Pas på planten nattens dame for at forbedre dens duft

Plejen af nattens dame er grundlæggende, men meget vigtig, så den kan vokse og producere sin lækre aroma. Vi fortæller dig mere.
Pas på planten nattens dame for at forbedre dens duft

Sidste ændring: 05 marts, 2023

Nattens dame er en meget kendt busk, takket være de små blomsters skønhed og den søde duft, som de afgiver, når solen går ned. Det er derfor, den har fået sit navn. Selv om det skal siges, at den også er kendt som bl.a. “natblomstrende jasmin”.

Det er meget enkelt at passe den, men dens grundlæggende pleje er med til at opretholde dens generelle velvære og sikre, at dens duft forsøder alle dine nætter. Hvis du vil vide mere om den, så læs videre.

Karakteristik af nattens dame

Nattens dames videnskabelige navn er Cestrum nocturnum, og det er en stor busk, der kan blive op til 5 meter høj. Som navnet antyder, tilhører den slægten Cestrum og Solanaceae-familien, hvor tomat og kartoffel også hører til. Mærkeligt, ikke sandt?

Dens blomster er små i forhold til plantens krop. De er hvide og afgiver den karakteristiske aroma, og bladene er grønne og ovale.

Det er en art, der er hjemmehørende i tropiske og subtropiske områder på planeten, og som kan plantes både indendørs og udendørs. Men det er ikke alt. Ifølge videnskabelige artikler har planten egenskaber, der kan være nyttige i medicin:

De fleste undersøgelser med C. nocturnum er foretaget på dyr eller in vitro. Derfor kan resultaterne ikke helt så let overføres til mennesker.

Nattens dame blomstrer

Nattens dame er en busk, der kan blive op til fem meter høj.

Den pleje, du bør give nattens dame

Som nævnt er nattens dame en flerårig art, der kræver meget basal pleje. Det betyder dog ikke, at den skal forsømmes. Jo mere du forkæler den, jo smukkere vil den se ud, og jo mere fortryllende vil dens duft være.

Vær opmærksom på de anbefalinger, vi giver dig, for at nyde denne busk optimalt.

1. Vælg dens placering med omhu

Denne busk, som kommer fra et tropisk miljø, tåler ikke frost, og alt for kolde klimaer skader den. Nattens dame skal beskyttes mod dette klima samt mod stærk vind.

Det ideelle er således at plante dette træ i et område, hvor det er beskyttet af et tag eller skyggen fra større træer, hvis du har nogen. Denne placering bør dog også sikre tilstrækkeligt sollys, da dette er afgørende for dens udvikling. Det er de mange solskinstimer, der sikrer, at den vil producere sin søde aroma.

2. God dræning og moderat vanding

Som flerårig art er nattens dame ikke krævende, når det gælder substratet. Ideelt set bør jorden dog gøre det muligt for den at dræne vandingsvandet, så den ikke bliver vandmættet, og så dens rødder ikke bliver påvirket.

Vandingen bør være moderat. Den bør vandes to gange om ugen om vinteren og hver anden dag om sommeren. Du bør dog sikre dig, at der ikke er overskud af vand efter vanding. Så vand den langsomt, indtil du finder den rette mængde.

3. Beskæring og skadedyrsbekæmpelse

Beskæring af nattens dame bør ske i begyndelsen af sommeren, lige efter blomstringen. Dette er den bedste måde at holde træet under kontrol på, da det kan vokse for meget og miste den ønskede form. Desuden vil beskæring på dette tidspunkt sikre, at der kommer endnu en blomstring på samme tidspunkt.

Benyt lejligheden til at fjerne tørre og visne blade og blomster for ikke at hindre sund vækst af andre og for at undgå skadedyr. Denne busk er meget modtagelig over for bladlus, hvide fluer og spindemider. Jo renere den er, jo bedre.

Hvis du ser nogle af disse skadedyr, kan du bruge nogle husråd, der ikke påvirker planten eller jorden.

Jasmin

4. Gød nattens dame

Nattens dame kan vokse meget bedre, hvis du gøder jorden fra tid til anden. Det vil sikre, at der altid er næringsstoffer til rådighed. Hvis du bruger gødning, skal du vælge flydende gødning med en høj koncentration af jern, som vil være passende for en god blomstring.

5. Formering af nattens dame

Denne plante kan formeres ved hjælp af dens frø eller ved stiklinger. Uanset metoden bør du gøre det i det sene forår eller den tidlige sommer, lige når den er ved at begynde at blomstre.

Mens du dyrker frøene eller rodfæster stiklingerne, er det nødvendigt at holde potten i delvis skygge og en temperatur, der ikke overstiger 20 grader Celsius i mindst 3 uger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Amin Shaista y Parle Amrita. Delicate, fragrant, lady of the night- A medicinal gift. (2016). Journal of Medicinal Plants Studies; 4(6): 13-17.
  • Huang, L., Zhang, X., Xiao, H., YE, H., & Zeng, J. (2006). Analgesic effect of Cestrum nocturnum L. extract on mice. Chinese Journal of Tissue Engineering Research, 172-174.
  • Qadir, M. I., Al Murad, M. S., Ali, M., Saleem, M., & Farooqi, A. A. (2014). Hepatoprotective effect of leaves of aqueous ethanol extract of Cestrum nocturnum against paracetamol-induced hepatotoxicity. ||| Bangladesh Journal of Pharmacology|||9(2), 167-170.
  • Rashed, K. N., Ćirić, A., Glamočlija, J., Calhelha, R. C., Ferreira, I. C., & Soković, M. (2018). Identification of the bioactive constituents and the antibacterial, antifungal and cytotoxic activities of different fractions from Cestrum nocturnum L.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.