobler udenfor
Det er ikke kun ord, der formidler stemninger. Vær opmærksom på kropssproget hos den person, der ledsager dig.

De nonverbale elementer i kommunikationen giver os værdifulde og meget fuldstændige oplysninger om, hvad den anden person tænker eller føler. Deres kropsholdning, gestikulationer, tonefald osv. Alt dette guider os til at forstå deres indre verden. At vide, hvordan man skal være opmærksom på disse signaler, er en kunst, som vi skal perfektionere.

Selv om denne færdighed er nyttig i enhver situation med social interaktion, er den særlig nyttig, når man interagerer med børn eller ikke-verbale mennesker. Når sproget ikke er tilgængeligt som kommunikationsmiddel, er disse tegn afgørende for at forstå og reagere på den andens behov.

Desuden skal der også tages hensyn til konteksten for at skabe det store billede og nå frem til en forståelse. Hvis vi f.eks. ser et barn græde adskilt fra gruppen, kan vi konkludere, at det har haft et problem med resten, eller at det er blevet afvist og er såret. Ud fra dette kan vi handle i overensstemmelse hermed, f.eks. ved at tilbyde trøst eller tilskynde til integration i gruppen.

Aktiv lytning

På den anden side er det vigtigt at udvikle evnen til at lytte, men at gøre det med engagement og ægte interesse. Hvis vi lytter til folk, fortæller de os ofte klart og tydeligt, hvad de føler og tænker.

Men vi er så optagede af vores eget synspunkt. Vi tænker kun på, hvad vi vil svare. Endda før vi tager os tid til virkelig at høre og forstå. Aktiv lytning er afgørende, når man anvender Nunchi-metoden. Det skyldes, at det er porten til andres indre verden, som vi forsøger at opdage og forstå.

Nunchi-metoden: Teknikken, der hjælper os til at blive lykkelige og succesfulde

Nu undrer du dig måske over, hvordan den kan hjælpe dig til at være hurtig og præcis i at fange andres mentale og følelsesmæssige tilstande. Hvis du perfektionerer denne kunst, kan det åbne mange døre for dig. Nunchi-metoden hjælper os med at skabe bånd baseret på tillid. Den hjælper os også til at relatere bedre til andre mennesker og til at undgå uheldige situationer.

At placere andres behov på samme niveau som vores egne vil hjælpe dig med at navigere let i den sociale verden. Det vil også øge din forståelse for deres følelser og tanker. Dette kan føre os til at konsolidere gode forretningsaftaler, opnå jobforfremmelser og få andres påskønnelse. Derfor vil vores relationer blive mere fuldkomne og tilfredsstillende.

Kort sagt kan Nunchi-metoden forbedre dit velbefindende betydeligt og bringe dig tættere på at nå dine mål. Hvorfor ikke begynde at praktisere den?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.