Nytårstraditioner rundt om i verden

Nytårstraditioner er normalt meget interessante overalt i verden. De har alle unikke træk og et uforglemmeligt præg. Lær om nogle interessante traditioner i denne artikel!
Nytårstraditioner rundt om i verden

Skrevet af Ana Núñez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Nytårstraditioner rundt om i verden minder os om, at enhver begyndelse er hellig og evig. Faktisk har vores forfædre fejret det siden oldtiden. Fra Sumerien og Saturnalia i Rom til den kristne jul har det nye år altid været forbundet med et løfte om velstand.

Hvert land fejrer det på forskellig vis, da det følger skikken i de enkelte regioner. Vi giver dig en oversigt her.

Har du nogensinde deltaget i en af disse fester?

Nytårstraditioner i Spanien: Spis de 12 lykkebringende druer

I Spanien fejres nytåret i familien med en god middag, drikkevarer og det vigtigste ritual: At spise 12 lykkebringende druer.

Nogle begynder at spise dem til rytmen af klokkespillet fra Puerta del Sol-uret i Madrid, som mange ser i fjernsynet. Andre går ud på torvet, og nogle bliver hjemme hos familien.

Man mener, at denne skik har sin oprindelse i forbindelse med vinfremstillingen i området og en overproduktion af frugten. Den, der påvirkede udbredelsen af traditionen til alle spanske hjem, fandt sted i begyndelsen af det 20. århundrede.

Grækenland: Spil nytårsaften og hæng et løg

Nytårsaften i Grækenland er ledsaget af forskellige ritualer. Folk spiller spil, herunder kort eller terninger, fordi de tror, at det vil give dem et godt år, hvis de vinder. En anden skik er at servere brød med basilikum. I det ene brod er der gemt en mønt, og den, der får den, vil have heldet med sig.

En af de mest udbredte og traditionelle skikke er, at man hænger et løg på hoveddøren for at tiltrække velstand i det nye år.

Frisk basilikum

Japan: Tilbered særlige retter i den traditionelle washoku

Japanerne indleder det nye år ved at tilberede forskellige udsmykkede delikatesser for at byde det kommende års guder velkommen.

I den rituelle ret, washoku, bruger de naturlige og lokale ingredienser som ris, fisk, grøntsager og spiselige vilde planter, som de serverer i særligt service.

Finland: Smeltning af hestesko

Få minutter efter den 1. januar tager de hestesko og sætter dem på bålet i en gryde. Når tinhesteskoen er smeltet, hælder de forsigtigt væsken ned i en spand koldt vand.

Alt efter hvilken form den får, når den køler af, vil den forudsige dit held i det nye år.

Danmark: Hop fra en stol og smadr tallerkenerne

Når det kommer til nytårstraditioner, er danskerne helt fremme i skoene. Ritualet består af at kaste tallerkner på døren til venner og familiers husstande ved midnat.

Hvis det er muligt, kastes hele service-sættet, da antallet af dele er proportionelt med det held, de ønsker at få med sig. Inden da har de hoppet ned fra en stol præcis klokken tolv for at sikre deres eget held.

Rusland: “Fader Frost” uddeler gaver

Natten til den 31. december besøger Fader Frost, Ded Moroz, hjemmene sammen med sit barnebarn Snegurochka, snemorderen. Fra en gammel og lille by i den nordvestlige del af Rusland rejser Fader Frost hurtigt rundt i landet. For at vente på ham forbereder russerne sig med forskellige aktiviteter.

Desuden er de mange forskellige fødevarer vigtige, fordi de repræsenterer overflod. Der er en tro på, at de vil overføre det, de har modtaget, til det følgende år.

Colombia: I Colombia går de ud efter en kuffert for at garantere rejser

I Colombia går de ud efter en kuffert for at planlægge fremtidige rejser i det nye år. Den skal være fuld, som om den virkelige rejse finder sted. På nogle udendørs steder brænder de ved midnat en dukke af, som repræsenterer det gamle år, mens de fester.

De har også nogle skikke fra Europa. F.eks. kan de spise tolv druer som i Spanien og kan nyde masser af linser som i Italien.

Juleøen: Først til at ringe det nye år ind

Nordvest for Australien, i Stillehavet, ligger en øgruppe med ca. 5.000 indbyggere. På denne koralø, der er et reservoir af dyreliv, kommer nytåret tidligere end noget andet sted i verden.

Hvordan fejrer de det? Med fyrværkeri, fester og sammenkomster i landsbyerne.

Nytårstraditioner i Argentina: Afbrænding af det gamle år

Som i mange latinamerikanske byer er afbrænding af det gamle år i Argentina et renselsesritual, som hele samfundet deltager i. Det er en meget symbolsk praksis.

Fyrværkeri er gængse nytårstraditioner

Cape Town, hovedstaden i Sydafrika, fejrer det andet nytår

Cape Town-folket fejrer den 2. januar, Tweede Nuwe Jaar, og kalder det “det andet nytår”. Den dag mindes de den fest, som deres slaveforældre fik lov til at fejre, når deres herrer havde afsluttet deres festligheder.

I Johannesburg, Sydafrikas største by, starter alle med en ren tavle. De smider gamle møbler og genstande ud på gaden for at rense og tiltrække velstand.

Tjek også dette: Hvad er feriehjertesyndrom?

Nytårstraditioner i Indien

Vi har allerede set, at årsskiftet ikke bare er et tidspunkt, hvor kalenderen slutter; det er kulturelt, religiøst og geografisk. I Indien er der f.eks. forskellige nytårstraditioner. I Bengalen falder det den 15. april, den første dag i den bengalske månekalender.

Også i den anden uge af april finder Malabari-nytåret, kendt som vishu, sted i Kerala. De spiser den traditionelle sadya, der serveres på et bananblad. Derudover pynter de elefanter og tænder røgelse i templerne.

Det mest udbredte er dog nytåret Diwali i november. På denne dag fejrer man lysets sejr over mørket med stearinlys og lanterner, der dækker det fascinerende hinduistiske område.

Vintersolhverv markerer forskellen på nytårstraditioner

På den nordlige halvkugle begynder vintersolhverv den 21. december. Jule- og nytårsferien markeres af denne begivenhed, som i forskellige kulturer repræsenterer en tid med fornyelse og genfødsel. Lande og regioner i denne del af verden slutter på samme måde: Fyrværkeri, pyntede træer, farverige gader og gaver.

Andre regioner og kulturer påvirkes af forårsjævndøgn, den 20.-21. marts, og efterårsjævndøgn, den 21.-22. september. Ved årets slutning er alle festlighederne, så forskellige som de er, præget af årstider, der mødes og står i kontrast til hinanden.

Det kan interessere dig ...
5 tips til at bo på et vandrerhjem
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
5 tips til at bo på et vandrerhjem

I denne artikel får du de bedste tips til at bo på et vandrerhjem og gøre din rejse til en uforglemmelig oplevelse. Læs med!
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.