Har du en empatisk partner? 5 nøgler til svaret

Hvis din partner er empatisk nok, kan du være dig selv til enhver tid, uden at være bange for deres mulige bebrejdelser, hvis du viser hvad du føler.
Har du en empatisk partner? 5 nøgler til svaret

Sidste ændring: 28 april, 2019

Hvis din partner er empatisk nok, kan du være dig selv til enhver tid, uden at være bange for deres mulige bebrejdelser, hvis du viser hvad du føler. Men har du en empatisk partner?

Uden tilstrækkelig empati er der ingen følelsesmæssig kontakt. Der er ingen genkendelse, og ingen ægte gensidighed i parforholdet.

De fleste af os bruger dagligt en del ord som er hentet fra psykologien. Det er derfor usædvanligt, hvis nogen ikke ved hvad empati er, eller aldrig har hørt om dette grundlæggende ord, i forbindelse med forhold. Men hvad hvis vi nu hævder, at mange har en sløret eller direkte forkert forståelse af dette begreb?

For det første, at føle empati for nogen betyder ikke bare “at sætte sig selv i andres sted.” Det er meget mere komplekst og intimt. Det kræver handling og adfærd, ikke bare at mærke eller opfatte følelsen.

I et forhold er det trods alt ikke nok bare at vide, at din partner har det dårligt. Empati indebærer også, at man ved hvordan man skal reagere effektivt, nyttigt og i overensstemmelse med et bestemt behov.

Så i dag vil vi på vores blog give dig 5 basale nøgler til at finde ud af hvor meget empati der er i dit forhold. Dette vil vise, om det virkelig er godt nok til at styrke jeres samhørighed, din tillid, og jeres reaktioner på hinandens behov.

5 nøgler til at afgøre om du har en empatisk partner

1. Der findes tre slags empati: Bruger du dem alle?

Brug alle 3 slags empati

Lad os bevæge os fra generelle ord til konkrete begreber. For at forstå empati holistisk, er vi nødt til at vide hvad hovedbestanddelene er, og hvilke dynamikker der karakteriserer dem.

Derfor er det nyttigt at forstå de tre slags empatier, som du bør anvende hver dag med din partner.

  • Emotionel empati: “Jeg føler hvad du føler.” Dette vil sige at opfange den anden persons lidelser, bemærke deres glæde, forstå deres bekymringer, sætte dig i deres sted, og vide hvad der gør dem ondt.
  • Kognitiv empati: “Jeg forstår hvad du gennemlever.” Dette handler om ikke bare at føle, men også udvise ægte forståelse for det andet menneske. At forstå hvad noget har sat i gang, og hvorfor det har haft denne virkning.
  • Medfølende empati: “Jeg ved du lider. Jeg ved hvorfor du lider, og jeg vil gerne hjælpe dig; Jeg vil have at du har det godt.” I dette tilfælde er der et ægte ønske om, at partneren har det godt, er afslappet og tilfreds.

Læs også: En af de mest modige ting du kan gøre er at give slip

2. Jeg føler hvad du føler, men jeg dømmer dig ikke

Lad os bruge et eksempel, for bedre at forstå dette princip:

Helena er kommet meget sent hjem fra arbejde. Hun har haft en dårlig dag og føler sig udmattet og gråden nær. Da Carl, hendes partner, ser udtrykket i hendes ansigt, ved han at det ikke står godt til. Han føler hendes angst, hendes mismod….

Men han forfalder til fordømmelse: “Problemet er, at du tager tingene alt for alvorligt…Alle udnytter dig. Du kan ikke finde ud af at slå i bordet”.

I dette tilfælde har vi en partner som bruger emotionel empati, men ikke kan opbyde den gavnlige og effektive medfølende empati, som kan berolige og hjælpe den anden person.

3. Jeg sætter mig selv i dit sted, men er stadig mig selv

en empatisk partner skal huske at være sig selv

Som vi skrev øverst i denne artikel, så er det ikke nok at sætte dig selv i en andens sted.

Vi er nødt til at indgå i en proces af forudsigelse og følsomhed, men uden at holde op med at være os selv, og uden at miste vores personlige perspektiv. For eksempel, hvis jeg ser at min partner lider, og ikke opretholder min egen styrke og indre balance, så er det mest sandsynligt at jeg blot forstærker smerten, og slet ikke hjælper.

Ægte empati som er gavnlig, er i stand til at gå ind i den andens hjerte, mens vi holder vores eget hjerte helt.

4. En empatisk partner forstår også andres fejltagelser

Et lykkeligt, stabilt par som er i stand til at udvikle sig i et fælles projekt, er også i stand til at forstå og føle empati med den andens fejltagelser.

  • Jeg forstår, at du mislykkedes i det projekt du havde i tankerne. Jeg ved hvor hårdt du prøvede, og jeg forstår hvordan du har det. Du tog fejl da du stolede på de mennesker, og jeg ville måske selv have begået den samme fejl.

Denne type empati er i stand til at forstå, at mennesker ikke er perfekte, og at parforhold ikke altid er nemme. Det er den mest gavnlige type, og den der hjælper mest når det drejer sig om at investere i to menneskers livsprojekt.

Læs også: De 5 nøgler til respekt i et forhold

5. En empatisk partner  er modtagelig over for alle dine følelser

Vær ikke bange for at vise følelser for en empatisk partner

Nogle mennesker tør ikke græde foran deres empatiske partner. De viser ikke deres frygt, fordi de ikke vil gøre dem bekymrede. Der er bestemte ting de ikke fortæller, af frygt for hvordan den anden reagerer, eller hvordan det bliver modtaget…

Lad det være helt klart: Så længe der er frygt i parforholdet, er jeres forbindelse hverken ægte, tilfredsstillende eller sund. Et menneske bør have komplet og fuldstændig tillid, så det kan vise partneren alt hvad det føler, til enhver tid.

Et parforhold er en sammenslutning af to livsledsagere som sammen kan klare alt; både de gode og de dårlige tider. Altså er en empatisk partner en, som vi altid kan være os selv sammen med, uden at være bange for at dele nogen tanker eller følelser.

Tænk over, om der er noget aspekt i dit forhold der trænger til at blive forbedret eller styrket. Har du en empatisk partner?

 

Øverste billede venligst fra WikiHow.com

 


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.