Nux vomica: Hvad du har brug for at vide

Nux vomica er blevet brugt til at behandle maveproblemer, tømmermænd og menstruationssmerter. Find ud af, om der er videnskabelig evidens til at understøtte disse fordele. 
Nux vomica: Hvad du har brug for at vide

Skrevet af Daniela Andarcia

Sidste ændring: 09 august, 2022

Rævekage eller bræknødplante er et mellemstørrelses stedsegrønt træ, der vokser i Kina, Thailand, Østindien og Australien. Dets frø, der også er kendt som nux vomica, giftnød og bræknød, bliver brugt som et naturligt middel til at behandle adskillige lidelser og symptomer.

Erektil dysfunktion, forstoppelse, migræne, oppustethed og angst er nogle af de helbredsproblemer, som folk traditionelt bruger nux vomica til at behandle. Der er dog på nuværende tidspunkt ikke nogen videnskabelig evidens til at understøtte dette brug. 

Giftnød er det navn, det har, når frøet er råt. Det er, fordi det indeholder et alkaloid, der kaldes stryknin. Det bliver i nogle tilfælde brugt i rottegift. Derfor kan det være farligt, men det findes også på markedet i form af piller eller pulver.

Fordelene ved nux vomica

Ifølge udtalelserne fra nogle folk har nux vomica antiinflammatoriske egenskaber. Derfor mener de, at de kan bruge det til at behandle astma, gigt og hæmorider. Ifølge et dyrestudie fra American-Eurasian Journal of Sustainable Agriculture kan det være effektivt til at behandle betændelse. 

Disse frø indeholder også antioxidanter, så de kan have potentialet til at bekæmpe frie radikaler, der skader kroppens celler. Ydermere er der mange, som påstår, at de har antiseptiske egenskaber. Yderligere forskning er dog nødvendig.

Ifølge forskning, der blev udført på mus af Phytotherapy Research, kan de alkaloider, der findes i valnødder, muligvis hæmme væksten af nogle kræftceller såsom kræftceller i tyktarmen. Yderligere studier på dette emne er dog stadig nødvendige, og vi kan ikke betragte det som en prioriteret behandling af kræft. 

På samme tid har forskning i Journal of Ethnopharmacology antydet, at disse frø kan have potentialet til at stoppe væksten af menneskelige leverkræftsceller. Det er dog vigtigt at bemærke, at yderligere videnskabelige studier er nødvendige for at understøtte denne teori.

Mange folk bruger nux vomica til at behandle forskellige lidelser. Disse inkluderer rygsmerter, forstoppelse, menstruationssmerter, impotens og mandlig ufrugtbarhed. Det har også anekdotisk brug ved migræne, angst og søvnløshed. 

Der er dog en mangel på videnskabelig evidens til at understøtte sådanne fordele. Du bør derfor tale med en læge, før du indtager det.

Afslutningsvis er et studie med rotter udgivet i Journal of Alternative and Complementary Medicine, som antyder, at nux vomica kan hjælpe i behandlingen af alkoholmisbrug. Der har dog ikke været nogle tests af effekterne hos menneskelige patienter på nuværende tidspunkt.

Mand med alkoholmisbrug

Læs også: Lær alt om de forskellige typer af søvnløshed

Hvordan bruges nux vomica?

Tilskud er tilgængelige som håndkøb, og du kan købe dem i helsekostbutikker i pille eller pulverform. Hver producent har varierende doser og instruktioner, da de mangler videnskabelig opbakning og ikke har en præcis anbefalet mængde.

Af den årsag er det vigtigt at konsultere med en læge, før man tager dem. Lad være med at sætte din lid til produktetiketten. Hvis du ydermere er laktoseintolerant, bør du tjekke, om produktet indeholder mælkeprodukter. Nogle formularer indeholder mælkeprodukter, mens andre ikke gør.

Ifølge nogle producenter har dette produkt en udløbsdato på op til tre år, hvis du opbevarer det på et køligt, mørkt sted. 

Mulige risici ved indtag

Nux vomica anses for at være et farligt frø for menneskeligt indtag. Det menes, at et indtag på 30 milligram eller mere af dette produkt kan forårsage alvorlige bivirkninger. Dette inkluderer følgende:

 • Stivhed i ryggen og nakken.
 • Angst.
 • Svimmelhed og krampeanfald.
 • Spasmer i kæbemusklerne.
 • Leversvigt.

National Institute for Occupational Safety and Health (NIOSH) klassificerer denne nød som værende farlig på grund af de alvorlige, neurologiske bivirkninger. Derfor bør du aldrig bruge produkter, der indeholder dette frø, uden først at have konsulteret en læge. Det er særligt tilfældet, når det kommer til at behandle erektil dysfunktion.

Hvem bør undgå det?

Selvom nux vomica ikke anbefales til nogen, er der en højere risiko for giftige bivirkninger hos visse folk. Derfor bør dem, der befinder sig i følgende kategorier, undgå indtaget af det:

 • Gravide eller ammende kvinder: Dette frø forårsager alvorlig skade på både barnet og moren.
 • Patienter med leversygdom: Nux vomica kan forværre og endda forårsage leverskade, fordi frøet indeholder stryknin.
Animation af lever
Leveren kan blive påvirket af nux vomica, da stryknin har et giftigt potentiale, der er associeret med leversvigt.

Opdag: Tips og naturlægemidler til en sund lever

Hvad skal du huske om nux vomica?

Nux vomica findes naturligt i Australien, Thailand, Kina og Østindien. Traditionelt har folk brugt det til at behandle adskillige lidelser såsom erektil dysfunktion, angst, forstoppelse, menstruationssmerter og migræne.

Der er dog på nuværende tidspunkt ikke nok videnskabelig evidens til at understøtte disse fordele. Modsat kan indtaget af dette frø forårsage alvorlige bivirkninger.

Du skal have i tankerne, at hver producent benytter forskellige doser og instruktioner. Derfor skal du være meget forsigtig med ikke at falde for indikationerne på etiketten. Disse har ikke nogen form for helbredscertifikat.

Alle bør undgå indtaget af det, men særligt gravide kvinder, ammende mødre, børn og folk, der lider af leversygdom. Du skal konsultere med en læge, før du begynder at indtage nux vomica.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chaurasia, S. (2009). Anti-inflammatory and Antioxidant Activity of Strychnos nux vomica Linn. American-eurasian journal of sustainable agriculture, 3(2), 244–252.
 • Ren, H., Zhao, J., Fan, D., Wang, Z., Zhao, T., Li, Y., Zhao, Y., Adelson, D., & Hao, H. (2019). Alkaloids from nux vomica suppresses colon cancer cell growth through Wnt/β-catenin signaling pathway. Phytotherapy research : PTR, 33(5), 1570–1578. https://doi.org/10.1002/ptr.6347
 • Deng, X. K., Yin, W., Li, W. D., Yin, F. Z., Lu, X. Y., Zhang, X. C., Hua, Z. C., & Cai, B. C. (2006). The anti-tumor effects of alkaloids from the seeds of Strychnos nux-vomica on HepG2 cells and its possible mechanism. Journal of ethnopharmacology, 106(2), 179–186. https://doi.org/10.1016/j.jep.2005.12.021
 • Sukul, N. C., Ghosh, S., Sinhababu, S. P., & Sukul, A. (2001). Strychnos nux-vomica extract and its ultra-high dilution reduce voluntary ethanol intake in rats. Journal of alternative and complementary medicine (New York, N.Y.), 7(2), 187–193. https://doi.org/10.1089/107555301750164280
 • The National Institute for Occupational Safety and Health [Updated October 30, 2019]. Strychnine. Available from: https://www.cdc.gov/niosh/npg/npgd0570.html

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.