Paracetamols indvirkning på personligheden

Forskere kender til den hepatotoksiske virkning af paracetamol, men der var ingen optegnelser om personlighedsændringer. En Ohio-universitetsundersøgelse omhandlede dette. Her viser vi paracetamols indvirkning på personligheden.
Paracetamols indvirkning på personligheden
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Der er en undersøgelse, der bekræfter paracetamols indvirkning på personligheden hos den patient, der tager det. Det forklarer uventede effekter, som vi ikke kendte indtil for nylig. Det kan især medføre et fald i empati.

Dette lægemiddel, som også kaldes acetaminophen, er et almindeligt smertestillende og antipyretisk lægemiddel. Derfor bruger mange mennesker det til at behandle smerter og feber.

Som med andre lægemidler kan det medføre nogle bivirkninger. Du kan dog forvente dem, når du starter behandlingen. Indtil nu kendte forskere kun til leverbivirkninger, når det indtages i høje doser.

Undersøgelser, der bekræfter ​​paracetamols indvirkning på personligheden

Indtil videre er acetaminophen nyttigt til både fysisk og psykisk smertelindring. Forskning fra Ohio State University går et skridt videre.

På dette universitet har de undersøgt dette lægemiddel. Gennem hele deres arbejde opdagede de en ny bivirkning. Faktisk fandt disse forskere, at paracetamol kan reducere positive følelser.

Kvinde med pille og vand i hænderne

To undersøgelser blev gennemført med studerende fra det samme universitet.

Første undersøgelse om paracetamols indvirkning på personligheden

Den første undersøgelse havde 82 deltagere. Halvdelen af ​​dem tog 1 gram af stoffet. Den anden halvdel tog et placebo. Derefter ventede de cirka 1 time, indtil forskerne viste dem fotos for at fremkalde følelser. Der var tre typer fotos:

  • Meget ubehagelige: For eksempel viste de underernærede børn.
  • Neutrale fotos: Disse fotos havde ikke en klar følelse.
  • Meget behagelige fotos.

Efter at have set på hvert billede skulle de bedømme dem på en synes godt om/synes dårligt om skala fra -5 til 5. Derefter skulle de vurdere den følelsesmæssige reaktion, de havde, på en skala fra 0 til 10. Resultatet var, at dem, der tog stoffet bedømte billederne som mindre ekstreme end dem, der tog placebo. Derudover skete det samme med følelser.

Læs også: Har du en empatisk partner? 5 nøgler til svaret

Anden undersøgelse

Efter disse resultater foretog forskerne en anden undersøgelse, hvor de viste 85 personer de samme fotos. Derefter måtte de træffe de samme vurderinger om følelsesmæssige reaktioner som i den forrige undersøgelse. De tilføjede dog endnu en ting for at sikre sig, at det kun påvirker følelser, ikke vurderinger generelt.

Derudover skulle de vurdere, hvor meget blåt de så på hvert foto. Igen havde folk, der tog paracetamol, forskellige evalueringer og følelsesmæssige reaktioner sammenlignet med placebo-gruppen. Ved både negative og positive fotografier var der en stor forskel.

Vurderinger om indholdet af blåt var imidlertid ens, uanset om deltagerne tog stoffet eller ej. Derfor antyder resultaterne, at paracetamol påvirker følelser og ikke dømmekraft.

Læs også: Tre naturlige smertestillende midler til at lindre migræne

Der er en undersøgelse, der bekræfter ​​paracetamols indvirkning på personligheden hos den patient der tager det

Opsummering af paracetamols indvirkning på personligheden

Lige nu ved forskere ikke, om andre smertestillende midler såsom ibuprofen har den samme effekt. Der er dog planer om at studere dette.

I modsætning til mange andre smertestillende midler er dette lægemiddel ikke et ikke-steroide antiinflammatoriske lægemiddel (NSAID). Det betyder, at det ikke virker mod betændelse. Vi ved dog stadig ikke, om dette har at gøre med paracetamols indvirkning på personligheden.

I denne undersøgelse fandt man ud af, at nogle mennesker reagerer forskelligt på positive og negative livshændelser. Dette viser ​​paracetamols indvirkning på personligheden. Under alle omstændigheder skal ny forskning bekræfte eller udelukke dette.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.