Basilikum som et naturligt middel mod myg

Foruden at tilføje smag og duft til maden er basilikum også et glimrende naturligt middel mod myg. I denne artikel vil vi fortælle dig, på hvilken måde man kan bruge det som et økologisk mygafvisende middel.
Basilikum som et naturligt middel mod myg

Sidste ændring: 26 august, 2022

Det er ikke overraskende, at mange af os bruger basilikum i madlavningen til at lave forskellige retter. Med en genkendelig og lækker duft bliver det ofte brugt i pastaretter, på pizza og i æteriske olier. Vidste du dog, at man også kan bruge basilikum som et naturligt middel mod myg?

Den naturlige afvisende funktion er en af de mange egenskaber, som denne aromatiske urte har, og i denne artikel vil du lære, hvordan du kan bruge den derhjemme.

Karaktertræk for basilikum

Basilikum stammer fra Asien, og med tiden begyndte folk at dyrke det i hele verden. I dag ved vi, at der er mere end 40 forskellige arter, hvoraf Ocimum basilicum eller sød basilikum er den mest kendte.

Det er en flerårig urteagtig plante, hvis blade er brede og har en intens grøn farve. De kan knap nok blive over 30 cm høje, og bladene afgiver duften. Generelt producerer de blomster om sommeren, og små grupper af hvide og lilla blomster dukker op.

Planten er kendt for sit høje indhold af æterisk olie, der har forskellige medicinske egenskaber. Blandt disse bemærker vi dets anvendelse indenfor problemer med mavetarmsystemet, luftvejssystemet og urinvejene.

Ifølge et studie udgivet i Cuban Journal of Pharmacy bliver basilikum brugt indenfor medicin til at behandle det følgende:

 • Mavetarmlidelser såsom diarré og parasitisme.
 • Luftvejssygdomme såsom bronkitis.
 • Generelle dermatologiske problemer.
 • Højdesyge: Eftersom det indeholder eugenol, har det antikoagulerende egenskaber, som forbedrer blodomløbet.
 • Basilikums æteriske olie har svampedræbende karaktertræk og virker mod bakterier og svamp.
Basilikum er et naturligt middel mod myg

Måske denne artikel også vil interessere dig: Årsager til allergiske reaktioner og allergisymptomer

Hvorfor er basilikum et naturligt middel mod myg?

For at forstå hvorfor denne urte afviser myg, er det nødvendigt, at vi ved, hvordan disse insekter finder deres bytte. Foruden at være smertefulde kan myggestik også involvere alvorlige sygdomme. Som du måske ved, kan de medføre dengue og gul feber gennem Aedes aegypti.

Denne type insekt bruger termiske og kemiske sensorer, der giver dem mulighed for at opdage deres føde. Hver del af dens lille krop arbejder sammen om at lokalisere deres næste offer:

 • Dens ben bemærker forskellen i temperatur mellem deres bytte og omgivelserne.
 • Dens antenner opfanger vanddamp og kuldioxid, der er til stede, hver gang vi ånder ud. Derudover udsender vores hud bestemte substanser såsom mælkesyre gennem sved, hvilket også angriber myg.

Når vi bruger et afvisende middel med kemiske substanser, er det, vi egentlig gør, at angribe myggenes naturlige sensorer. Det får derefter myggen til at miste sin evne til at opdage et bytte, hvilket tvinger den til at bevæge sig væk for at kunne komme sig.

Basilikum indeholder fire substanser, der er naturlige genplantninger: Estragol, citronellol, limonen og trans-nerolidol.

Vi anbefaler, at du også læser denne artikel: Egenskaber ved citron og naturlige midler

Hvordan kan vi bruge basilikum som et naturligt middel mod myg?

Basilikum er en plante, der tilbyder os en bæredygtig, simpel og økonomisk måde at afvise myg på. Blot ved at stille en lille plante i din vindueskarm, på din balkon eller i din have vil du reducere tilstedeværelsen af insekter, og her giver vi dig nogle flere måder at bruge dem på.

For at lave et naturligt insektafvisende middel baseret på basilikum skal vi bruge de følgende ingredienser:

 • 15 ml vand.
 • Basilikumblade.
 • 15 ml vodka eller 96% alkohol.

Lav en te med bladene og vandet, og sigt det derefter. Bland den overskydende væske med vodka eller den alkohol, du har valgt at bruge, og kom det i en sprayflaske. Senere sprøjtes det på dine planter, når det er nødvendigt.

Et andet alternativ ville være at købe æterisk basilikumolie. Foruden at give duft til og fugte din hud holder det også myggene væk. Du kan også bruge det til at tilføje en behagelig duft til rummet.

Nærbillede af myg på hud

Basilikum som et naturligt middel mod myg sammenlignet med syntetiske produkter

De syntetiske produkter, som vi bruger som et afvisende middel, er ikke altid så effektive, som vi tror. For eksempel har studier vist, at kun dem, der indeholder intet mindre end 25% DEET (N, N-diethyl-3-methylbenzamid) er effektive.

Med hensyn til naturlige æteriske olier, når de bliver brugt som insektafvisende midler, skal vi have i baghovedet, at de nemmere fordamper. Det er af den grund, at farmaceut, Dr. Beatriz Badilla, advarer om, at vi skal påføre det oftere, fordi effekterne aftager efter en kort tidsperiode.

Som det sidste bør vi, foruden de naturlige midler såsom basilikum, tage nogle ekstra forbehold for at holde myg væk:

 • Brug myggenet i dine vinduer og døre og over babysenge.
 • Se på mærkaterne på de produkter, du vil bruge, for at se, om de er syntetiske eller naturlige. Det bør også indikere, hvor længe de er effektive, samt hvilken alder og hydtype de er anbefalet til.
 • Ryst dit nattøj, før du går i seng, for at tjekke, om der er myg i dit soveværelse.

Vi håber, at du prøver disse naturlige midler mod myg såsom basilikum, og at du med disse anbefalinger kan holde insekter væk fra dit hjem og din familie.

Det kan interessere dig ...
Sådan kan man fryse basilikum og gemme det året rundt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan kan man fryse basilikum og gemme det året rundt

Her vil vi fortælle dig, hvordan du kan fryse basilikum. Så vil duften og smagen af denne aromatiske urte være til stede i din madlavning hele året... • Sánchez Govín, E., Leal López, I. M., Fuentes Hernández, L., & Rodríguez Ferrada, C. A. (2000). Estudio farmacognóstico de Ocimum basilicum L.(albahaca blanca). Revista Cubana de Farmacia34(3), 187-195.
 • Sam, O., de la Luz, M., & Barroso, L. (2002). Caracterización anatómica de las hojas de la albahaca blanca (Ocimum basilicum L.). Cultivos tropicales23(2), 39-42.
 • Py, N. F. M. M. S., & Corona-Cruz, A. Repelente Natural para el Mosquito Aedes Aegypti a base de Albahaca (Ocimun Basilicum) y Eucalipto (Eucalyptus globulus) para apoyar problemas de salud en comunidades del municipio de Yaxcaba Yucatán. COMPENDIO DE PONENCIAS, 114.
 • Grisales Galindo, M., Tellez Salamaca, D. M., & Gómez Vanegas, M. Evaluación De La Eficacia De Los Extractos Naturales De Citronella (Cymbopogoncitratus), Albahaca (Ocimumbasilicum) Y Lavanda (Lavandulaspp.) Como Repelente Natural Contra Mosquitos Adultos De La Especie Aedes Aegypti.
 • Querales, J. (2002). Dengue: causas, características clínicas y prevención. Gaceta Médica de Caracas110(3), 328-332.
 • Uc-Puc, V., Herrera-Bojórquez, J., Carmona-Carballo, C., Che-Mendoza, A., Medina-Barreiro, A., Chablé-Santos, J., … & Manrique-Saide, P. (2016). Efectividad de repelentes comerciales disponibles contra el mosquito Aedes aegypti (L.) en Yucatán, México. salud pública de méxico58, 472-475.
 • Badilla, B. (2016). Uso racional de repelentes contra mosquitos.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.