Min partner er alkoholiker: Hvordan kan jeg hjælpe ham/hende?

Beslutningen om at begynde at komme sig er udelukkende op til den afhængige person selv. Derfor kan du være ved deres side, støtte dem og hjælpe dem med at forstå, at de har et problem, men beslutningen er altid deres egen.
Min partner er alkoholiker: Hvordan kan jeg hjælpe ham/hende?
Bernardo Peña

Bedømt og godkendt af psykolog Bernardo Peña.

Sidste ændring: 02 marts, 2023

Hvis din partner er alkoholiker, hvordan kan du så hjælpe ham/hende? Alkoholisme er en alvorlig sygdom, der rammer mange mennesker. Ud over alvorlige helbredsproblemer medfører den som regel også problemer på andre områder af alkoholikerens liv, f.eks. arbejde, privatliv, familie osv.

Når en alkoholiker først har erkendt sit problem og besluttet sig for at starte behandling, har han/hun derfor brug for hjælp fra folk omkring ham/hende, al deres støtte, empati, forståelse og tålmodighed.

Alkoholisme

Alkoholiker sidder bag flasker og drikker

Denne tilstand er karakteriseret ved en stærk afhængighed, både fysisk og psykisk, af alkoholforbruget.

Alkoholisme er en lidelse, der medfører afhængighed af alkohol. I denne forstand er det ikke det samme som alkoholmisbrug, som kan opstå på et bestemt tidspunkt.

Faktisk betragter lægerne alkoholisme som en sygdom, da den forårsager en stærk fysisk afhængighed, dvs. at en person ikke kan holde op med at drikke, fordi abstinenssyndromet forhindrer det. Alkoholikeren er nødt til at drikke mere og mere for at kunne føle den samme virkning, da kroppen tilpasser sig til indtagelsen af alkohol.

På den anden side forårsager alkoholisme også psykologisk afhængighed, så det bliver virkelig svært at komme ud af denne afhængighed uden hjælp fra kvalificerede fagfolk.

Som enhver afhængighed kan alkoholisme forårsage alvorlige helbredsproblemer og også problemer i alkoholikerens liv. Faktisk har alkoholisme fysiske, men også psykologiske konsekvenser, og ikke kun for den afhængige person, men også for personerne omkring ham/hende.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at du erkender problemet, søger hjælp og starter behandling. Men hvad kan du gøre, hvis din partner er alkoholiker? Hvordan kan du hjælpe dem? Vi giver dig nogle tips her.

Hjælp alkoholikeren med at indse problemet

Kun den afhængige person kan træffe beslutningen om at starte terapi og helbredelse. Derfor kan folk omkring dig advare dig, men de kan ikke tvinge dig til at gøre noget.

Derfor kan du altid på en empatisk måde hjælpe dem med at indse, at alkohol er et problem. Denne tilgang skal altid ske fra et sted, hvor man hjælper og støtter, og aldrig som et angreb eller med det formål at give misbrugeren skylden.

Du bør f.eks. undgå at sige ting som: “Når du drikker, er du uudholdelig eller gør dig selv til grin”. Tværtimod bør du nærme dig dem med empati uden direkte angreb. Det er således bedre at sige noget som: “Jeg ved, det er svært…”, “Jeg forstår dig, men…”.

Mand drikker og kvinde lægger sin hånd på hans skulder som eksempel på, når ens partner er alkoholiker

Derudover bør du huske på, at denne tilgang til at tale om afhængighed altid bør ske i et øjeblik af ædruelighed. Det er nyttesløst at gøre det, når de er påvirket af alkohol.

Du skal dog være opmærksom på, at mange misbrugere benægter deres afhængighed. I den forstand kan det at hjælpe dem med at indse det få dem til at vende sig mod dig og tro, at du anklager eller angriber dem.

Husk derfor altid på, at du ikke kan tvinge nogen til at helbrede sig selv, hvis de ikke ønsker det. Hvis din partner er alkoholiker, er din rolle at hjælpe med at skabe opmærksomhed om et problem, men ikke mere.

Hvis den anden person insisterer på ikke at ville komme sig eller ikke forstår, at der er et problem, skal du ikke give dig selv skylden for det.

Hvis din partner er alkoholiker, så hjælp aldrig ham/hende med at drikke

Din partner beder dig måske om at købe alkohol. Måske fordi de føler sig flove, hvis folk ser dem købe mere end én flaske, måske fordi de er fulde, eller af andre grunde, så de beder dig om at være den, der skal gøre det .

Du skal dog blankt afvise. Faktisk skal du gøre det klart, at du ikke godkender deres afhængighed, og at du betragter det som et problem. Hvis de vil drikke, må de derfor selv købe alkoholen. Du skal ikke hjælpe med at vedligeholde deres afhængighed.

På samme måde kan din partner måske søge efter undskyldninger for at gå ud og drikke en drink. Hvis du fornemmer, at deres hensigt er at drikke, skal du være klar og bestemt og nægte. Vi insisterer: Du må ikke hjælpe dem med at opretholde deres afhængighed.

Søg professionel hjælp, hvis din partner er alkoholiker

Mand og kvinde i terapi illustrerer behandlingen, når en partner er alkoholiker

Andelen af kroniske alkoholikere, der har formået at komme sig fra deres afhængighed uden professionel hjælp, er meget lav. Så hvis din partner er alkoholiker og er blevet klar over, at han/hun har et problem, og han/hun forsøger at søge hjælp, så støt ham/hende.

Der findes afhængighedsterapeuter, som kan guide dig gennem dette store skridt og denne vanskelige rejse. Der findes også organisationer som Anonyme Alkoholikere, der yder støtte til mennesker med denne type afhængighed.

For din del kan du involvere dig, søge en specialist, ledsage din partner, lære mere og tale med terapeuten om, hvad du bør gøre, for at deres helbredelse kan lykkes.

Derudover kan I kigge efter aktiviteter, som I kan lave sammen, og som ikke involverer druk. For eksempel at tage et kursus sammen, i fitness eller på en gåtur. Husk, at misbrugeren skal genfinde sig selv, dvs. at han/hun skal lære at have det sjovt uden alkohol.

Undgå stressende situationer eller situationer, der udløser et behov for at drikke

Dette er altid tilrådeligt, men meget mere, når misbrugeren er i terapi, for at undgå tilbagefald. Man skal være i stand til at genkende de situationer, der stresser misbrugeren, og forsøge at undgå dem. Stress vil nemlig føre til, at de får lyst til at drikke, hvilket komplicerer deres helbredelse.

Derfor skal du være opmærksom og proaktiv for at undgå sådanne situationer eller øjeblikke for alkoholikeren. Det er ikke let. Men din partner har brug for al din støtte og tålmodighed. Du må ikke bebrejde dem, da de er syge. Angrib dem ikke, for de har problemer. Det, du skal gøre, er at forstå og støtte dem, være der og samarbejde om deres helbredelse.

Husk også altid, at du ikke kan hjælpe nogen, der ikke ønsker at hjælpe sig selv. Du skal ikke føle dig skyldig, hvis det ikke lykkes dig, selvom du har gjort alt, hvad du kunne gøre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.