Hvad er kropsbevidsthed: Fordele og tips

Kropsbevidsthed er en medvirkende faktor til et bedre helbred og en bedre livskvalitet. Der findes mange øvelser og praksisser for kropsbevidsthed, og vi vil fortælle dig om nogle af de mest populære her.
Hvad er kropsbevidsthed: Fordele og tips
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 05 juni, 2023

Hvad er kropsbevidsthed? Den enkleste måde at definere det på er at sige, at det er evnen til at lytte til, hvad din krop siger. Når du gør det, kender du dig selv bedre, og det fører til dybere selvomsorg af højere kvalitet.

Det er meget almindeligt, at folk kun tænker på deres krop, når der opstår ubehag, eller udseendet ændres. Kropsbevidsthed er meget mere end det. Det indebærer, at vi er opmærksomme på vores krop, dens tilstand, dens bevægelser og dens velbefindende.

Ideelt set burde denne kropsbevidsthed begynde at dannes i barndommen. Desværre sker det næsten aldrig, og derfor når vi voksenalderen uden rigtig at vide, hvordan kroppen er, hvordan den taler, og hvad den siger.

Hvad er kropsbevidsthed?

Kropsbevidsthed er evnen til at danne sig et realistisk mentalt billede af kroppens dele, hvor de er, hvordan de relaterer til hinanden, og hvordan de bevæger sig. Kort sagt er det at forbinde sig med sin egen krop. Dette er også kendt som kinæstesi.

En sådan bevidsthed involverer det proprioceptive og vestibulære system. Førstnævnte fortæller dig, hvor dine muskler er, og hvordan de bevæger sig. Sidstnævnte giver dig mulighed for at orientere dig i rummet og opretholde balance, kropsholdning og hovedstabilitet.

Kropsbevidsthed involverer også evnen til at opfange signaler fra din krop: Sult, tørst, træthed osv. Det er også forbundet med mere komplekse situationer, såsom seksuel lyst eller behovet for selskab.

Hvad er kropsbevidsthed: Fordelene

Kropsbevidsthed er vigtig for et bedre fysisk og følelsesmæssigt helbred. Det er også vigtigt for at tage vare på bevægelser, lære nye opgaver og få en bedre motorisk præstation. Nogle af de specifikke fordele er følgende.

Mand med univers i hovedet
Selvom det forbindes med sindet, er den bevidsthed, vi taler om, relateret til den fysiske krop.

Vi tror også, du vil have glæde af at læse denne artikel: Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?

Bedre kontrol over bevægelser

At have kropsbevidsthed indebærer at vide, hvor din krop er placeret i rummet. Det giver mulighed for en bedre forbindelse mellem sind og krop og betyder større kontrol over bevægelser samt mere balance og stabilitet.

Vægtkontrol

En undersøgelse fra 2018 viste, at folk med mindre kropsbevidsthed er mere tilbøjelige til at spise mere end nødvendigt, selv om de ikke er sultne. Jo mere bevidsthed, jo lavere risiko for at lide af problemer som overvægt og fedme.

Smertehåndtering

Forskning offentliggjort i Plos One bemærkede, at mennesker, der ikke var godt forbundet med deres kroppe, også viste lavt selvværd, flere depressive symptomer og mindre fysisk kontakt med andre. Samtidig har personer med større kropsbevidsthed større selvaccept, større vitalitet og færre fysiske smerter.

Identificering og opfyldelse af behov

Identificering af din krops reelle behov hjælper dig med at få en bedre livskvalitet. Når du f.eks. føler dig træt, kan du opleve det som et ønske om chokolade eller lignende. Hvis du identificerer behovet korrekt, kan du tage en lur i stedet for at spise noget, du ikke har brug for.

Mentalt og følelsesmæssigt velvære

Manglende kropsbevidsthed kan også føre til stress, angst, depression og endda svimmelhed. Hvis der ikke er en sådan forbindelse til kroppen, kan du føle dig usikker på din egen placering eller bevægelse. Tværtimod giver det tryghed og ro i sindet at være opmærksom.

Hvad er kropsbevidsthed: Hvordan udvikler man det?

Der er flere metoder til at udvikle kropsbevidsthed. Ideelt set bør denne type praksis udføres regelmæssigt for gradvist at øge forbindelsen mellem krop og sind.

1. Udfør en kropsscanning

Den består i at ligge på gulvet og lukke øjnene. Begynd så at gå hen over hver del af kroppen, og stop lidt ved hver af dem. Tænk og føl, hvordan hver del har det, og bevæg den for at fokusere mere på den. Når du synes, det er passende, går du videre til en anden del, og sådan fortsætter du.

2. Aktiviteter med musik

En god måde at udvikle sin kropsbevidsthed på er at identificere og følge blikkets fokus. En god teknik er at følge rytmen i en sang med halsens bevægelser og udføre følgende sekvens:

  • Fra højre til venstre.
  • Fra top til bund.
  • Diagonaler til venstre og derefter til højre.
  • Form en cirkel med nakken i den ene retning og derefter i den anden.

3. Hvad er kropsbevidsthed: Find ud af det med balanceøvelser

Alle balanceøvelser er meget velegnede til at øge kropsbevidstheden. Du kan starte med noget meget simpelt, såsom at gå i en lige linje uden at afvige. Prøv også at stå på et ben og holde stillingen i et minut.

4. Gå baglæns

At gå baglæns er en fremragende måde at erkende sin krop på. Det tvinger dig til at lave en usædvanlig bevægelse. Derfor kræver det mere opmærksomhed og koordination. Bare sørg for at fjerne eventuelle forhindringer på vejen.

5. Yoga

Yoga er den bedste måde at opnå kropsbevidsthed på. I denne disciplin trænes forbindelsen mellem vejrtrækning og bevægelse. Det giver mange fordele for den fysiske og mentale sundhed.

6. Hvad er kropsbevidsthed: Find ud af det med taichi

Taichi er en gammel orientalsk disciplin, der stammer fra kampsport. Den involverer langsomme, bevidst styrede bevægelser, der er knyttet til åndedrættet.

Den er sikker og effektiv til at øge kropsbevidstheden. Det afhjælper også stress og forbedrer humør og hvile. Det er også kendt som meditation i bevægelse.

Personer udøver taichi udenfor
Taichi er en disciplin, der baserer mange af sine principper på kropsbevidsthed.

Kunne du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: International mental sundhedsdag

7. Meditationsøvelser

Der er flere meditationsøvelser, der øger kropsbevidstheden:

  • Kropsscanningsmeditation: Denne udføres på samme måde som kropsscanning. Men i dette tilfælde er opmærksomheden fokuseret på fornemmelser af spændinger, smerte og følelsesløshed. Det hjælper med at reducere stress og smerte.
  • Yoga nidra: Guidet meditation introducerer en mellemtilstand mellem vågenhed og søvn. Det er som en bevidst lur, hvor kroppen sover, mens sindet er vågent.
  • Aktiv meditation er næsten det modsatte af yoga nidra. Den beroliger sindet, mens kroppen er i bevægelse.

8. Kropsbevidsthedsterapi

I nogle tilfælde og især for nogle mennesker kan det være mere gavnligt at gå til en terapeut for at hjælpe med processen med at øge kropsbevidstheden. Det kan være fysioterapi, ergoterapi eller somatisk terapi.

Hvad er kropsbevidsthed: Det er for alle

Alle kan have stor gavn af at øge deres kropsbevidsthed. Det er ikke nødvendigt at engagere sig i nogen kompleks aktivitet. Som vi har set, er der meget enkle øvelser, man kan lave hver dag.

Kropsbevidsthedsøvelser er meget nyttige for folk, der er ved at komme sig efter en skade, er blevet opereret eller har en neurologisk tilstand. Men andre forbedrer også deres fysiske og mentale sundhed, når de udvikler denne evne.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Proffitt, R., & Hill, S. (2018). Unpredictability, body awareness, and eating in the absence of hunger: A cognitive schemas approach. APA PsycNet. https://psycnet.apa.org/record/2018-28422-003.
  • Cramer, H. (2018, 28 febrero). Being aware of the painful body: Validation of the German Body Awareness Questionnaire and Body Responsiveness Questionnaire in patients with chronic pain. Plos One. https://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0193000.
  • Rodríguez Jiménez, R. M., Caja López, M. D. M., Gracia Parra, P., Velasco Quintana, P. J., & Terrón López, M. J. (2013). Inteligencia emocional y comunicación: la conciencia corporal como recurso. REDU. Revista de Docencia Universitaria, 11(1), 213-241.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.