Hvad betyder det at drømme om tænder, der falder ud?

Spekulerer du på, hvad det betyder at drømme om tænder, der falder ud? Læs med og find alle de forklaringer, som eksperterne tilbyder.
Hvad betyder det at drømme om tænder, der falder ud?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Sidste ændring: 26 september, 2023

At drømme om tænder, der falder ud, går i stykker eller rådner, er blandt de mest almindelige drømme. Ifølge nogle undersøgelser har op til 39 % af alle mennesker haft denne drøm på et tidspunkt. Faktisk er det så almindeligt, at der i den anerkendte Disney-film Inderst Inde er en scene, hvor hovedpersonen Riley har en sådan oplevelse!

I børnefilmen optræder tænder, der falder ud, i en sammenhæng med nød eller forlegenhed, men sandheden er, at der er flere fortolkninger af at drømme om tab af tænder. Hvis dette emne for nylig har været en del af dine natlige oplevelser, samler vi her alle forklaringer på, hvad det kan betyde at drømme om tænder, der falder ud.

Drømme om tænder, der falder ud: Mulige forklaringer

For at beskrive alle mulighederne vil vi begynde med at forklare den objektive årsag til at drømme om tænder, der falder ud. Ifølge forskning offentliggjort i Frontiers in psychology i 2018, er den mest rimelige forklaring på at drømme om tænder, der falder ud, relateret til tandirritation.

I undersøgelsen konkluderede eksperterne, at en høj procentdel af deltagerne rapporterede om tandirritation efter at være vågnet op – det vil sige, at der var kæbespændinger og bruxisme.

Forfatterne konkluderer, at sindet kan overføre somatosensoriske stimuli fra virkeligheden og inkorporere dem i drømme for at give et advarselssignal.

Med andre ord har de fleste mennesker drømme om tab af tænder eller knækkede eller rådne tænder, fordi der er en ekstern eller reel fornemmelse, der skaber denne stimulus. Det er vigtigt at bemærke, at eksperterne under forskningen ikke fandt nogen sammenhænge for symbolske forklaringer.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvad er drømme, og hvorfor opstår de?

Andre fortolkninger af at drømme om tænder, der falder ud

Ovenstående forklaring forbliver på det objektive niveau. Den er perfekt til dem, der ikke tror på drømmetolkninger. Selv om der selvfølgelig ud fra dette perspektiv er meget at pege på i denne henseende. Lad os tage et kig på den analyse, der kan foretages om at drømme om dine tænder, der falder ud.

Aldring

Hypotesen om, at tænder, der falder ud i drømme, er relateret til en frygt for at blive ældre, er forfægtet af nogle forskere. Et af de mange kendetegn, der er forbundet med alderdom, er nemlig et forringet tandsæt.

Derfor er drømme om tænder, der falder ud, blot en af de mange manifestationer af frygt for at blive ældre. Du har måske nået en alder, som du mener markerer afslutningen på din ungdom, eller du har måske for nylig haft en betydningsfuld oplevelse med en ældre person. Under alle omstændigheder er dette en mulig fortolkning.

Smilende mand ved tandlæge

Angst og stress

Hvis ovenstående forklaring ikke tilfredsstiller dig, kan angst- og stresshypotesen måske hjælpe dig. Tænk et øjeblik på, at nogle tandlidelser, som f.eks. bruxisme, har en del af deres oprindelse i disse to tilstande. Så både stress og angst kan også manifestere sig i dine drømmeoplevelser.

Hvis du løbende drømmer om, at dine tænder falder ud, knækker eller rådner, kan det være en måde for dit sind at gøre dig opmærksom på, at du er stresset. Nogle gange har du måske så ofte med disse tilstande at gøre, at du ikke engang er klar over det. Det betaler sig at være opmærksom, da deres negative virkninger er velkatalogiserede.

Forringet helbred

Et af symptomerne på et godt helbred er sunde tænder. Jo hvidere, mere skinnende og mere justerede tænderne er, jo sundere er personen. Dette er naturligvis noget, vi forestiller os i det kollektive ubevidste.

Det er således ikke urimeligt at tro, at det at drømme om tænder, der falder ud, er en måde, hvorpå du kan gøre dig selv opmærksom på din sundhedstilstand. Hvis du for nylig er blevet diagnosticeret med en tilstand, oplever visse lidelser eller har nogle følelsesmæssige bekymringer, kan disse drømme henvise til det.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Drømme om labyrinter: Hvad betyder det?

Nylige traumatiske oplevelser

Traumatiske oplevelser behøver ikke nødvendigvis at være relateret til dit helbred. Enhver form for traume kan udmønte sig i drømme om tænder, der falder ud, lige fra en bilulykke til et overfald med en pistol til at have mistet en person, du holder af.

Samtidig kan enhver bekymring, der oversvømmer dit sind, føre til denne type drøm. Økonomiske problemer eller problemer i dit forhold, samt negative forventninger til fremtiden. Det er af denne grund, at drømmen om, at dine tænder falder ud, er en af de mest almindelige typer af drømme rundt om i verden.

Mand med trætte øjne sidder ved computeren

Det er ikke alvorligt at drømme om tænder, der falder ud

Den objektive forklaring, som vi har påpeget i begyndelsen, og disse fire andre fortolkninger er de mest almindelige, der anvendes, når man vurderer denne drøm. Der er naturligvis mange flere. Nogle, som vi ikke kan undlade at nævne, er følgende:

 • Tab af en tand eller ny tandvækst (mere almindeligt hos unge mennesker).
 • Jalousi.
 • Perioder med depression.
 • Tider med forandringer (et nyt job, en flytning).
 • Utilfredshed med livet eller arbejdet (der findes undersøgelser, som beviser dette).
 • Seksuel impotens.
 • Lavt selvværd med hensyn til kropsbillede.

Bortset fra alt andet, og som Sleep Foundation påpeger, er det meget sandsynligt, at der ikke ligger noget alvorligt bag at drømme om, at dine tænder falder ud. Der er ingen beviser for, at drømme forudsiger negative begivenheder i livet.

Hvis det giver dig mere tryghed, kan du dog foretage en objektiv vurdering af dit nuværende liv. Dermed kan du forsøge at finde en sammenhæng med det, vi har præsenteret. Du kan også søge professionel hjælp, især hos en psykolog, for at overveje terapi, hvis drømmene er tilbagevendende.

Det kan interessere dig ...
Hvorfor drømmer vi om at falde?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvorfor drømmer vi om at falde?

Det er forholdsvis almindeligt, at drømme at man falder. Det siges, at mindst 95% har haft den drøm mindst en gang, men hvorfor får vi disse drømme...


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Coolidge, F. L., & Bracken, D. D. The loss of teeth in dreams: an empirical investigation. Psychological reports. 1984; 54(3): 931-935.
 • Rozen, N., & Soffer-Dudek, N. Dreams of teeth falling out: an empirical investigation of physiological and psychological correlates. Frontiers in psychology. 2018; 9: 1812.
 • Schneck, J. M. Dreams of loss of teeth symbolizing aging and disintegration. Journal of the American Academy of Psychoanalysis. 1979; 7(3): 447-451.
 • Yu, C. K. C. Classification of typical dream themes and implications for dream interpretation. Neuropsychoanalysis. 2016; 18(2): 133-146

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.