Paraphimosis: Hvad er det og hvordan behandles det?

Paraphimosis er en medicinsk tilstand, hvor forhuden af penis er fanget bag glans og kan ikke vende tilbage til sin oprindelig position, hvilket fører til mangel på blodgennemstrømning.
Paraphimosis: Hvad er det og hvordan behandles det?

Sidste ændring: 24 juli, 2019

Paraphimosis er en tilstand, hvor forhuden af penis antager en unormal anatomisk disposition. Forhuden er en fold af hud, der strækker sig over penissens spids, også kendt som glans, og dækker den.

Når en patient har paraphimosis, er forhuden fanget bag glans og kan ikke vende tilbage til sin oprindelige position. Det er en medicinsk nødsituation, da penisblodet ikke kan dræne til blodbanen.

Det er vigtigt ikke at forveksle paraphimosis med phimosis. Sidstnævnte tilstand refererer til overskydende hud, der forhindrer fuld tilbagetrækning. Phimosis er fysiologisk hos spædbørn. Men det går normalt væk med tiden og fører til normal tilbagetrækning.

Paraphimosis

Hvorfor opstår det?

Man kigger på sin penis

Paraphimosis opstår når forhuden fører til nedsat blodgennemstrømning til penis. Flere ting kan forårsage det:

  • Ufuldstændig udvikling (som det er tilfældet med babyer).
  • Tvunget tilbagetrækning af forhud, der danner et fibrøst ar.
  • En stram forhud.
  • Ufuldstændig omskæring.
  • Penis traume.
  • Infektion forårsaget af dårlig hygiejne eller fremmedlegeme (piercing) mv.

Hvad er tegn og symptomer på paraphimosis?

Det er klart, at manglende evne til at trække forhuden tilbage er det primære tegn. Patienten oplever smerte og hævelse, når de prøver at gøre det. Hvis tilstanden fortsætter i et par timer, samles blodet og huden bliver blålig på grund af forhindret blodgennemstrømning.

Men da det er et meget indlysende problem, behandler lægerne det ofte i tide. Det er sjældent for en patient at tage på skadestuen med avanceret koldbrand, fordi denne tilstand er yderst smertefuld.

Diagnosen er meget enkel, da en fysisk undersøgelse af penis vil være tilstrækkelig. Da de ikke kræver nogen anden test, kan de straks starte behandlingen. En fysisk undersøgelse muliggør en pålidelig diagnose.

Vi anbefaler: Hvad er candidiasis?

Behandling af paraphimosis

Mand holder et skilt med ordet sos foran underliv

Behandlingen vil afhænge af alvorligheden af tilstanden. Hvis det er opdaget tidligt, vil manuel manipulation af det hævede forhudsvæv nok være tilstrækkeligt.

For at lette processen, administrerer læger smertestillende midler. Du kan også anvende is til det opsvulmede område. Hvis hævelsen ikke aftager, kan en specialist udtrække blodet med en fin nål eller ved at skabe en trykgradient, der letter dræningen af blodet.

Derudover kan lægerne lave et lille snit i forhuden for at frigøre den. Denne procedure er kendt som en “dorsal slit”, da den frigiver forhuden og giver den mulighed for at vende tilbage til sin oprindelige position.

Men hvis tilstanden er mere alvorlig, kan patienten kræve kirurgi. Omskæring er en kirurgisk teknik, der har til formål at fjerne forhuden.

Ved at fjerne huden, der dækker glans, kan paraphimosis ikke forekomme igen. Men de skal sørge for, at forhuden er helt væk for at forhindre, at ar dannes efter operationen.

Hertil tilføjes, at hvis patienten har en infektion, kan de så hurtigt som muligt administrere antibiotika. I værste tilfælde, hvis infektionen er udbredt, skal pusset drænes, og der skal anvendes en antibiotisk salve.

Prognosen er fremragende, hvis tilstanden bliver opdaget i tide. Hvis du lider af ubehag, anbefaler vi, at du går til lægen for at tjekke det så hurtigt som muligt. Tiden er afgørende, når det kommer til denne tilstand.

Det kan interessere dig ...
9 fantastiske medicinske egenskaber ved Yucca
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 fantastiske medicinske egenskaber ved Yucca

Yucca er en meget vigtig madvare at have som del af din kost i tropiske lande. Det fremgår af de fleste traditionelle opskrifter.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.