Årsagerne til alkoholisme: Konsekvenser og behandling

Alkohol er mere skadeligt og vanedannende i ungdomsårene end i voksenalderen. Desuden kan et overdrevent alkoholforbrug føre til langsigtede fysiske og psykologiske problemer.
Årsagerne til alkoholisme: Konsekvenser og behandling

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

Alkoholisme er et overdrevent forbrug af alkohol, hvor man mister kontrollen over, hvor meget man drikker. Nedenstående vil vi forklare nogle af årsagerne til alkoholisme og virkningerne heraf.

Ifølge Verdenssundhedsorganisationen (WHO) er alkohol hvert år skyld i 3 millioner dødsfald på verdensplan, hvilket svarer til 5,3 % af alle dødsfald. Derudover forårsager overdrevent alkoholforbrug adskillige sygdomme som f.eks. skrumpelever. Der er også en sammenhæng mellem visse psykiske lidelser og alkohol.

Betydningen af alkoholisme

Alkoholisme er en kronisk sygdom, eller med andre ord en livslang afhængighed. Det betyder dog ikke, at den ikke kan behandles med succes. Derudover anses alkoholisme for at være en progressiv og degenerativ sygdom. Den kan have mange konsekvenser for både ens helbred og sociale liv.

Alkohol er mere skadeligt og vanedannende i ungdomsårene end i voksenalderen. Alkoholafhængighed kan være vanskelig at overvinde, og støtte fra de nærmeste er grundlæggende i behandlingen. Det første skridt mod helbredelse er at erkende problemet.

Hvad kan forårsage alkoholisme?

Kvinde på togstation med flaske i hånden er plaget af alkoholisme

Undersøgelser viser, at genetiske faktorer spiller en vigtig rolle i forbindelse med alkoholafhængighed. Forskere har identificeret forskellige gener som underliggende risici for alkoholafhængighed, selv om der er behov for yderligere undersøgelser.

Det betyder ikke, at en person vil udvikle en afhængighed, bare fordi der er alkoholisme i familien. Der er mange mulige årsager til alkoholisme, bl.a:

  • Lavt selvværd.
  • En humørsygdom som f.eks. depression. Høj stress eller angst kan også være en faktor.
  • Sociale faktorer. Den kultur og det samfund, du lever i, har stor indflydelse på risikoen for alkoholisme. Adgang til alkohol og kulturel accept er også indikatorer.
  • Type af arbejde. Personer, der arbejder på barer og natklubber, har større sandsynlighed for at lide af alkoholisme.
  • Langvarigt forbrug.

Indikatorer for alkoholmisbrug

At drikke alkohol er en generelt accepteret adfærd. Det kan gøre det svært at identificere, hvornår det bliver et problem. Der er visse mønstre, der tyder på afhængighed, som f.eks. at lyve om at drikke og drikke i hemmelighed.

Andre kan være manglende overholdelse af personlige forpligtelser eller et fald i arbejdsmoral. Det er også bekymrende, hvis en person drikker alene eller i risikable situationer.

Vi kan spotte fysiske symptomer, såsom ændringer i vægt, øget hovedpine og ændret tale. Alkoholisme kan også påvirke hukommelsen og koncentrationen. En person, der lider af sygdommen, kan endda blive irritabel og aggressiv.

Hvad er konsekvenserne af alkoholmisbrug?

Mand bag en masse flasker lider af alkoholisme

Som nævnt kan alkohol skade en person fysisk, intellektuelt og socialt. Alkoholforbrug er relateret til virkninger på nervesystemet, hjerte-kar-sygdomme, fordøjelsessygdomme og meget mere.

Delirium tremens er forårsaget af alkoholafvænningssyndrom. Dette kan også udløse fysiske virkninger som hjertebanken, kuldegysninger og krampeanfald. Hvis det ikke behandles, kan alkoholafvænning føre til døden.

Alkoholisme udgør en stor procentdel af leversygdomme. Alkoholforbrug øger mængden af fedt i leveren, hvilket kan forårsage betændelse og i sidste ende skrumpelevervæv. Gastritis, mavesår og vitaminmangel er andre alvorlige bivirkninger af alkoholisme. Det kan også påvirke seksuel aktivitet, synet, kredsløbet og meget mere.

Hvad du kan gøre

Alkoholmisbrug er almindeligt i dagens samfund. Og som vi har set, kan årsagerne til alkoholisme variere fra person til person, og det kan påvirke en persons sociale liv og mentale og fysiske helbred.

Faktisk kan alkoholforbrug under graviditet forårsage alvorlige skader på fosteret. Derfor er det vigtigt at identificere problemet så hurtigt som muligt. Tal med din læge eller find en støttegruppe, hvis du lider af alkoholisme.

Det kan interessere dig ...
Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Tips til at forebygge alkoholisme hos teenagere

Hvis du forebygger alkoholisme hos teenagere, vil du forhindre, at de lider skade af dette stof. Vi fortæller dig, hvordan du kan gøre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.