Tips og naturlægemidler til en sund lever

Nogle gange bliver leveren syg - den har mange, komplicerede opgaver, som den nogle gange ikke magter at udføre. Ved at spise visse fødevarer og drikke urtete kan vi hjælpe med at afgifte leveren.
Tips og naturlægemidler til en sund lever

Sidste ændring: 26 august, 2022

Leveren er det næststørste organ i kroppen – efterfulgt af huden. Udover at være vigtig i processen med fordøjelse og afgiftning, udfører den omkring 500 forskellige opgaver. En af dens vigtigste opgaver er at filtrere ca. en liter blod i minuttet. Under denne filtreringsproces renser leveren blodet for stoffer som hormoner, medicin, kemikalier, bakterier og giftstoffer. Det er derfor utrolig vigtigt at have en sund lever.

Omkring 500 millioner mennesker over hele verden er inficeret med kronisk viral leverbetændelse  og næsten en million af dem dør hvert år af leversvigt eller leverkræft. Imidlertid kan mange af disse dødsfald forebygges ved en kost, som giver leveren pleje og frem for alt sikrer en optimal ydeevne af leverens funktioner. Lad os koncentrere os om den omhu, du skal give for at holde din lever sund; alt er baseret på en sund kost, undgå alkohol og så meget som muligt at forhindre at få enhver type af hepatitis (leverbetændelse).

Læs også: 9 fødevarer, der forårsager dårlig kropslugt

Symptomer på leverproblemer

 • Gulsot, pletter, rød næse, acne og forskellige hudsygdomme. Klistret mund, fordøjelsesbesvær, kvalme, luft i maven, kulderystelser i de første timer af fordøjelsen.
 • Dårlig afføring, forstoppelse eller diarré, afføring med masser af farve, tarmkramper, oppustethed, anal kløe, parasitter, demineralisering, blodmangel, diabetes, fedme eller slankhed, blindtarmsbetændelse, søvnbesvær.
 • Mørk urin, smerter under de højre ribben, hovedpine, skrumpelever, bylder, galdesten i leveren, syns- eller hørefejl, hævede ben, gigt, sklerose, kirtelubalancer, ubehag under menstruation.
 • Sterilitet eller mandlig impotens, følelsesmæssige problemer og ustabilitet, kronisk bronkitis og tuberkulose, blødningstendens, tilbøjelighed til myggestik og endog kræft.

Ind imellem er det vitalt at hjælpe med til at helbrede din lever. Leveren udfører så mange komplekse opgaver, at den kan have problemer med at virke rigtigt, og den kan også få infektionssygdomme. Men der findes naturprodukter, der kan hjælpe med at fremme en sund lever.

Naturlige produkter, der kan hjælpe dig til en sund lever

Boldo

Den bliver kaldt leverplanten. Boldo er kendt for sine egenskaber, der hjælper med at gendanne og pleje dette organ. Denne plante indeholder boldin, et alkaloid, der stimulerer produktionen af galde, udskillelsen af urinsyre og mavevæsker, som hjælper leveren med at udføre sit arbejde, og gøre den mere effektiv. Desuden er denne plante svampedræbende og antioxidant, og endnu vigtigere, anti-inflammatorisk. Den kan indtages som en urtete eller te ved hjælp af sine blade. Boldo findes også i tabletform, der sælges i helsekostbutikker. Vi kan drikke det efter frokosten og aftensmaden for at forbedre fordøjelsen og leverfunktionen. Hertil kommer at det er om natten at leveren øger sit arbejde og hvis du drikker en urtete efter middagen vil det bidrage til at fjerne giftstoffer mere effektivt.

Læs også: Seks forebyggende råd mod hjerneblødning

Hvidløg

Hvidløg er utvivlsomt en af de bedste fødevarer til at rense leveren naturligt. Det aktiverer enzymer der fjerner toksiner, mens selen og allicin, som findes i hvidløg holder leveren ren og sund. Det er også meget nemt at tilsætte det til fødevarer, så hvis du spiser mere hvidløg er det en sund vane, som vil forbedre sundheden for din lever.

Fuldkorn

fuldkorn

Brune ris og andre fuldkornsprodukter indeholder høje niveauer af B-complex vitaminer. De hjælper leverfunktionen på flere måder, herunder forbedrer fedtstofskiftet, aflaster leveren og forbedre dens generelle funktion. Prøv at undgå fødevarer fremstillet med hvidt mel og gå efter alternativer med fuldkornshvede i stedet.

Korsblomst-grøntsager

Disse grøntsager er stærke til at afgifte leveren, da de indeholder kemikalier, der neutraliserer bestemte giftstoffer, såsom nitrosaminer, der findes i cigaretrøg. De indeholder også glocosinolater, der hjælper leveren med at producere de enzymer, den har brug for til afgiftningsprocessen. Nogle korsblomstrede grøntsager er broccoli, rosenkål, blomkål og kål.

Antioxidanter fra frugter

Ifølge en undersøgelse fra Tufts University, blev det konstateret, at den følgende liste over frugter havde de højeste niveauer af antioxidanter:

 • Blommer
 • Rosiner
 • Blåbær
 • Brombær
 • Jordbær
 • Hindbær
 • Appelsiner
 • Pink grapefrugt
 • Melon
 • Æbler
 • Pærer

Antioxidanter hjælper med at beskytte leveren imod de høje niveauer af frie radikaler, der produceres naturligt i løbet af afgiftningsprocessen. Så inddrag dem gerne i din kost.

Hvad vil du gøre for at holde din lever sund?

Det kan interessere dig ...
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fem artiskok opskrifter til fedtlever patienter

Artiskokker er en sund ingrediens, som du kan bruge i din madlavning. Her er fem lækre artiskok opskrifter, som du kan spise, hvis du har fedtlever...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • ;Healthline.com Liver [Online] Available at: www.healthline.com/human-body-maps/liver
 • Healthline.com 11 Proven Health Benefits of Garlic [Online] Available at: www.healthline.com/nutrition/11-proven-health-benefits-of-garlic
 • Campas-Baypoli ON, Bueno-Solano C, Martínez-Ibarra MD, Camacho-Gil F, Villa-Lerma AG, Rodríguez-Núñez R, López-Cervantes J, Sánchez-Machado ID. Contenido de solforafano 1-isotiocianato-4-(metilsulfinil)-butano) en vegetales crucíferos. ALAN Caracas 2009;59(1)
 • Medicina de la Selva. México Oeste. Comunidad Indigena de Chacala (2001)
 • Gutiérrez Machaca R, Jiménez Rojas JJ. Efecto protector del extracto acuoso de Peumus boldus (Boldo) frente a la inducción de cirrosis hepática con paracetamol y fenobarbital en ratas, comparado con la silimarina, arequipa. Arequipa, Perú. 2015

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.