De 9 bedste små træer til at plante i krukker og deres pleje

Ved at plante små træer i krukker får man et anderledes udseende end konventionelle haver, herunder pryd- og frugttræer.
De 9 bedste små træer til at plante i krukker og deres pleje

Sidste ændring: 11 februar, 2023

Små træer til udplantning i krukker er en god mulighed, når det gælder havearbejde. Det er som at have en miniskov, men uden at plante direkte i jorden.

Selv om de fleste arter vokser bedst i jorden, har de i potter egenskaberne til at overleve og bære frugt. Du får de samme fordele fra dem som fra almindelige træer. Forskellen ligger i den bekvemmelighed, der er forbundet med at passe dem, og i muligheden for at flytte dem. Lad os finde ud af mere om dette emne.

Hvorfor vælge små træer til beplantning i krukker?

Generelt er træer mindst 5 meter høje og forgrener sig fra jorden. De kan formere sig og generere store eksemplarer. Der findes dog træer med en relativt langsom væksthastighed, der tåler beskæring og er velegnede til plantning i krukker.

Når du dyrker buske af moderate dimensioner, tilføjer du et dekorativt præg, da det er planter, der producerer farverige blomster og frugter, ud over den visuelle effekt, der opnås med variationen i højde og den rige løv. Desuden fungerer de som zoneinddelende elementer i isolerede områder, der parfumerer omgivelserne og giver stil.

Til fordel for denne type vegetation forklarer forskning udført af økologer fra Florida International University og gennemgået af PHYS ORG, at almindelige træer absorberer kuldioxid fra atmosfæren og lagrer det i deres blade og rødder.

I tilfælde af små træer fandt de ud af, at de lagrer kulstof i gennemsnitligt 74 år, mens store træer gør det samme arbejde, men i gennemsnit i 54 til 57 år. Så “dværgene” lever altså længere og vokser langsommere.

Vi tror, at du måske også vil kunne lide at læse denne artikel: Lykkeplanten: Karakteristika og pleje

De bedste små træer til at plante i krukker

Udvalget af langsomtvoksende træer er stort. Her er 9 arter, der er ideelle til at blive havens omdrejningspunkt, mens de vokser i en krukke.

1. Japansk ahorn

Missouri Botanical Garden påpeger, at Acer palmatum eller japansk ahorn er et lille træ, der bliver op til 60 cm og sjældent når op på en meter. De er eftertragtede til små haver og trives godt i krukker takket være langsom vækst og regelmæssig beskæring. Bonsai-entusiaster hævder, at den japanske ahorn er et af deres yndlingseksemplarer.

Bonsaitræer

2. Citrontræer

At plante citrontræer i en krukke er en gammel kending, for tidligere havde rige familier ofte citrontræer i deres hjem.

Generelt er disse træer små. Meget gamle citrontræer kan dog blive over 3 meter.

De har mange tykke og tornede grene samt en rund og bred krone. Dyrkningen sker ved hjælp af frø, træet blomstrer hele året rundt, og citrontræer dufter fantastisk.

3. “Kærlighedstræet”

Dette træ, hvis videnskabelige navn er Cercis siliquastrum, har en middel-langsom væksthastighed. Det er en løvfældende art med runde, grønne blade og lyserøde blomster, der spirer i klaser fra selve grenene.

Det er den langsomme vækst, der gør kærlighedstræet til et ideelt eksemplar til krukker. Og med regelmæssig beskæring kan du holde det på den ønskede størrelse.

4. Vilde æbletræer

I sin “dværg”-variant bliver æbletræet 1 til 2 meter højt, mens “halvdværg”-træer er fra 3 til 4 meter og standardæbletræer fra 6 til 9 meter ifølge skøn fra University of Iowa Natural Resources Administration.

Æbletræerne blomstrer om foråret og har frugter om efteråret. Deres størrelse er gunstig for dyrkning i krukker, især når truslen om frost ophører, foreslår University of Minnesota Yard and Garden Extension.

Æbletræ med masser af frugter

5. Italiensk cypres

Cupressus sempervirens eller italiensk cypres er en yndefuld og høj søjleformet plante, som stammer fra klippefyldte bjerge. Men du kan kontrollere væksten og give den et slankere udseende til krukker.

North Carolina State University Gardening Extension bemærker, at jo mere modent træet er, jo langsommere eller næsten ikke eksisterende er væksten.

6. Vilde oliventræer

Det videnskabelige navn for denne type oliventræ er Olea europea sylvestris, og det er en lille busk. Stammen er kort, udseendet er snoet, den blomstrer om foråret, og dens frugt er oliven.

Selv om den tåler temperaturer ned til -7 °C, er det en god idé at have disse træer i krukker for at flytte dem til et sikkert område ved længerevarende frost.

7. Ferskentræer

Ferskentræet (Prunus persica L. Batsch) er et buskagtigt træ, der ikke bliver over 6 meter højt, med glat bark og grønne blade.

For at plante dette frugttræ derhjemme skal du bruge en krukke af betydelig størrelse, men ikke så stor, at den bliver vanskelig at flytte. Forbered et dræn med sten i bunden eller stil krukken på ben for at minimere risikoen for vandmætning, da disse træer kræver daglig vanding.

8. Laurbærtræer

Ifølge Wisconsin Division of Horticulture kan du plante laurbærtræer som et enkeltstammigt træ eller en flerstammig busk. De egner sig godt til topiary-kunst eller almindelig dyrkning. Alene disse egenskaber gør det til en perfekt kandidat til beplantning i krukker!

Faktisk trives de uden problemer i krukker, forudsat at de placeres i et solrigt område og forsynes med et substrat, der fremskynder vandafledningen. Blandt laurbærens fordele er aromaen fra bladene, som bruges i madopskrifter.

De fungerer også som dekorative elementer. Blomstringen er om foråret, der starter med gule knopper, som derefter bliver til laurbær.

9. Stjernemagnolia: Små træer til plantning i krukker

Væksten af disse buske er middel til hurtig og vokser i størrelse fra 30 til mere end 60 cm om året rapporterer Arbor Day Foundation. Denne klasse af magnolier er mere kompakt, hvilket gør det muligt at plante dem i krukker.

De har romantiske blomster med stjerneformede kronblade og en udsøgt duft, som pryder et tæt træ med grønne blade.

Magnolia findes også som små træer

Pleje af små træer plantet i krukker

Krukker til plantning af små træer skal være rummelige, så rødderne kan arbejde ordentligt, og næringsstoftilførslen bliver jævnt fordelt. For at passe på små træer i krukker skal du huske på følgende tips:

  • Alt efter plantetype skal den placeres på et sted, hvor den får den rette mængde sol.
  • Overhold regelmæssig beskæring og rengøring for at forebygge sygdomme og skadedyr.
  • Ved anskaffelsen af træet skal du sørge for at rådføre dig med specialister om den specifikke vedligeholdelse af træet.
  • Udskift de øverste lag kompost med en gødning på lerbasis om foråret.
  • Efter mindst 4 år, eller når du opdager, at eksemplaret overskrider proportionerne, skal du skifte det ud med en anden krukke.
  • Træer i potter kan tørre hurtigere ud end i jorden, så vælg en passende beholder for at styre luftfugtigheden.
  • Hvis du bor i et varmt område, kan du holde citrustræer udenfor i krukker hele året rundt. Men hvis du bor i et område med vinternætter under 10 °C, skal du opbevare dem inde.

Træer, der er kompatible med det lokale klima, vil altid klare sig bedre.

Kan du lide denne artil? Vi tror, du måske også vil kunne lide at læse: 4 frugttræer du kan dyrke derhjemme

Hvordan ved du, at du rent faktisk tager små træer med hjem til at plante i krukker?

Dværgnåletræer er planter, der er genetisk programmeret til at vokse langsomt og forblive små. De tilføjer dog, at udtrykket “dværg” er relativt, så køb ikke et dværgtræ uden at spørge om, hvilken størrelse det vil få, når det er fuldt udvokset.

Målet er at kende buskens karaktertræk fra starten og planlægge din plantning ud fra dimensionerne. Med disse vigtige oplysninger kan du afgøre, om du virkelig vil tage et træ med hjem, der egner sig til en krukke. Så ved du allerede, hvilken art du vil plante i din have derhjemme?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.