8 måder til at håndtere frygt ved opstart af nyt projekt

En måde til at imødegå frygt ved opstart af nyt projekt er at acceptere usikkerhed som en del af livet. Det handler om at ændre mentaliteten.
8 måder til at håndtere frygt ved opstart af nyt projekt
Maria Fatima Seppi Vinuales

Skrevet og kontrolleret af psykolog Maria Fatima Seppi Vinuales.

Sidste ændring: 09 maj, 2023

Enhver historie begynder med et første skridt, men hvor er det svært at tage det! Frygten er som regel til stede. Men hvis vi ved, hvordan vi skal give den den rette plads, kan vi gøre den til en allieret. Lad os derfor se på nogle måder til at møde frygt ved opstart af nyt projekt.

Disse forslag og tips vil hjælpe dig med at bekæmpe dine egne spøgelser, tvivl og usikkerhed. Det er vigtigt at vide, at frygt er en følelse, der har et budskab at give os. Vi kan lytte til den, analysere den og komme videre.

Om følelser og frygt ved opstart af nyt projekt

Det er godt at vide, at et projekt indebærer meget mere end blot at give form til en idé. Det indebærer også at lære at håndtere følelsesmæssig intelligens for at kunne genkende kvaliteter og lade dem tale højere end frygt.

Derfor er det godt at være klar over, hvad vi søger med et projekt, hvilke grunde der tilskynder os til at gennemføre det, og hvad der forhindrer os i at gøre det. Vi må acceptere, at det er en gradvis vej med op- og nedture. Vi bør ikke være så krævende eller så hårde ved os selv.

Som E. Gilbert siger, “perfektionisme er en coutureudgave af frygt”. Lad os prøve at udvise lidt medfølelse og tilskynde til handling i stedet for passivitet.

Lad os nu se, hvordan vi kan omsætte det i praksis.

Læs også: 7 videnskabeligt underbyggede tips til motivation til at træne

Måder til at håndtere frygt ved opstart af nyt projekt

Nogle af anbefalingerne til at håndtere frygt ved opstart af nyt projekt er følgende.

1. Planlæg godt, når du starter et nyt projekt

At lave en liste eller en opgørelse over, hvad du har brug for, er en måde at reducere usikkerheden på, som er den vigtigste næring til vores frygt. Du må dog ikke falde i den fælde, at du skal vente med at føre din idé ud i livet, indtil du har alt på listen.

Tværtimod må vi acceptere, at nogle ting vil blive løst med tiden, under udførelsen. Men at holde disse behov for øje er også en måde at begynde at håndtere dem på.

Kvinde skriver i kalender

2. Motivér dig selv til at dele det, før du er færdig

En god måde at forbedre et projekt på er at teste det i stedet for at vente med at offentliggøre det, til det er færdigt. Det ville være noget i stil med en beta-version. Du vil kunne modtage feedback, gøre opmærksom på aspekter, som du havde udeladt, berige udseendet.

3. Identificér dine styrker og svagheder for at bekæmpe frygt ved opstart af nyt projekt

Acceptér, at du ikke er perfekt, at du måske ikke kender alle emner i dybden, og at der ikke er noget galt med det. Vær derimod en opmærksom lytter og vær modtagelig over for konstruktiv kritik. På samme måde skal du have tillid til dine evner og til det, du er god til.

4. Lyt til erfaringer fra andre, der har været i en lignende situation

I nogle år har det nu været moderne at udbrede “B-siden” af succesfulde virksomheder. Det vil sige ledere eller referenter, der har offentliggjort deres fiaskoer og mislykkede forsøg, før de opnåede de ønskede resultater. På denne måde kan vi lære af andres erfaringer og bedre leve sammen med frustrationer.

5. Prøv altid at tænke “ud af boksen”

Ud over at der findes kendte veje, er det godt at holde kreativiteten vågen. Søg at lære nye ting, undersøg tendenser og find ud af, hvad de gør på andre områder, der er forskellige fra dit.

Alt tjener til at “sprøjte” en ny luft ind i det sædvanlige. Dette giver os ikke kun mulighed for at bevare motivationen, men også for at tilføje en differentiering til vores projekt.

6. Anerkend dine følelser, hvis du føler frygt ved opstart af nyt projekt

Ethvert projekt har en intellektuel side, men også en følelsesmæssig side. At lære at acceptere dine følelser gør dig ikke til et svagt menneske.

Tværtimod giver det dig mulighed for at lære dig selv bedre at kende. Tænk over, hvad du føler, og find på løsninger til at imødegå din frygt.

7. Forbered dig på forskellige scenarier

At starte et nyt projekt er ikke det samme som at springe ud i det blå uden et net. Det betyder, at det er praktisk at foregribe et komplekst scenarie og forudse nogle foreløbige ressourcer, som vil hjælpe os med at overvinde det.

Hvis du f.eks. ønsker at forlade dit job som lønmodtager for at blive selvstændig, kan du blandt dine opgaver, som du skal løse, medtage muligheden for at spare op i et stykke tid, før du går i gang.

8. Visualisér din succes

Optimisme og en god indstilling er også afgørende, når du starter et projekt. Derfor kan du forestille dig, at du befinder dig i en situation med triumf og succes. Som Henry Ford engang sagde: “Uanset om du tror, du kan eller ej, har du ret.”

Kvindes silhuet repræsenterer sejr, da hun har armen løftet over hovedet

Ændr din mentalitet omkring tanken om fiasko, når du starter et nyt projekt

I et samfund, hvor sociale netværk og medierne kun viser livets lyse side, er det en udfordring at acceptere, at fiasko ikke nødvendigvis er negativt. Fiasko giver læring og muligheder for forbedringer. Selv en god idé kan blive født ud af en “snublen”.

“Jeg fejlede ikke; jeg opdagede bare 999 måder, hvorpå man ikke kan lave en pære.”

Thomas Alva Edison

Det vigtige er, at du kan finde en mening og en motivation for dette projekt. Det er de grunde, der vil hjælpe dig med at overbevise dig selv om, at du skal fortsætte, når du er i tvivl. Vent ikke, til du er 100 % sikker. Denne sikkerhed opbygges og formes i det at gøre det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.