Min partner ønsker ikke at få børn: Hvad skal jeg gøre?

Mange mennesker siger "min partner ønsker ikke at få børn, men det gør jeg". Utvivlsomt en kompleks situation. Vi fortæller, hvad du kan gøre.
Min partner ønsker ikke at få børn: Hvad skal jeg gøre?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 16 maj, 2023

“Min partner ønsker ikke at få børn. Hvad skal jeg gøre?” Dette er et af de hyppigst stillede spørgsmål i dag, enten i terapi eller blandt venner. At få børn er en af de vigtigste beslutninger i livet, især fordi det omhandler mere end forplantning. Det er en proces med socialt og endog kulturelt engagement.

Når et kærlighedsforhold begynder, er forelskelsesfasen en af de smukkeste. Men når den går over, og tingene falder til ro, kommer tiden for vanskelige beslutninger, og udfordringerne lader ikke vente på sig.

Vi finder således par, der har konflikter, når den ene ikke ønsker at få børn, og den anden ønsker det. Hvad skal man gøre i dette scenario? I denne artikel vil vi gerne dele nogle overvejelser med dig, som vil give dig mulighed for at tage perspektiv.

Min partner ønsker ikke at få børn, men jeg ønsker det!

En far lærer sit barn at cykle

I dag er beslutningen om at blive forældre normalt mere kompliceret og forsinket end for nogle få årtier siden.

Kvindernes inddragelse i arbejdslivet, økonomisk ustabilitet og søgen efter fremskridt på akademisk eller forretningsmæssigt niveau kan forsinke eller forhindre ethvert forsøg på at stifte familie.

På samme måde er der også mange mennesker, der uanset ovenstående ikke føler, at det er deres skæbne at blive far eller mor til nogen, fordi de har andre prioriteter.

Problemet opstår altså, når den ene partner drømmer om at få børn, og den anden til gengæld mener, at han eller hun ikke er klar (og endda at han eller hun aldrig vil blive klar).

Hvorfor ønsker min partner ikke at få børn?

Der er mange grunde til, at en person ikke ønsker at få børn. Nogle af dem kan f.eks. være

 • Økonomiske årsager.
 • Faglige grunde.
 • Helbredsmæssige årsager.
 • Årsager relateret til den livsstil, de ønsker at leve.
 • Personlige årsager (blandt andre).

Beslutningen om at få børn er et transcendentalt spørgsmål, som vil ændre livet fuldstændigt for den, der beslutter sig for at få børn. Derfor er det meget vigtigt at vurdere alle mulighederne.

Vi tror, at du måske også er interesseret i at læse dette: Hvad er kurser for forældre, og hvad lærer du der?

Min partner ønsker ikke at få børn, så hvad kan jeg gøre?

Når et forhold starter, tænker man ikke på disse spørgsmål. Men hvis du befinder dig i denne situation, skal du ikke udskyde det længere. Følg disse anbefalinger:

 • Tag spørgsmålet op: Hvis det er vigtigt for dig, vil det ikke nytte noget at udskyde denne samtale. Søg efter det bedste tidspunkt.
 • Vid, hvad du vil, og gør det klart: Hvis du allerede ved, hvad du ønsker i dit liv, og det er at få børn, skal du ikke være bange for at give udtryk for dit synspunkt eller tøve med at gøre det. Du bør ikke give efter bare for at behage din partner. Husk: Det er en afgørende beslutning.
 • Vent ikke på, at din partner skifter mening: Det vil kun få tiden til at gå, og spørgsmålet vil forblive ubesvaret. Det er sandsynligt, at hvis din partner allerede har truffet en fast beslutning, er det op til dig at tage yderligere skridt for at sikre, at du kan opfylde dit ønske.
 • Se på din fremtid: Spørg dig selv ærligt, om du ønsker at leve et liv uden børn eller med børn.
 • Tal med din omgangskreds: Støtten fra familie og venner er vigtigt. De kan hjælpe dig med at lytte til dig selv og træffe en mere sikker beslutning.
 • Træf ikke en beslutning under pres: Træf ikke en beslutning, fordi du ønsker at behage din partner. Tænk i ro og mag over de skridt, du vil tage, og hvad de indebærer.

Disse anbefalinger vil være til stor hjælp for dig. Nogle gange er de dog ikke nok. Det er sandsynligt, at du allerede har prøvet alt dette og ikke ved, hvilken beslutning du skal træffe, eller hvordan du skal se virkeligheden i øjnene.

Hvilke muligheder har jeg?

Nærbillede af to personer, der taler sammen

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Opdragelsesstile: Hvilken type forælder er du?

Husk, at du ikke kan tvinge en person til at få børn bare for at føle sig lykkelig. Ud over at gøre vedkommende ulykkelig ville det i sidste ende være en katastrofe.

Det er nødvendigt at beslutte, om du kan leve uden børn, deltage i familiesammenkomster og se andre par med børn, bl.a. Dette spørgsmål er vigtigt, fordi miljøet kan have stor indflydelse på en person.

Hvis I ikke kan nå til enighed, kan I gå til parterapi, da dette er en kompleks situation, især hvis I elsker hinanden. Ligeledes er der også mulighed for, at forholdet må slutte, især hvis I begge ser fremtiden på forskellige måder og uden fælles mål.

Det er en fælles beslutning at få børn

At få børn er en beslutning, der skal træffes med fasthed. Det sker ikke fra den ene dag til den anden. Det vil sige, at du ikke skal forvente, at din partner en dag vågner op og fortæller dig, at han/hun pludselig har et fader- eller moderinstinkt.

Det er også værd at analysere, om den anden kun føler frygt for usikkerheden ved at påtage sig faderskab eller moderskab, men ikke en total afvisning af selve idéen. Hvis man kun føler frygt for det ukendte, kan dette afhjælpes med psykologisk støtte og ved at lære at overvinde frygten.

Under alle omstændigheder bør det være en beslutning, som I begge er enige om. Tænk over det i ro og mag, tal ærligt sammen og se, om I kan finde en løsning. Det vil være svært, men det er ikke umuligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Annesley, T. M. (2011). Pasar la Prueba de Paternidad. Química Clínica. https://doi.org/10.1373/clinchem.2011.170738
 • Dra, P., Estremero, J., & Gacia, X. (2008). Familia y ciclo vital familiar. Generalidades.
 • Familia, socialización y nueva paternidad. (2003). Revista Latinoamericana En Ciencias Sociales, Niñez y Juventud.
 • Häring, B. (2010). Paternidad responsable. Universidad Nacional Autónoma de México. Escuela Nacional de Trabajo Social.
 • Marcela Lagos, L., Helena Poggi, M., & Cecilia Mellado, S. (2011). Conceptos básicos sobre el estudio de paternidad. Revista Medica de Chile. https://doi.org/10.4067/S0034-98872011000400019
 • Mestre Escrivá, M., Samper García, P., Tur, A., & Díez, I. (2001). Estilos de crianza y desarrollo prosocial de los hijos. Revista de Psicología General y Aplicada: Revista de La Federación Española de Asociaciones de Psicología.
 • Miller, D., & Arvizu, V. (2016). Ser madre y estudiante. Una exploración de las características de las universitarias con hijos y breves notas para su estudio. Revista de La Educacion Superior. https://doi.org/10.1016/j.resu.2016.04.003
 • Garín, P. M. (2015). La familia. Estudios de Deusto. https://doi.org/10.18543/ed-42(1)-1994pp109-122

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.