Pas på! Disse 7 fødevarer bør aldrig genopvarmes

Det er bedst at indtage grøntsager rå. Hvis du koger dem, husk at du ikke skal genopvarme dem senere!
Pas på! Disse 7 fødevarer bør aldrig genopvarmes

Sidste ændring: 26 august, 2022

At genopvarme mad er en god måde at reducuere madspild på, hvilket globalt set svarer til flere tons hver dag. Men pas på ikke alle madvarer bør genopvarmes.

Det er meget trist, at nogle lande har et overskud af mad, imens mennesker i andre lande sulter.

Der er derfor, man i mange år har opfordret til at spise rester, enten ved at lave nye opskrifter eller genopvarme dem.

Men hvis du har til vane at genopvarme madrester, så bør du vide, at det ikke altid er den sikreste løsning, da der er nogle fødevarer, som kan blive giftige, når de udsættes for høje temperaturer.

Fordi så mange mennesker ikke er klare over, hvilke fødevarer det drejer sig om, vil vi i dagens artikel give en liste og beskrive, hvorfor disse syv fødevarer aldrig bør genopvarmes, da de kan være skadelige for dit helbred.

Spinat

Spinat

Den bedste måde at spise spinat på er når bladene er friske og helst rå. Der er mange opskrifter som smoothies, salater og flødesaucer, der lader dig udnytte alle fordelene ved spinat uden at skulle koge dem.

Når du opvarmer spinat i en mikroovn, vil nitrat-indholdet i bladene blive til nitrit, hvilket kan være skadeligt for dit helbred.

Selleri

Selleri spises normalt rå ligesom spinat, men nogle gange indgår det også i supper eller varme saucer. I disse tilfælde, er det bedre at spise frisk tilberedt selleri og undgå at efterlade rester til genopvarmning.

Ligesom spinat, indeholder selleri nitrat, der kan blive skadeligt for dit helbred, når det genopvames.

Nitrit er en forbindelse, der er forbundet med udviklingen af forskellige former for kræft, selvom de kun udgør en så alvorlig risiko, når de indtages i store mængder.

Æg

æg

Fordi de er små og lette at tilberede, er det sjældent, du ender med at have æg tilovers.

Men hvis du gør, så er det aldrig en god ide, fordi de mister deres friskhed, konsistens, smag og lugter.

Det anbefales heller ikke at genopvarme æg fordi, når de udsættes for høje temperaturer, kan de frigive visse giftige stoffer.

Rødbeder

I årevis har alternativ medicin brugt denne rodfrugt, fordi det er en fremragende kilde til essentielle næringsstoffer og antioxidanter.

Men rødbeder indeholder også minimale mængder af nitrat, og selvom det er harmløst, så er det bedst ikke at udsætte dem for høje temperaturer for at være på den sikre side.

De fleste ernæringseksperter anbefaler at spise rødbeder i grøntsagsjuicer, smoothies og salater.

Kartofler

kartofler

Kartofler indeholder næringsstoffer og andre forbindelser, der er gode for dit helbred, så længe du spiser dem i moderate mængder. Da de indeholder mange kulhydrater, kan for mange kartofler til aftensmaden, give problemer med vægten.

Bortset fra det, så bør du også vide, at ved at genopvarme kartofler, mister de meget af deres næringsværdi. Desuden ændres deres smag og visse stoffer, der ikke er gode for dit fordøjelsessystem, kan frigives.

Den gode nyhed er, at der er mange enkle og lækre måder at nyde kogte kartofler på – hvad synes du for eksempel om kartoffelmos?

Svampe

Spiselige svampe bør under ingen omstændigheder genopvarmes, fordi de kan føre til fordøjelsesproblemer og sågar hjertelidelser.

Selvom svampe har gavnlige sundhedsmæssige egenskaber, så bør du kun spise dem, når de er friske.

Den bedste måde at undgå “svampespild” på, er ved kun at tilberede den mængde du har brug for, eller spise dem indenfor et par timer efter tilberedning.

Kylling

stegt kylling - genopvarmes

Kylling anbefales til en sund, afbalanceret kost på grund af dens proteinindhold.

Men når tilberedt kylling genopvarmes, mister det sin friskhed, proteinsammensætningen ændres, og det kan give fordøjelsesproblemer.

Som med svampe, er det en god ide kun at tilberede den mængde kylling, som du vil spise til dit måltid. Men hvis der er nogle rester, skal du sørge for at genopvarme det ved meget lav temperatur.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.    Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.