Omslag: Hvad er dette naturlige middel til?

Omslag har været en del af naturmedicinen siden oldtiden. Selv om de i dag ikke er en almindelig behandling, kan de stadig bruges til at behandle visse lidelser.
Omslag: Hvad er dette naturlige middel til?

Sidste ændring: 10 februar, 2022

Et omslag er en behandling i form af en pasta fremstillet af planter og andre stoffer med medicinske egenskaber. Præparatet har normalt en blød, varm og fugtig konsistens. Det påføres på det smertefulde område for at reducere inflammation.

Dette naturmiddel kan anvendes i tilfælde af overfladiske forbrændinger, insektbid, muskelspændinger, overbelastning og andre sundhedsproblemer. Hvordan virker det? Hvad er dets fordele?

I denne artikel vil vi fortælle dig alt om det.

Typer af omslag

Som naturmedicin kan et omslag klassificeres i flere typer i henhold til dets egenskaber og anvendelser. De mest almindelige er følgende:

  • Astringerende midler. Deres formål er at rense og desinficere huden. Desuden får deres egenskaber huden til at trække sig sammen.
  • Varme omslag. I sin traditionelle form er denne type omslag varmt og lindrer lidelser og traumer. En af de mest almindelige anvendelsesformer er også muskelafspænding.
  • Helende. De har antimikrobiel, helbredende og lindrende aktivitet. På grund af dette betragtes de som hjælpemidler i tilfælde af åbne sår. Beviserne er dog utilstrækkelige, og de bør ikke være en førstevalgsbehandling.

De vigtigste anvendelsesmuligheder for omslag

Urter til at lave medicinsk omslag
Et omslag er en pasta, som vi kan få fra planter med medicinske egenskaber.

Som nævnt har omslag flere anvendelsesmuligheder inden for naturmedicin. Det er vigtigt at huske på, at brugen skal være til disse specifikke tilfælde, da det ikke erstatter medicinske behandlinger. På den anden side mangler der undersøgelser, der bekræfter de egenskaber, der tilskrives dem.

Omslag til bylder

En byld er en ophobning af pus, der stammer fra en bakteriel infektion eller tilstedeværelsen af fremmedlegemer. Den forårsager ofte betændelse og smerte. Selv om behandlingen varierer alt efter årsagen, kan milde tilfælde forbedres med et omslag.

Den fugtige varme, der afgives af dette naturmiddel, kan hjælpe med at reducere byldens størrelse ved at lette dens dræning. Epsom-salt, som har antiinflammatoriske og beroligende egenskaber, anbefales i dette tilfælde ifølge en udgivelse fra Cleveland Clinic.

Et omslag mod infektioner

Milde tilfælde af ydre infektioner synes at blive naturligt lindret ved at påføre et omslag med urter, mudder eller ler. Selv om de ikke erstatter medicinsk behandling med antibiotika og desinficerende produkter, er de nyttige i specifikke tilfælde, hvor der ikke er nogen risiko for komplikationer.

En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Antimicrobial Agents viste, at et leromslag kan hjælpe med at bekæmpe visse typer af infektiøse bakterier, når det påføres på sår. Der mangler dog stadig flere beviser for at bekræfte dette.

Mod epidermoide cyster

Epidermoide cyster er små sække, der kan være fyldt med væske, talg og en blanding af andre stoffer. De forekommer næsten overalt på kroppen og varierer i størrelse afhængigt af typen. I mange tilfælde er løsningen et kirurgisk indgreb, der letter dræningen.

Men når de er milde, kan det hjælpe at anvende et varmt omslag. Ved at bruge det flere gange om dagen mindskes hævelse og smerte. Faktisk er det nogle gange nok til at fremme drænage.

En byld kan behandles med et varmt omslag
Vi kan lettere dræne overfladiske cyster, hvis vi anvender omslag.

Omslag mod diabetiske sår

Siden oldtiden har man brugt omslag som middel mod diabetiske sår. Historiske data tyder på, at man i slutningen af det 19. århundrede brugte et omslag af hørfrø til at blødgøre den hårde hud, inden man skar det syge væv op hos disse patienter.

I den forbindelse blev det i en undersøgelse, der blev offentliggjort i Journal of Ethnopharmacology, fastslået, at et omslag af Blechnum Orientale bregne synes at fungere som et hjælpemiddel til sår hos diabetespatienter. Forskerne udførte dog undersøgelserne på dyr. Vi har derfor brug for flere beviser.

Mod gigt

Supplerende behandling af gigt er at anvende urteomslag på smertende led. Indtil videre er der ingen sikre beviser for virkningen. Nogle mener dog, at det er en sikker og lettilgængelig behandling.

Forskning gennem Journal of Advanced Nursing afslører, at anvendelse af et varmt omslag med ingefær bidrager til at mindske smerte og stivhed i tilfælde af slidgigt. De synes endda at medføre forbedringer i det generelle velbefindende.

Dette forstærkes af en anden undersøgelse, der er offentliggjort i Journal of Intercultural Ethnopharmacology, hvori det siges, at ingefær har antiinflammatoriske egenskaber.

Hvad skal jeg huske på om disse omslag?

Afslutningsvis kan anvendelsen af et omslag være nyttigt i specifikke tilfælde af overfladiske sår, bylder, infektioner eller lidelser. Det erstatter dog ikke medicinsk behandling. Derfor er professionel behandling fortsat en prioritet i forbindelse med ethvert sundhedsproblem.

Det kan interessere dig ...
Oplever du, at dine fødder gør meget ondt? Tag et kig på disse 14 mulige årsager
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Oplever du, at dine fødder gør meget ondt? Tag et kig på disse 14 mulige årsager

Hvis du oplever, at dine fødder gør meget ondt, kan der være mange mulige årsager. Find ud af alt om de mulige årsager i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Poultices. Hospital (Lond 1886). 1887;1(20):336.
  • Cleveland Clinic. (July 20, 2018). 7 Things You Probably Didn’t Know About Epsom Salt. Available in https://health.clevelandclinic.org/7-things-you-probably-didnt-know-about-epsom-salt/
  • Caflisch KM, Schmidt-Malan SM, Mandrekar JN, et al. Antibacterial activity of reduced iron clay against pathogenic bacteria associated with wound infections. Int J Antimicrob Agents. 2018;52(5):692‐696. doi:10.1016/j.ijantimicag.2018.07.018
  • Zito PM, Scharf R. Cyst, Epidermoid (Sebaceous Cyst) [Updated 2019 Dec 25]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499974/
  • Yung, Joe & Lai, How & Nalamolu, Koteswara Rao & Ng, Shiow-Fern. (2016). Treatment for diabetic ulcer wounds using a fern tannin optimized hydrogel formulation with antibacterial and antioxidative properties. Journal of Ethnopharmacology. 189. 10.1016/j.jep.2016.05.032.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.