Hvad er kurser for forældre, og hvad lærer du der?

Kurser for forældre er træningsområder, hvor der tilbydes elementer, der kan berige kvaliteten af det, du tilbyder i hjemmet.
Hvad er kurser for forældre, og hvad lærer du der?
Elena Sanz

Bedømt og godkendt af psykolog Elena Sanz.

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 29 april, 2023

Kurser for forældre er områder, hvor du kan reflektere over børneopdragelse på baggrund af udveksling af erfaringer og tips med andre forældre, pædagoger og eksperter fra forskellige områder. Det er også et miljø, hvor man kan udvikle sine forældrekompetencer.

Som det ofte bliver sagt, findes der ikke nogen “brugsanvisning” til opdragelse. Det normale er at opdrage sine børn ud fra de retningslinjer for opdragelse, man har fået, eller de oplysninger, man har kunnet tilegne sig. Forældrekurser søger at berige denne proces.

Familien er det miljø, hvor børn opdrages og lærer at omgås hinanden. Deres udvikling vil afhænge af det, de får i hjemmet. Forældrekurser giver forældrene mulighed for at erhverve viden og færdigheder til at opdrage børnene mere effektivt.

Hvad er kurser for forældre?

Kurser for forældre er oprettet med det formål at tilbyde vejledning og psykosocial og pædagogisk støtte til forældre. Formålet er at højne kvaliteten af den opdragelse, der tilbydes børnene.

Denne type kursus begyndte i begyndelsen af det 20. århundrede og blev en bevægelse. Det generelle mål har altid været at fremme udviklingen af forældrekompetencer og holdninger, der fremmer sunde interpersonelle relationer.

På samme måde tilskynder kurser for forældre til at øge assertive kommunikationsevner, så det er muligt at etablere en følelsesmæssig forbindelse med børnene uden at invadere deres rum. Det, som forældrene finder i disse kurser, er følgende:

 • Uddannelse.
 • Aktiviteter i forbindelse med barnets fremskridt.
 • Teamwork for at løse fælles vanskeligheder.
 • Et rum for dialog for at udveksle erfaringer.

Initiativets betydning

Forældre har som regel en idé om, hvordan de skal opdrage børn og unge. Dette er som regel hentet fra deres egne erfaringer, fra andre forældres meninger eller fra oplysninger, de har fundet frem til.

Men det er sandsynligvis ikke nok. Derfor kan forældrekurser hjælpe på følgende måder:

 • Erhvervelse af sunde mønstre for hjemmelivet.
 • At finde nye metoder til at formidle værdier og normer.
 • Identificering af måder at overvinde situationer med behov eller sociale risici på.
 • At få oplysninger om aspekter i forbindelse med sundt forældreskab.
 • At finde støtte til at løse vanskeligheder i forbindelse med opdragelse af børn.
 • At lære af andre forældres erfaringer med håndtering af dagligdagens situationer.
 • At udvikle færdigheder, der bidrager til at styrke familiens rolle som socialiserende aktør.
 • Fremme evnen til at identificere uhensigtsmæssig adfærd, så den kan forebygges eller ændres.
Mor med trist dreng i sofa

Hvordan fungerer de?

Forældrekurser har ikke faste mønstre eller metoder, der skal anvendes.

Generelt er de ofte et sted, hvor lærere og eksperter fra forskellige områder giver oplysninger om specifikke emner, f.eks. sundt forældreskab eller kommunikation i familien. Ud fra dette har forældrene mulighed for at løse tvivl eller gøre opmærksom på situationer, der bekymrer dem.

Forældrene får feedback fra fagfolk og andre forældre.

Hvis der opstår et specifikt problem, som kræver en løsning, gennemføres der normalt tre trin:

 1. Forståelse af situationen. For at gøre dette indsamles der oplysninger, og konteksten analyseres som helhed.
 2. Anerkendelse af vanskelighederne. Det har at gøre med at identificere de aspekter eller elementer, der svigter og forårsager problemet. Nogle gange er vanskelighederne forbundet med håndtering af følelser, andre gange med kommunikationsmangler.
 3. Løsning af konfliktfyldte situationer. Dette omfatter udvikling af kriterier og strategier til at løse vanskeligheder på en demokratisk og konstruktiv måde, så dette fremmer barnets og familiens psykosociale udvikling.

Du vil måske også være interesseret i: Enkelhed er nøglen til børneopdragelse

Fordele ved kurser for forældre

I forældrekurser bliver forældrene mere bevidste om deres rolle som opdragere for deres børn og unge. I disse kurser får de elementer til at forstå de mindreårige bedre, alt efter hvilket livsstadie de befinder sig i.

Disse miljøer bringer også familiens og kursets arbejde tættere på hinanden og integrerer det. Det giver mulighed for et mere sammenhængende arbejde med hensyn til udviklingen af børnenes kognitive færdigheder og hele undervisnings- og læringsprocessen generelt.

Takket være denne type kursus er det muligt at skabe læringsfællesskaber, hvor man ikke kun beskæftiger sig med børnenes intellektuelle, men også med deres personlige og moralske uddannelse. Målet er, at forældrene skal bidrage til vejen til at blive frie, ansvarlige voksne, der er i stand til at indtage konstruktive og fornuftige holdninger.

En far leger med sin baby

Et sundt initiativ for familier

Opdragelse er en meget bred proces, der omfatter intellektuelle og psykosociale aspekter. Et kursus for forældre beriger og letter denne opgave, samtidig med at det forbedrer arbejdet for de vigtigste involverede personer: Forældre, lærere og børn.

Disse kurser har en tendens til at fremme større trivsel i familierne og bedre resultater i forældrerollen. Dette afspejler sig bl.a. i bedre akademiske resultater. Det er vigtigt at bemærke, at vi ikke har med en psykologisk klinik at gøre, men med en opdragelsesforbedrende foranstaltning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Castro, P. J. G. (2019). Capacidades parentales y marginación. Dominio Medios.
 • González, R. C., & González, M. C. (2015). Escuela y familia. Dos pilares fundamentales para unas buenas prácticas de orientación educativa a través de las escuelas de padres. Revista electrónica interuniversitaria de formación del profesorado, 18(2), 15-27.
 • Schultz, T. R., Schmidt, C. T., & Stichter, J. P. (2011). A review of parent education programs for parents of children with autism spectrum disorders. Focus on autism and other developmental disabilities26(2), 96-104.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.