Oral rehabilitering på implantater: Hvad består denne behandling af?

Når der mangler tænder i munden, er oral rehabilitering på implantater en af de mest fordelagtige løsninger. Vi fortæller dig om behandlingen.
Oral rehabilitering på implantater: Hvad består denne behandling af?
Vanesa Evangelina Buffa

Skrevet og kontrolleret af tandlæge Vanesa Evangelina Buffa.

Sidste ændring: 17 november, 2023

Oral rehabilitering på implantater er i øjeblikket den mest anvendte behandling til at erstatte manglende tænder. Den gør det muligt at genoprette smilets funktioner og æstetik på en stabil måde.

Der er især to grundlæggende trin, der er nødvendige. For det første placeres implantaterne i knoglen, og man afventer deres heling. Når de så er fastgjort til knoglevævet, placeres proteserne over dem.

Der findes naturligvis flere proteser, som fastgøres til implantaterne for at fuldende rehabiliteringen. I denne artikel vil vi fortælle dig mere om dette indgreb og alle dets konsekvenser. Læs videre for at få mere at vide!

Hvad er oral rehabilitering på implantater?

Oral rehabilitering på implantater er en tandbehandling, der bruges til at erstatte manglende tænder. Den er baseret på at anbringe metalbefæstelser i kæberne, så der kan sættes proteser med kunstige tænder på dem for at erstatte de manglende tænder.

Under operationen anbringes implantatet inde i kæbernes knoglevæv. Disse tilhæftede dele er fremstillet af titanium, et biokompatibelt materiale, der gør det muligt for metallet at binde sig til knoglen.

Denne proces med kombinationen mellem titanium og knoglevæv kaldes “osseointegration“. Det er denne særlige heling, der er ansvarlig for stabiliteten og holdbarheden af denne behandling, da skruerne forbliver fastgjort til knoglen og kan holde protesen uden at komme ud eller bevæge sig.

Når osseointegrationsprocessen er afsluttet – mellem 3 og 6 måneder – kan tandlægen sætte protesen på skruen. Afhængigt af antallet af manglende tænder og de særlige behov i det pågældende tilfælde kan han/hun vælge forskellige alternativer, som du vil se nedenstående.

Proteser på implantater giver personen evnen til at bide, tale og smile som før.

Derfor er de en af de mest valgte muligheder for oral rehabilitering i dag.

De har den særlige egenskab, at de opnår en fremragende æstetik og giver smilet et naturligt udseende, der ligner selve det oprindelige gebis. Desuden er det en stabil og langvarig mulighed.

Tandlæger med patient

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: Hvad betyder det at drømme om tænder, der falder ud?

Fordelene ved oral rehabilitering på implantater

Vi har allerede nævnt flere af fordelene ved oral rehabilitering på implantater. Nedenstående vil vi se nærmere på de vigtigste fordele:

 • Stabilitet: Tandproteser på implantater har normalt ingen eller lav mobilitet. Personen kan spise og tale, uden at protesen løsner sig, bevæger sig eller falder ud.
 • Naturlighed: Dette er den rehabiliteringsmetode, der opnår størst lighed med den naturlige tandstruktur. Den genopretter ikke kun tandkronen, men har også en rod, da den har en komponent inde i knoglen.
 • Genoprettelse af funktioner: Patienten genvinder evnen til at tygge, tale, spise og smile normalt.
 • Komfort: Den gode pasform og den reducerede friktion af protesen mod slimhinderne skaber en bedre oplevelse for patienten, som vænner sig til protesens tilstedeværelse og udøver mundfunktionerne på en naturlig måde.
 • Bevaring af knoglen: Implantaternes tilstedeværelse inde i knoglevævet og modtagelsen af de stimuli, der genereres af protesen, bidrager til at bevare knogletykkelsen og forhindre dens resorption.

Vigtigheden af tandrehabilitering

Når en eller flere tænder er gået tabt, er det ikke kun smilets æstetik, der ændres. Mundens funktioner ændres også, og der opstår skader på den orale balance. Hvis man ikke finder et alternativ til at rehabilitere mundhulen og erstatte de manglende tænder, fører det til problemer med at tale, tygge og spise.

Desuden medfører manglen på tænder overbelastning og overdreven slitage af de elementer, der forbliver i munden. Dette kan bl.a. føre til mobilitet af de andre tandelementer, der forsøger at dække det rum, som den manglende tand har efterladt.

Biddet kan således blive ændret, og der kan opstå okklusionsproblemer. Til gengæld medfører fraværet af tandrødder inde i knoglen tab af knoglevæv. Da de ikke modtager nogen stimulans eller tyggekræfter, resorberes dette område af kæberne derfor.

Tænderne støtter de bløde strukturer i munden og ansigtet. Uden tænderne mister læberne og kinderne denne støtte og har en tendens til at hænge. Ansigtet får således et rynket og ældet udseende.

Disse problemer kan undgås, hvis man søger et alternativ til at erstatte de manglende tænder. Oral rehabilitering på implantater er den mulighed, der giver de største fordele, når det drejer sig om at forebygge konsekvenserne af manglende tænder.

Typer af oral rehabilitering på implantater

Som nævnt er der flere muligheder for at erstatte manglende tænder, når det drejer sig om oral rehabilitering på implantater. Afhængigt af antallet af manglende tænder og patientens behov og interesser kan der anvendes forskellige typer af proteser. Lad os tage et kig på dem.

Enkelt fast rehabilitering på implantater

Denne anvendes, når der kun mangler én tand. Som navnet antyder, er den krone, der erstatter tanden, permanent fastgjort til implantatet – det vil sige, at patienten ikke kan fjerne den.

Delvis eller fuldstændig fastgjort rehabilitering på implantater

Dette er en protese, der erstatter alle de dele, der mangler i munden. Men i modsætning til de klassiske proteser består disse kun af tanddelen, uden den lyserøde del, der efterligner tandkødet.

Den er fastgjort til flere implantater – fra 4 til 8 afhængigt af tilfældet – og strategisk placeret forskellige steder i kæbeknoglen.

Overproteser til rehabilitering på implantater

Denne består af en solid struktur – svarende til konventionelle proteser – som er placeret over implantaterne, men med den særlige egenskab, at patienten kan fjerne den for at rengøre den. Når den er sat på plads, forbliver den fastgjort til implantaterne uden at bevæge sig eller løsne sig.

Hybridrehabilitering på implantater

Dette er en type proteser, der består af protesedelen og det lyserøde tandkød. Den bruges som støtte for den forankring, som implantaterne giver, og også støtte på gummslimhinden.

Den er skruet fast til implantaterne og kan kun fjernes af tandlægen. Det er nyttigt for patienter med meget knogletab.

Model af oral rehabilitering på implantater

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Reducer tandplak med naturlige midler

Pleje og forholdsregler, som du skal være opmærksom på

Oral rehabilitering på implantater er en af de mest stabile og holdbare løsninger til at genoprette de orale funktioner efter tandtab. Gennemførelsen heraf hjælper med at vende tilbage til at tygge, spise, tale og smile med selvtillid.

Men for at behandlingen kan lykkes, er det nødvendigt med en vis vedligeholdelse og pleje. I denne henseende er god mundhygiejne af største betydning. Derfor bør følgende anvendes:

 • Børst dine tænder, dit tandkød og din tunge regelmæssigt.
 • Brug tandtråd.
 • Brug fluorholdig tandpasta.
 • Supplér din tandhygiejne med mundskyl.

Alt det ovenstående forhindrer ophobning af bakterier og affald og reducerer i øvrigt risikoen for komplikationer. Alligevel er det tilrådeligt at gå til en tandlæge med jævne mellemrum for at kontrollere, at alt går godt, og for at opdage eventuelle lidelser i tide.

Med simpel, daglig pleje kan oral rehabilitering på implantater holde hele livet. At grine, spise og tale vil ikke længere være et problem på grund af manglende tænder.

Det kan interessere dig ...
Hvad er en intraoral scanner, og hvad er fordelene ved den?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er en intraoral scanner, og hvad er fordelene ved den?

Brugen af en intraoral scanner bliver mere og mere populær i tandlægepraksis. Vi fortæller dig om fordelene ved den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Pacheco Merchán, G. A. (2019). Osteointegración.
 • Díaz Reyes, K. Y. (2017). Prótesis híbridas sobre implantes dentales, indicaciones, protocolo de manejo clínico y laboratorio.
 • Morgan, Y. G., Piñeiro, Y. F., & Reymon, A. E. C. (2022). Prótesis sobre implantes: la nueva sonrisa del adulto mayor. Medimay29(1), 104-118.
 • Berro, M., Samprón, M. L., & Tomaghelli, E. R. (2020). Rehabilitación sobre implantes: Sobredentadura. In IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020).
 • Fernández, C. A., Soria, G. A. L., & Villarb, F. A. (2020). Prótesis sobre implantes.¿ Atornillada o cementada?. Rev. Asoc. Odontol. Argent, 29-39.
 • Infante Rodríguez, L. (2021). Diseño de sobredentaduras implanto-retenidas de maxilar superior. Repercusiones, ventajas e inconvenientes de la presencia o no de recubrimiento palatino. Revisión bibliográfica.
 • Lemus Cruz, L. M., Justo Díaz, M., Almagro Urrutia, Z., Sáez Carriera, R., & Triana, K. (2009). Rehabilitación sobre implantes oseointegrados. Revista Cubana de Estomatología46(1), 0-0.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.