Oprindelse, symptomer og behandling af skyttegravsmund

Skyttegravsmund er en bakteriel sygdom, der manifesterer sig som blandt andet betændelse, blødende tandkød og akut halitosis. Behandlingen af det er dog simpel. 
Oprindelse, symptomer og behandling af skyttegravsmund
Samuel Antonio Sánchez Amador

Skrevet og kontrolleret af biolog Samuel Antonio Sánchez Amador.

Sidste ændring: 29 juni, 2023

Skyttegravsmund, også kendt som akut nekrotiserende ulcerøs gingivitis, er en sjælden sygdom nu til dags. Det karakteristiske kaldenavn stammer fra det faktum, at det plejede at ramme soldater i krig på grund af de usunde tilstande og vaner, de var nødt til at udholde under konflikter.

Det manifesterer sig som en akut og smertefuld infektion, hvor tandkødet bløder på grund af nekrose af papillerne og et overordnet angreb på det orale helbred. Ifølge studier er det som regel sammenkoblet med AIDS disse dage. Det er, fordi erhvervet immundefekt som regel forårsager orale problemer hos 90 procent af patienterne.

Hvad forårsager det?

Skyttegravsmund er en smertefuld form for inflammation i tandkødet, også kendt som gingivitis. De bakterielle arter Bacillus fusiformis og Borrelia Vincentii er forbundet med de læsioner, der forekommer her. De er dog ikke de eneste.

Ifølge videnskabelige studier er der fire zoner i den påvirkede region:

 • Den bakterielle zone er en stor masse af bakterier med særlige morfologier og karakteristika. Disse er ikke nødvendigvis skadelige til at starte med, men deres overdrevent hastige vækst forårsager sygdommen. 
 • En zone rig på neutrofiler, der er den mest talrige leukocyt i blodet og en af de første til at nå den infektiøse koncentration. Disse er en del af pusset og er i dette tilfælde til stede i den bakterielle zone.
 • Den nekrotiske zone er, hvor celledøden opstår. Spirokæter, en type bakterier med en lang spiralform, dominerer her.
 • Spirokætal infiltrering forekommer i det sidste lag, hvor spirokæterne infiltrerer, og der er ikke andre typer af bakterier her.

Ifølge U.S. National Library of Medicin kan de følgende faktorer udløse den bakterielle overvækst, der forårsager skyttegravsmund: Stress, dårlig mundhygiejne, rygning, underernæring og et svagt immunforsvar.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Hvorfor er sensitive tænder modtagelige for smerte?

Tandkød, der bløder
Denne tilstand er en form for alvorlig gingivitis. Det vil sige en infektion af tandkødet med blødning og dyb involvering af de bløde væv i munden.

Hvad er symptomerne på skyttegravsmund?

MSD-manualen påstår, at infektionen som regel begynder pludseligt med smerter og blødende tandkød plus overdreven spyt. Nogle af de mest almindelige kliniske tegn er som følger:

 • Dårlig ånde, der er påfaldende for dens ubehagelige lugt.
 • Kraterlignende sår mellem tænderne.
 • Feber.
 • En ubehagelig smag i munden, der opfattes af patienten selv (nogle beskriver det som en metallisk smag).
 • Grålig film over tandkødet, der fremkommer rødt og blodigt.

Patienten vil have problemer med at udføre almindelige aktiviteter såsom at tale, spise og synke på grund af disse symptomer. Lymfeknuderne i halsen hæver også op som et respons på infektionen (lymfadenopati).

Mulige komplikationer

Grundet problemerne med at spise og leve normalt er andre almindelige komplikationer vægttab, dehydrering og tab af tænderDet er muligt, at bakterierne kan infiltrere blodet, hvis en person med denne tilstand ignorerer de kliniske tegn, hvilket kan føre til bakteriæmi.

Spredningen af infektionen kan være ødelæggende, da det påvirker adskillige organer. Ydermere er der septisk chok. Det forekommer, når kroppen overreagerer, og blodtrykket falder.

Diagnose

Som indikeret af den videnskabelige portal Drugs er lægelig undersøgelse det første skridt til at opdage skyttegravsmund. Lægen vil undersøge for sår, gråligt plak omkring tænderne og ødelæggelse af tandkødsvævet. Diagnosen er som regel hurtig.

En læge vil bede om blodprøver og røntgenbilleder. Det sidstnævnte er for at vurdere mængden af skade, som infektionen har forårsaget, såvel som omfanget af de tilstedeværelse læsioner. Tilgangen herefter vil afhænge af alvoren af det kliniske billede. 

Hvornår skal man søge lægehjælp?

Enhver form for inflammation i tandkødet kræver lægeintervention, og det er ikke dem alle, der skyldes infektioner. Man er dog nødt til at udelukke denne sygdom i god tid.

En infektion i munden kan forværres markant, hvis det ikke håndteres i tide, fordi bakterierne kan trænge ind i blodstrømmen.

Tilgængelige behandlinger af skyttegravsmund

Ifølge sundhedsportalen, Siegfried Rhein, er målet med behandlingen at kurere infektionen og lindre det symptomatologiske ubehag. Folk kan gøre dette gennem brugen af antibiotika, men de primære søjler i behandlingen af skyttegravsmund er: 

 • Professionel rensning, langsomt og grundigt over adskillige sammenhængende dage. Denne sygdom responderer godt på dybdegående tandhygiejne.
 • Patienterne skal lave periodiske rensninger med saltvand eller brintoverilte-opløsning derhjemme.
 • Læger råder som regel patienter til ikke at børste deres tænder på grund af skrøbeligheden af det orale apparat, som er forårsaget af sygdommen. Efter rensning og rengøring er patienterne nødt til at børste dem resten af deres liv for at forebygge tilbagevenden af sygdommen. 
Mand, der børster tænder
Tandbørstning forebygger orale sygdomme, og det er et billigt og simpelt redskab til at forhindre infektioner i tænder og tandkød. 

Forebyggelse

Denne er simpel og baseret på god ernæring, passende mundhygiejne og regelmæssige besøg til tandlægen for at få tænderne tjekket. Professionelle anbefaler også, at patienter holder sig aktive og stopper med at ryge.

Foruden alt dette har skyttegravsmund en vigtig psykisk komponent, da det i mange tilfælde er relateret til stress. Af den årsag er patienter nogle gange nødt til at søge hjælp ud over det farmakologiske felt for at håndtere patologier såsom denne.

Skyttegravsmund er næsten forsvundet

Denne sygdom er ikke så almindlig, som den har været, da personlige hygiejnestandarder bliver ved med at blive bedre. Du er nødt til at børste dine tænder hver dag og besøge din tandlæge periodisk. Det er vigtigt, så lægen kan vurdere mulige fejljusteringer for at forebygge det.

Det kan interessere dig ...
Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Anvendelse af hyaluronsyre af tandlæger

Højmolekylær hyaluronsyre bliver brugt i produkter, som minder om de naturlige kemikalier i vævet i tandkød. Læs mere om det her.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.