5 fødevarer, der bekæmper og fjerner mættet fedt

De mættede fedtstoffer, der findes i mange af de fødevarer, vi spiser kan udgøre betydelige sundhedsrisici. Tilføj nogle af disse sunde og lækre fødevarer til din kost for at hjælpe din krop med at bekæmpe og fjerne mættet fedt.
5 fødevarer, der bekæmper og fjerner mættet fedt
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Mættet fedt udgør en betydelig sundhedsrisiko, fordi det fremskynder ophobning af kolesterol i arterierne, der kan hærde eller blokere dem.

Det store problem med vores livsstil i dag er, at vores kost har en tendens til at være meget rig på fødevarer, der består af mættede eller “trans” fedtstoffer.

Mejeriprodukter, kød, sukker, og de fleste “hurtige” fødevarer er ligesom damoklessværd.

Mættet fedt

Disse kan tage år af dit liv og bringe dig tættere på risikoen for et hjerteanfald eller et slagtilfælde uden at du selv ved det.

Men vi er nødt til at klarlægge, at det ikke blot et spørgsmål om at fjerne disse fødevarer helt fra din kost, eller stoppe med at forbruge nogen former for fedtstoffer.

Nøglen her ligger i balance og have en varieret, høj kvalitets kost, hvor du respekterer de mængder, du spiser, og (måske langsomt glemmer) mad pyramiden du blev lært i skolen.

Faktisk går vi ofte til fødevarer, der er højt indhold af mættet fedt, fordi de tilfredsstiller os. De lindrer angst, de smager godt, og de er generelt nemme at tilberede.

God mad, på den anden side, kræver tid, engagement og træning.

Her er fem fødevarer, der kan hjælpe dig med at fjerne eller i det mindste reducere mængden af ​​mættet fedt, der har bygget sig op i din krop.

1. Vandmelon

Mættet fedt kommer mest fra fedtsyrer, der findes i stegte fødevarer, kommercielt bagværk, forarbejdede fødevarer og margarine.

Du er nødt til at forbruge disse i moderation og se efter sundere alternativer, som vil gøre, at du føler dig bedre tilpas. Du vil også komme til at elske disse lækre, sunde valgmuligheder.

En idé, som du helt sikkert vil elske er vandmelon. Når sommeren kommer, er det en god idé at drage fuld fordel af den og spise vandmelon i salater, juice og for sig selv. Her er et par grunde til, at den er så god:

 • Vandmelon består af 90% vand, som ikke kun tilfredsstiller dig men også garanterer, at mættet fedt vil blive gradvist elimineret.
 • Et andet interessant faktum er, at en kop vandmelon (200 g) giver næsten 30% af den C-vitamin, du har brug for om dagen.
 • Du vil måske også blive overrasket over at finde ud af, at der er meget mere til denne frugt end bare vand: en almindelig portion giver dig jern, kalium og vitamin B-6.
 • Vandmeloner indeholder også lycopen, en antioxidant, der forbedrer vægttab, herunder fjernelse af mættede fedtstoffer.

2. Mandler

Mandler og ris

Mange af jer vil blive overrasket over dette. Hjælper mandler virkelig i kampen mod mættet fedt og fremmer vægttab?

En undersøgelse offentliggjort i International Journal of Obesity afslørede, at når mandler tilsættes til en varieret og afbalanceret kost, så forbedrer de din evne til at eliminere mættet fedt. Her er hvorfor:

 • Mandler indeholder en bestemt egenskab, der begrænser din krops evne til at absorbere fedt.
 • Hvis du føjer dem til din kost på en korrekt måde, vil du drage fordel af dette. Du kan nyde otte til ti mandler til morgenmad sammen med toast og en banan, for eksempel.

3. Agurker

Agurk med citron og æblejuice, en agurkesalat, agurk mynte suppe…

Mulighederne er uendelige, og ligeledes er fordelene. Din trivsel og sundhed vil forbedres, og du vil få mindre mættet fedt i din kost. Her er det, der er så fantastisk ved agurker:

 • Agurker indeholder vitamin A, C og K, samt mineraler, såsom magnesium, calcium, mangan, phosphor, kobber, jern og zink.
 • De er rige på vand og fiber og har et meget lavt fedtindhold.
 • Agurker hjælper med at holde dig hydreret og giver dig også mulighed for at rense din krop for toksiner takket være deres vanddrivende effekt.

Føj dem til din daglige kost. Du vil opdage resultaterne hurtigt.

4. Grønne æbler

Groenne aebler

Hvad med et grønt æble, som den første ting om morgenen? Det er den perfekte blanding af sød og sur smag. Her er, hvad der er så fantastisk ved dem:

 • Grønne æbler er en af de bedste kilder til flavonoider, der sammen med epicatechin hjælper med at passe på din figur.
 • Det gør dette ved at håndtere de mere resistente lipider, der bliver gemt i maveregionen.
 • Til gengæld fremmer disse din cirkulation for at fjerne dårligt kolesterol, der er skabt fra mættet fedt.
 • Med blot 80 kalorier per portion, har du en mættende frugt ved hånden, som også vil hjælpe dig med at stabilisere blodsukkeret.

5. Avocadoer

Avocado skaaret i skiver

Avocadoer er ligeså fantastiske, som de er fascinerende. Hvordan kan det høje kalorieindhold i denne frugt fremme vægttab?

Der er fødevarer, der har mere tilfredsstillende virkninger end deres eget kalorie tal. Faktisk, hvis du spiser en halv avocado om dagen, vil du opdage nogle spektakulære bivirkninger.

Det umættede fedt, der findes i avocado nedsætter din sult samtidig med det yder omsorg for dit hjerte og din lever.

Måden du spiser dem på er også vigtig. Vi anbefaler at ledsage dem med intet mindre end nogle brune ris og laks, valnødder, og lidt hvid peber.

Det er lækkert og sundt!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Harbour R, Miller J. A new system for grading recommendations in evidence based guidelines. BMJ 2001; 323: 334-336.
 • . FAO. Fats and fatty acids in human nutrition Report of an expert consultation. FAO ISSN 1014-2916 FAO ISBN 978-92-5- 3067336I. 2010: 1-166.
 • Sánchez Pozo A, Gil Hernández A. Metabolismo lipídico tisular. En: Tratado de Nutrición. Bases Fisiológicas Y Bioquímicas de La Nutrición. 2nd ed. Madrid: Médica Panamericana; 2010:277-301.
 • Ethinger S. Macronutrients: carbohydrates, proteins and lipids. In: Mahan LK S-SS, ed. Krause’s Food Nutrition and Diet Therapy. USA, Saund.; 2000:37-74.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.